De invloed van muziek

De invloed van muziek

De invloed van muziek op mijn leven is altijd groot geweest. Ik ben ermee opgegroeid. Niet in de zin van zelf muziek maken, maar in de zin van muziek luisteren. Mijn ouders hadden vaak muziek opstaan.
En al heel jong merkte ik hoe muziek kan raken.
Hoe het kan steunen in moeilijke tijden, hoe het blij kan maken van binnen en hoe ontroerend mooi het kan zijn.
Ik vind het leuk om te zien, horen en ervaren hoe mensen allemaal hun verschillende voorkeuren voor muziek hebben. Om te horen met welke muziek ze opgroeiden en welke muziek ze nu luisteren.
Het is eigenlijk best apart dat klassieke muziek iemand tot kippenvel kan raken en een ander totaal niet. Of hoe iemand van hardrock helemaal gelukkig wordt en een ander zijn oren dicht houdt en gillend weg rent.

Toen:
Ik ben opgegroeid met muziek van U2, Dire straits, Pink Floyd, The Who etc.
Op een gegeven moment ging ik zelf op muzikale ontdekking uit en ontwikkelde een wellicht ietwat aparte smaak. Waar klasgenoten fan waren van The Backstreet Boys luisterde ik naar cd’s van Bette Midler, Adiemus en Enya.
Ik zie me nog met mijn koptelefoon op bed liggen, meevliegend in mijn verbeelding op de klanken en teksten die ik hoorde.
Later, zo rond de pubertijd,  werd het wat meer de alternatieve muziek zoals Metallica, Nirvana, Live, Red Hot Chili Peppers maar ook REM, Sting en Bruce Springsteen.

Nu:
Tegenwoordig kan ik zeggen dat mijn muziek smaak behoorlijk breed is. Ik kan Johnny Cash, Roy Orbinson en Elvis Presley echt heerlijk vinden. Ik hou ook van Mumford and Sons, Coldplay en ik kan zo heel nu en dan best wel eens iets klassieks luisteren. Het is een mengelmoesje geworden van alles zo een beetje. Oud, nieuw, alternatief, singer-songwriter en ga nog maar even door.
Als het maar geen geschreeuw is, op welk gebied dan ook, geen muziek met veel bass erin en als het maar melodieus is. Ik hou van mooie teksten. Ik vind het heerlijk om een tekst met aandacht te luisteren en ook om op te gaan in muziek. Dat het je kunt voelen tot in elke vezel, je kippenvel krijgt en wenst dat het nooit ophoudt.

De invloed van muziek:
Het is mooi hoe muziek mensen raakt, mensen verbindt. Met elkaar en met zichzelf.
Hoe muziek een boodschap kan overbrengen, hoe het kan steunen, hoe het blij kan maken.
Hoe muziek je terug doet denken aan momenten, herinneringen.
En hoe geweldig is het om te zien als muziek met hart en ziel gemaakt wordt door mensen en in hart en ziel raakt bij mensen. Ik kan daar ontzettend van genieten.

Hoe ervaren jullie het?
Ik vraag mij af of de manier waarop je met muziek opgegroeid bent van invloed is op hoe je muziek nu ervaart.
Hadden ze bij jou thuis vaak muziek op staan en doe je dat nu zelf ook?
Of was er nauwelijks muziek en luister je zelf ook zelden?
Luister je nog wel eens naar de muziek die je vroeger hoorde?
Muziek die je ouders draaiden bijvoorbeeld? En roept dat herinneringen op?
Welke invloed heeft muziek op jouw leven?
Laat het ons weten!

Music gives a soul to the universe
Wings to the mind
Flight to the imagination
And live to everything
-Plato-

12 gedachten over “De invloed van muziek

 • 6 december 2015 om 01:28
  Permalink

  Ik kan ontzettend genieten van muziek! Eigenlijk heb ik ook altijd muziek op. In huis, in de bus, overal. Ik luister altijd al graag naar liedjes uit de jaren ’80. Vroeger was ik ook wel fan van de Backstreet Boys en de Spice Girls, maar eigenlijk vond ik andere muziek, zoals jij ook noemt Bette Midler veel leuker. Ik kan helemaal wegdromen bij muziek, vooral van vroeger. Het doet gewoon iets met je toch? Nu de kerstmuziek bijvoorbeeld maakt al die versiering en de sfeer helemaal af. Heerlijk gewoon!
  Sabine onlangs geplaatst…Zie ginds komt het vliegtuigMy Profile

  Beantwoorden
  • 9 december 2015 om 14:44
   Permalink

   Hoi Sabine,

   Ook Bette Midler! Dat vind ik leuk om te lezen want ik hoor het niet zoveel.
   Heerlijk, overal muziek luisteren. Heel herkenbaar. Al doe ik het sinds de kinderen er zijn wel iets minder.
   Nu de kerstmuziek en inderdaad, dat doet veel aan de sfeer!
   Lichtophethart onlangs geplaatst…Als alles even teveel wordtMy Profile

   Beantwoorden
 • 30 november 2015 om 21:56
  Permalink

  Ik ben met muziek groot gebracht. Altijd was er muziek in huis. Mijn ouders hielden van klassiek, opera en operettes. Mijn oudste broer is de grondlegger van mijn muziek smaak. Rock and Roll en met name Cliff Richard. Tot op de dag van vandaag ben ik een grote fan van Cliff. Onlangs nog naar een concert van hem geweest in londen.

  Beantwoorden
  • 30 november 2015 om 23:40
   Permalink

   Wat leuk dat je nog steeds een groot fan bent van Cliff Richard. En zelfs naar concerten blijft gaan. Dan moet hij je wel flink raken. Bijzonder. Ook opgegroeid met muziek en nog steeds muziek liefhebber. Mooi!

   Beantwoorden
 • 29 november 2015 om 23:10
  Permalink

  Muziek… Zonder kan ik niet… Ik heb op het kinderkoor gezeten, daarna het jongerenkoor… Heb piano gespeeld, en overal waar de radio aanstond heb ik meegezongen… Mijn moeder zei altijd, als jij nu zo goed op school zou zijn zoals jij de teksten kent dan zou alles wel goed gaan….

  Muziek is belangrijk… Ik hoor alles mogelijke, geen schlager, techno of echte heavy metal….
  Met veel muziek heb ik herrineringen… Ik heb op mijn verjaardag de cd van Joe cocker gekregen… In de auto erin gedaan en bij een lied liepen ineens de tranen over mijn wangen… Waarom?? Omdat ik door het vele roken mijn zingstem heb verloren (en ik dat op dit moment heel erg vond) en omdat dit lied heel veel herinneringen naar boven heeft gehaald…

  Je ouder ik word, als ik musik uit de 80er hoor dan krijg ik heimwee…. Het leven gaat aan iemand voorbij… Zonder musik kan ik niet, het eerste wat ik doe als ik opsta? De radio aan en dan koffie opzetten 🙂

  Muziek is voor mij als ademen, zonder kan ik niet leven…

  Beantwoorden
  • 29 november 2015 om 23:46
   Permalink

   Muziek kan zo veel met je doen. Ik herken dat wel wat je schrijft ,oude herinneringen die boven komen en de emotie,s die daarbij horen bij het horen van een bepaalde nummer.
   Wat ik altijd zo bijzonder vind is dat de ene muziek je zo diep raakt en een ander nummer je liever nog voor weg loopt.
   Joe Cocker is erg mooi! Mooi je laatste zin.

   Muziek is voor mij als ademen, zonder kan ik niet leven…

   Beantwoorden
 • 29 november 2015 om 21:10
  Permalink

  Oh ik kan zo genieten van muziek, opgegroeid met veel stijlen. Ouders die van Dean Martin en Jim Reeves hielden, maar ook klassiek, mijn moeder was er groot fan van. Mijn 3 oudere broers en zus hebben een grote invloed op mijn liefde voor muziek gehad. Boven op onze kamers stonden diverse muziekinstallaties, en er werd veel muziek gekocht. Golden Earring, Pink Floyd, America, The Eagles, Simon and Garfunkel, The Stones en natuurlijk de Beatles, ik hou ervan. Ook veel soul muziek, dat kwam meer van mijn zus. Het liedje wat we elke dag even draaiden was Kiss and say goodbye van de Manhattans.
  Muziek van deze tijd kan mij ook boeien zoals Ed Sheeran, George Ezra, Jason Mraz, Lianne la Havas. Ik ben ook dol op Guns and Roses en Pearl Jam. de mooiste LP ooit gemaakt is voor mij night at the opera van Queen.
  Graag mag ik s avonds aan tafel zitten met de tablet en de koptelefoon op en even wegdromen met al die mooie muziek die op youtube te zien is. Even in je eigen wereld genieten van mooie instrumenten en mooie zang en vooral mooie teksten.
  Het allemooiste nummer wat ik dan opzet is love of my life van Queen, live gezongen door Freddie Mercury, prachtig begeleid door Brian May, op een twaalfsnarige gitaar. Het liedje raakt mij elke keer meer. Dat is volgens mij de bedoeling van muziek, het moet je raken, of je nu blij wordt of verdrietig, dat maakt niet uit, even voelen wat er met je gebeurd. Dat is voor mij het belangrijkste aan muziek. Ik kan niet zonder. Dikke kus meiden, en complimenten voor jullie prachtige website. Ik ben onder de indruk , Anita

  Beantwoorden
  • 29 november 2015 om 22:18
   Permalink

   Wat heerlijk om jouw stukje te lezen Anita. En in een gezin met veel mensen kunnen ook veel muziekinvloeden voorbij komen. Prachtig.
   Bij elke artiest die je opnoemt denk ik: oooh jaaaa, gewéldig! Ed Sheeran, prachtig. Queen ook. Innuendo vind ik bijvoorbeeld helemaal mooi. Als je hoort hoeveel muziekinvloeden in dat nummer zitten, geniaal. Jouw ‘love of my life’ van Queen ga ik opzoeken. Ik ken hem wel maar niet in die versie denk ik.
   En het klopt, het is bijzonder hoe muziek kan raken, op welke manier dan ook. Dat voel je diep vanbinnen. En hoe fijn is het om lekker met je koptelefoon op te luisteren en te genieten, weg te dromen en te voelen. Koester deze momenten!
   Dankjewel voor je lieve compliment.
   Liefs x

   Beantwoorden
 • 29 november 2015 om 13:11
  Permalink

  Muziek, ja heerlijk om naar te luisteren. Vroeger hadden wij altijd muziek op staan van Freddy Fender, en ik moet zeggen dat ik het heerlijk vind om naar te luisteren. Dat doet me weer aan thuis denken, een grote bandrecorder van mijn vader en lekker de muziek aan. De jaren erna woonden ik bij mijn moeder alleen en daar hadden wij altijd een radio piraat aanstaan, je kent het wel al die Nederlandse muziek smartlappen, sommige nummer leuk, maar andere weer heel gruwelijk. Ikzelf vind country muziek lekker om naar te luisteren, maar kan ook helemaal wild worden van het muziek van Ruth Jacot en Do. Al met al vind ik veel muziek fijn om naar te luisteren, maar waar je niet mee aan hoef te komen zijn scherpende gitaren waar mijn bloedruk tot op het hoogte punt gaat stijgen en mijn hart uit mijn borstkas vliegt. Verder maak je me ook niet wild met het muziek van Enya en consorten, maar oke dat is een persoonlijke smaak. Ik zeg maar zo iedereen moet lekker draaien waar hij of zij zich goed bij voelt. Groetjes Lydia

  Beantwoorden
  • 29 november 2015 om 13:19
   Permalink

   Dankjewel voor je verhaal! Leuk om te lezen.
   Er is zooooveel verschillende muziek, zoveel genres, zoveel artiesten, bands en noem maar op.
   En hoe mooi is het eigenlijk dat je lekker zelf kunt uitkiezen wat je luistert 😉
   Geniet ervan en mooi om te zien dat je muziek van vroeger nog steeds terug luistert en dan terug denkt aan momenten die er waren. Koester ze maar.
   Liefs!

   Beantwoorden
 • 27 november 2015 om 12:28
  Permalink

  Ik ben niet echt met muziek opgegroeid, maar luister er zelf wel graag naar. Tijdens het werken luister ik Classic Fm en als ik was vouw luister ik naar Country muziek!

  Beantwoorden
  • 27 november 2015 om 15:47
   Permalink

   Jaaa, de country staat hier ook wel eens op. Diana heeft een hele verzameling Country Lp’s en we kregen een keer een pick up dus we kunnen die plaatjes lekker draaien!
   Leuk!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: