Meditatie voor beginners

Meditatie voor beginners

Mediteren
Wij hebben regelmatig  een begeleidende meditatie gedaan, op verschillende manieren. En nog niet zo lang geleden deden we een meditatie onder begeleiding van een filmpje op youtube.
Ik (Diana) vind het erg fijn om te mediteren en voel dat het me goed doet. Ik voel me rustiger worden en kan me dan ook redelijk goed ontspannen. Ellis heeft iets meer moeite met mediteren omdat ze de rust moeilijk kan vinden.
Toch doen we het zo nu en dan weleens. Ik iets vaker dan Ellis. Zeker voordat ik een Reiki behandeling geef ( zie deze blog als je daar meer over wilt lezen) doe ik even een hele korte meditatie om goed te aarden.

Wat is mediteren?
Mediteren is kort gezegd een techniek om je geest te trainen.
Een techniek om je geest en lichaam rustig te maken en vrij van stress. Je bewust te worden van de ronddwalende gedachten in je hoofd en je aandacht weer terug te brengen naar dit moment. Het NU. Meditatie is een staat van zijn. Met regelmatig mediteren bereik je geestelijke en lichamelijke rust en ontspanning. Een meditatie techniek is bijvoorbeeld een ademhaling meditatie. Bij een ademhalingsmeditatie mediteer je op het bewust volgen en tellen van de ademhaling. Door het volgen van je ademhaling breng je automatisch je aandacht naar het hier en nu. ( lees ook de blog over Ademhalingsoefening)
Het kan je helpen los te komen van de hectiek van je dagelijkse leven.
Mediteren kan eigenlijk overal. En dit hoeft echt niet in een lotushouding te zijn met een of ander lang gewaad met geurende wierook waar je urenlang moet stilzitten.

Meditatie voor beginners

Hoe lang mediteren?
Begin met slechts vijf minuten per dag. Iedereen kan vijf minuten tijd vinden om de meditatie oefeningen voor beginners te doen. Lukt dit goed, maak er dan 10 minuten van en vervolgens een kwartiertje en dit heel langzaam gaan opbouwen tot een half uur. Elke dag mediteren is belangrijker dan de lengte van de meditatie. Liever elke dag vijf minuten dan een keer in de week een uur.

Meditatie voor beginners

Waarom mediteren?
Veel mensen hebben voortdurend gedachten in hun hoofd.
De gedachten komen en gaan totdat we in slaap vallen en onze geest rust krijgt.
Door meditatie kun je leren dat je de bedenker bent van die gedachten en dat gedachten je dus niet zomaar overvallen. Je kunt er nu van een afstand naar kijken en je ervan bewust worden dat je niet deze gedachten, of gevoelens bent.
Door innerlijke rust en het regelmatig beoefenen van stilte, word je je weer meer bewust van je diepere essentie, van diegene die je ten diepste bent: je ‘Ware Zelf’.

Zitten of liggen tijdens een meditatie?
Rust en concentratie is erg belangrijk bij het mediteren, daarom is het belangrijk dat je geen lichamelijke ongemakken ondervind. Draag gemakkelijke, niet knellende comfortabele kleding.
Je kunt gaan zitten of liggen, net wat je zelf het prettigste vindt. Zorg dat je niet gestoord wordt.
Het nadeel kan wel zijn dat je slaperig wordt als je liggend mediteert. Je kunt eigenlijk  in iedere houding mediteren zelfs tijdens het wandelen of staand. Probeer zelf uit te vinden bij welke positie jij je het prettigst voelt.

Meditatie voor beginners

Op welke tijd kun je het best mediteren?
Mediteren kan natuurlijk altijd en overal. En wat is een beste tijd? 
Dit zal voor iedereen heel anders zijn, probeer voor jezelf uit te vinden welk tijdstip het beste uitkomt en bij je past. Het moet goed voelen en geen moeten worden. Alles is goed. Je zou ook eens op verschillende tijdstippen kunnen gaan mediteren om zo te gaan ontdekken wat voor jou het beste werkt. Voor de een zal een meditatie fijn voelen heel vroeg in de ochtend, maar een ander doet het liever vlak voor het slapen gaan. Voor veel mensen die lijden aan slapeloosheid is mediteren voor het slapen gaan een fantastische manier om daarna in een heerlijk diepe slaap te komen.

De voordelen van mediteren en waarom het goed voor je is.
-Ontdekking van wie je nu eigenlijk bent.
-Voorkomen van depressie’s
-Mediteren om te creëren
-Beter keuzes kunnen maken
-Verminderen van angst
-Meer innerlijke rust
-Lagere bloeddruk
-Sterker immuun-systeem
-Betere focus, concentratie en helderheid
-Je komt meer in contact met je lichaam
-Meer emotionele balans
-Groter gevoel van innerlijke vrede, acceptatie en tevredenheid met jezelf
-Positieve kijk op de wereld
-Je komt meer in contact met je intuïtie
-Verbeteren van het denkvermogen
-Toename van zelfbewustheid, zowel mentaal als fysiek
-Meer controle te krijgen over je gedachten
-Je kunt je beter concentreren op je werk
-Je leert om veel minder te piekeren
-Betere nachtrust

Meditatie oefeningen voor beginner (filmpjes)
-Meditatie voor beginners  Klik HIER 
-Een minuut meditatie voor beginners    Klik   HIER
-10 minuten meditatie voor beginners Klik HIER
-Blad van licht meditatie Yvonne Ros Klik Hier
-Lichtje aan Yvonne Ros Klik Hier 
-Geleide Meditatie klik HIER
Beter slapen-Meditatie Klik HIER 

Meditatie voor beginners

Mediteer jij weleens? Kun jij je goed ontspannen?

6 gedachten over “Meditatie voor beginners

 • 8 juli 2016 om 07:21
  Permalink

  Hier geloof ik echt in. Zelf probeer ik ook regelmatig te mediteren waarbij ik niet te veel verg van mezelf, louter tot rust komen en mijn gedachten afleiden van de beslommeringen van dat moment. Het enige probleem dat ik ermee heb (en dat is mijn probleem met zowat alles) is om er een goede regelmaat en discipline in te vinden. Maar goed, ook daarin ben ik heel vergevingsgezind naar mezelf. Ik zie dat ‘probleempje’ dan maar als een onderdeel van het grotere ‘leerproces’.
  sunny mama onlangs geplaatst…WEEKENDTIPS – WELKE MAXI-JURK PAST HET BEST BIJ JOUW FIGUURMy Profile

  Beantwoorden
 • 7 juli 2016 om 10:58
  Permalink

  Ik mediteer maandelijks met een groepje in het kader van Stadsverlichting. We zitten dan een uur. Meestal in stilte maar soms ook doen we een geleide meditatie. Zelf vind ik stilte het prettigst.

  Thuis probeer ik ook regelmatig te mediteren. Dat lukt niet altijd, ondanks dat ik tijd genoeg heb en wéét hoe goed het me doet als ik de regelmaat er weer in gevonden heb.

  Beantwoorden
  • 7 juli 2016 om 11:08
   Permalink

   ow wat leuk zeg .Ja dat ken ik Stadsverlichting van Tijn Touber. ik heb ook wel eens gekeken of ze huiskamers aanbieden hier in de buurt.Is dat dan een vast groepje wat bij elkaar komt Polly? Mooi dat je dit doet. Klinkt fijn.

   Beantwoorden
 • 7 juli 2016 om 10:27
  Permalink

  Ja, dagelijks. In ieder geval ´s avonds in bed. Overdag probeer ik mijn reiki-moment te nemen. Dat lukt door werk of andere verplichtingen niet altijd, maar dan doe ik het in ieder geval ook in bed, val ik altijd heerlijk van in slaap. Ontspannen kan ik gelukkig ook heel goed, héél soms heb ik wel eens fases dat het moeilijker is, door spanningen of lichamelijke klachten maar dat trekt dan na een paar dagen wel weer weg en dan lukt het weer beter.
  Kon ik maar toveren onlangs geplaatst…Stom!My Profile

  Beantwoorden
  • 7 juli 2016 om 11:10
   Permalink

   Heerlijk om voor het slapen gaan je moment te nemen. voor het slapen gaan hebben de meeste mensen ook tijd. Overdag lukt het niet altijd dat hoor ik vaker. Zelf lukt het mij zeker ook niet altijd overdag. S’morgens vroeg kan ik ook wel fijn vinden.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: