Ontspanning en innerlijke rust

Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

 1. Vlijtig Liesje schreef:

  Mooie post! Ik ben ook altijd op zoek naar innerlijke rust. Bij mij werkt het als ik echt helemaal alleen thuis ben, en dan rustig ga zitten.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Pack-Bag®My Profile

 2. debby schreef:

  Ontspannen zijn is zo ontzettend belangrijk, zelf heb ik deze eigenschap niet van nature meegekregen. Ik kan ontzettend druk zijn in mijn hoofd, en bij mij moet altijd alles snel sneller en snelst en het liefste nu meteen. Vooral doordat ik nu morfinepleisters gebruik is dat gevoel erger geworden. Ik doe nu zo bewust mijn dingen en hang zelf mijn was mindfull op. En mijn nieuwe hobby handlettering en kaarten maken geeft mij zo’n zen gevoel

  • Lichtophethart schreef:

   Wat fijn Debby dat je wel manieren hebt gevonden om dingetjes vanuit rust te doen of rust te krijgen erdoor.
   Heb je ergens gelezen over Mindfull of een cursus gedaan?
   Bewuster dingetjes doen, dat probeer ik ook vaker. Het lukt me het beste als dat fijne dingen zijn.

   xxx
   Lichtophethart onlangs geplaatst…Ontspanning en innerlijke rustMy Profile

 3. Polly schreef:

  Wat ik uit jouw blog proef, Ellis, is dat je heel erg bezig bent met ‘doen’, met actief bezig zijn met het creëren van ontspanning en innerlijke rust. Naar mijn idee hebben ontspanning en innerlijke rust meer te maken met ‘zijn in acceptatie’: durven voelen wat je voelt en accepteren wat je voelt.

  Een hoofd dat leeg is, dat geen gedachten heeft, is voor de meesten van ons een utopie. Het is de kunst niet te blijven hangen in, en je te identificeren met, de gedachten die je wél hebt.

  Als je, bijvoorbeeld, een wandeling maakt waarbij je geniet van de natuur en op een gegeven ogenblik daaruit opschrikt omdat je je realiseert dat je morgen nog naar een ouderavond moet waar je tegenop ziet en die vriendin met liefdesverdriet wilt opzoeken en de boodschappen voor dat verjaardagsfeestje nog in huis moet halen enz. enz., probeer dan eens echt toe te laten wat je voelt en probeer dat in liefde voor jezelf te accepteren. Zeg tegen jezelf: ‘Oké, ik voel me nu even opgejaagd (of boos of verdrietig of…). Dat is niet erg, dat gevoel mag er zijn. Voor alles is een tijd en plaats. Morgen heeft zich nog niet aangediend en ik ga NU weer genieten van dit mooie uitzicht.’ (Ik noem maar een voorbeeld, hoor. ;-)) Mocht dat een gedachtevrij moment opleveren, is dat natuurlijk prachtig. Maar streef er niet naar want dat streven gaat je alleen maar in de weg zitten.

  Ik kan je het boek ‘Voluit Leven’ van E. Bohlmeijer en M. Hulsbergen aanraden. Ik werd zelf in de gelegenheid gesteld de bijbehorende cursus te volgen maar je kunt het ook heel goed als zelfhulpboek gebruiken. Het heeft mij veel inzichten gegeven en mij geholpen meer liefde en mededogen voor mezelf te voelen. (En toch trap ik nog regelmatig in allerlei oude valkuilen, hoor! ;-))
  Polly onlangs geplaatst…EnergieverbruikMy Profile

  • Lichtophethart schreef:

   Lieve Polly,

   Dankjewel voor je reactie. Toeval bestaat niet: ik zei vanmiddag tegen Diana; ‘ik heb vandaag al 3 keer ergens gelezen dat je beter kunt voelen wat je voelt in plaats van er de strijd mee aan te gaan en het weg te stoppen. Dat heeft inderdaad te maken met in acceptatie zijn.
   En nu lees ik jouw woorden, dus het is al de 4e keer dat ik deze woorden lees. Dat zal echt niet voor niks zijn. Nu ik in een beetje een moeilijke situatie zit merk ik helemaal dat ik veel moeite heb met bijvoorbeeld angst of verdriet. Ik vind het moeilijk om een weg te vinden in deze gevoelens en ik ga dus eigenlijk de “strijd” ermee aan. Terwijl, als ik het accepteer en het gewoon laat zijn, dat waarschijnlijk veel meer openingen biedt op den duur.
   Je voorbeeld van de wandeling is een mooi voorbeeld en ik merk dat het me steeds vaker lukt om zo te denken. Want ja, het gebeurt, en ik denk dat dat op zich nog niet zoiets geks is, dat zullen de meeste mensen wel herkennen, dat toch gedachten weer de kop opsteken. Ik kan ze steeds een beetje vaker naast me neerleggen en weer doorademen én wandelen in het nu.
   Echt gedachten vrij zijn lijkt me onwaarschijnlijk. Dat is niet waar ik naar streef…Maar eens echt heerlijk de ontspanning kunnen voelen in je lijf en in je geest, dat lijkt me wel fijn.
   Dankjewel voor de boeken tip, ik ga het opzoeken!
   Liefs,
   Ellis
   Lichtophethart onlangs geplaatst…Ontspanning en innerlijke rustMy Profile

 4. Lichtophethart schreef:

  Lieve Loene,

  Heel herkenbaar ook voor mij, wat je schrijft.
  Zeker je stukje over vakantie. Net alsof je eerst moet afschakelen en inderdaad moet wennen aan de nieuwe situatie. Heel vaak zei ik van tevoren tegen mezelf: Zo, en nu ga ik vanaf dag 1 genieten!
  Het is niet zo dat ik niet geniet hoor, maar helemaal ontspannen ben ik niet.
  Hier in huis is het vaak druk en dan nog alle dingen die je wil doen etc. Ook dat herken ik.
  Ik probeer steeds minder verwachtingen te hebben en sommige dingen waarvan ik denk dat ze moeten toch een keer te laten of uit te stellen. En ik merk wel dat die ruimte mij adem kan geven.
  Zullen we vanavond een keer samen diep in en uit blazen? Als we uit blazen laten we alles van vandaag lekker even los. Omdat het mag 😉

  Liefs,
  Ellis
  Lichtophethart onlangs geplaatst…Ontspanning en innerlijke rustMy Profile

 5. Loene schreef:

  Lieve Ellis, wat super goed dat je dit hebt geschreven! Ik heb ook veel last van omrust: ik heb nooit rust. Een blogbericht dat nog gemaakt moet worden, foto’s die nog geschoten moeten worden voor het donker is, huiswerk dat nog gemaakt moet worden, etc, etc…
  Op vakantie heb ik ook nooit rust, ik moet op de een of andere manier ‘wennen’ aan de situatie. Dit heeft veel verschillende redenen, daarom moet ik altijd even wennen aan de situatie op vakantie. Ook s’ avonds: altijd maar bezig zijn met de blog en niet kunnen slapen. Meestal zet ik dan muziek op, maar dit helpt bijna nooit. Ik ga je tips meenemen, hopelijk gaan je tips me helpen! ♡
  Loene onlangs geplaatst…The Parfum TagMy Profile

 1. 4 april 2016

  […] omdat ik daar vaker ben geweest dan bij zee, maar ook omdat ik in de bergen toch iets meer tot rust kom, me verbonden voel met de natuur om me heen en erg van wandelen en de stilte hou die je boven […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: