Vakantie naar Oostenrijk

Vakantie naar Oostenrijk

Een cadeautje
Het is even iets stiller op onze blog. Maar zoals in de vorige blog beschreven genieten we vooral van het mooie weer (als het er is dan), hebben we het toch wel iets drukker met kinderen die vakantie hebben én last but not least, zijn we een weekje in Oostenrijk geweest. Met z’n 2-en. Hoe luxe en mooi is dat! Het was écht een cadeautje.

Op weg naar Oostenrijk
Van mijn opa, die al 40 jaar lang 2 keer per jaar naar Oostenrijk ging, heb ik geleerd dat je het beste op zondag kunt rijden. Dan is er geen vrachtverkeer onder andere.
Zodoende. We vertrokken van zaterdag op zondagnacht om 5 uur. En inderdaad, het was heerlijk rustig op de weg. We kozen de route over Keulen-Würzburg- Nurnberg-München.
De reis verliep voorspoedig totdat we bij Nürnberg kwamen. Daar zijn ze flink bezig met wegwerkzaamheden die nog duren tot medio oktober 2016. En natuurlijk is het ook nog eens hoogzeizoen. Vanaf Nürnberg tot over de grens van Oostenrijk was het langzaam rijden en file rijden.
Eenmaal over de grens moesten wij gelukkig richting Walchsee en niet richting Salzburg want die kant op duurde de file nog flink voort.

Vakantie naar Oostenrijk

Ons appartement en de omgeving
Al van kinds af aan kom ik in Oostenrijk en eigenlijk altijd in Waidring. Een mooi dorpje met een leuke dorpskern. Maar dit keer hadden we een appartement in een klein dorpje buiten Waidring, namelijk St. Jacob im Haus. Het dorpje zelf is zo klein dat er eigenlijk niet zo heel veel te beleven valt, maar het ligt naast de Pillersee en naast andere dorpen waar wel weer genoeg te beleven valt. Voor ons was het perfect.
We werden ontvangen door twee hele lieve mensen, Dagmar en Rolf, en het appartement was buiten verwachting mooi. Dat hadden we natuurlijk al op foto’s gezien maar in werkelijkheid was het nog veel mooier en heel ruim. Knus ingericht met alle luxe.

Vakantie naar Oostenrijk

Buchensteinwand en Jacobskreuz
We keken uit op de Buchensteinwand. Een iets kleinere berg met een Sesselbahn. Sinds 2014 is op deze berg een groot kruis gebouwd van 30 meter hoog, het Jacobskreuz. Daar kun je in en dan vanaf verschillende hoeken van het uitzicht genieten.

Vakantie naar Oostenrijk

Wij zelf vinden het kruis niet zo mooi. We zijn er ook niet in geweest. Wel met de Sesselbahn naar boven. Boven op de Buchensteinwand kun je een mooi rondje van een half uurtje lopen en je komt ontzettend mooie uitzichten tegen. Geen moeilijke wandeling, maar eerder ontspannend en erg mooi. Je begint bij de berghut en daar kom je ook weer uit dus je kunt je wandelingetje afsluiten met een lekker biertje of waar je maar zin in hebt. Toen wij boven waren waren er muziekanten bij de hut wat een erg gezellige sfeer gaf.

Buchensteinwand

Je kunt op verschillende manieren boven op de Buchensteinwand komen. Er is een route voor fietsers en voor wandelaars zijn er meerdere routes. Je kunt ook met de Sesselbahn omhoog. Als je een kaartje koopt kun je kiezen voor heen en terug reis of alleen voor de heen reis. Ook kun je een kaartje kopen in combinatie met toegang tot het Jacobskreuz, maar dit maakt het dan wel meteen een stukje duurder. Vanuit het dal kun je het Jacobskreuz goed zien en wel leuk is het dat het ’s avonds mooi verlicht is.

Vakantie naar Oostenrijk  Vakantie naar Oostenrijk

Wildseeloder
Op aanraden van mijn zusje zijn we in Fieberbrunn met de gondel omhoog gegaan. Dat was wel even schrikken want de prijzen van een retour met een gondel liegen er niet om. En nu waren wij maar met z’n 2-en. Als je dat met een heel gezin wilt doen dan is het een ander verhaal. Al kunnen kinderen wel een stuk goedkoper mee. Met de Pillerseetal gastenkaart die je bij ieder onderkomen in Oostenrijk krijgt, krijg je een paar euro korting op veel gondelbanen, zwembaden en meer.
Eenmaal boven op de berg moesten we nog zo’n 1,5 uur lopen naar de hut bij de Wildseeloder.
We zagen de weg die we nog moesten afleggen en slikten wel even. Het was alleen maar klimmen, omhoog dus. En we hebben allebei erg weinig aan conditie gedaan de afgelopen tijd. Ik was ook even onzeker of dit wel zou lukken met mijn rug maar dat ging boven verwachting goed. We gingen de uitdaging dus aan. Op het gemak naar boven. Onderweg stopten we regelmatig even, maar dat is geen straf want het uitzicht is er werkelijk magnifiek. De lucht, het uitzicht, de koeien en de koeienbellen, het is zó mooi.
Boven aangekomen zagen we de Wildsee al meteen liggen. Prachtig zo hoog tussen de bergen.
Tijd om even iets te eten, bij de hut op het terras een biertje te drinken en een rondje om de Wildsee te wandelen. Als je naar de andere kant van de Wildsee loopt en je wandelt het pad íets omhoog dan kun je een prachtig plaatje aanschouwen. Kijk maar op de foto:

Vakantie naar Oostenrijk

We twijfelden of we nog door zouden lopen naar het kruis. Maar dat was een klim van een uur. En we moesten ook nog terug. De laatste gondel ging al om 17.30 uur naar beneden. Dus we besloten dat niet te doen en lekker bij de Wildsee nog wat te genieten.

Vakantie naar Oostenrijk
Het was een prachtige, zonnige en heldere dag. Gelukkig hadden we alle benodigdheden voor onderweg meegenomen: genoeg water en eten, zonnebrandcréme, vestjes, stokken, suikerzakjes, petjes. Ik schrok ervan dat er toch wel wat mensen rondliepen op gymschoentjes en zonder rugzak e.d. Ik heb altijd geleerd dat je de bergen nooit mag onderschatten, en jezelf niet overschatten, en dat o.a. goede schoenen heel belangrijk zijn. Het was weer mijn opa die me dit leerde, een hele ervaren bergwandelaar.

Vakantie naar Oostenrijk

Ellmau
We besloten weer met een gondel omhoog te gaan. In Ellmau. Vroeger was hier een treintje dat de berg op ging maar dat is helaas weg. Boven op de berg ligt Ellmi’s Zauberwelt. Een geweldig speel en ontdek paradijs voor kinderen. Zo’n soort paradijs ligt ook in Waidring. Ook daar kun je met een gondel de berg de Steinplatte opgaan en boven ligt Triassic park. Alles over Dino’s en veel meer. Kinderen kunnen zich hier echt een hele dag vermaken. Ouders trouwens ook.
Wij gingen echter niet naar Ellmi’s Zauberwelt.
We besloten een stuk boven in de bergen te gaan wandelen. Maar het was druk! Zoveel mensen dat vooral ik ervan schrok. Hoogseizoen natuurlijk en een park voor kinderen, ja dat wil wel. Ikzelf ging voorheen meestal buiten het hoogseizoen en niet met gondels omhoog maar maakte andere wandeltochten door de bergen. Maar dat kun je alleen doen als je fit genoeg bent en goed van conditie. Dus dit was toch een perfect alternatief voor ons. We maakten een wandeling van een uurtje naar een hut en dronken een lekkere koffie en aten een Kaiserschmarn. Wie kent dit? Echt een aanrader om te proberen als je in Oostenrijk bent. Diana heeft het ook voor het eerst gegeten.

Vakantie naar Oostenrijk

Het was wederom prachtig weer en we vonden een plekje waar weinig mensen waren en hebben een heerlijk uurtje aan het water vertoefd, hoog bovenop de berg. Toch raden we het niet helemaal aan om dit te doen in het hoogseizoen zonder kinderen. Het is vooral leuk mét kinderen. Er zijn nog veel andere mooie dingen te zien die je wellicht minder makkelijk mét kinderen doet. Bovendien moét je bij de ticketprijs van de gondel de entree van Ellmi’s Zauberwelt erbij nemen. Voor kinderen wederom een stuk goedkoper maar voor volwassenen vrij prijzig.

Vakantie naar Oostenrijk

St. Johann in Tirol

De eerste dag dat we in Oostenrijk waren was het wat bewolkt. We besloten om naar het plaatsje St. Johann in Tirol te gaan. Ik ben er al vaker geweest, vooral bij iets minder goed weer. Er zijn veel terrasjes, winkeltjes en je kunt je er echt wel een middagje vermaken. Ook het kerkje van St Johann is leuk om een keer te bekijken.

Vakantie naar Oostenrijk

Uit eten
We zijn ook gaan uit eten (jaja, luxe he!!). Leuke aanraders zijn Zardini’s in Waidring. Dit ligt bij de gondelliften. Het interieur binnen is geweldig. Je waant je in een bergdorp. Ook het terras is gezellig en de bediening vriendelijk. En ook leuk om te weten, het eten is er erg lekker. Voor een leuke prijs heb je al een flinke maaltijd.
Ook hebben we een avond gegeten bij café Platzerl in St. Ulrich. Dit café is van de zoon van de eigenaren van ons appartement. Ze hebben er een kleine (Italiaanse) kaart maar het eten is er echt super lekker en bij deze echt een compliment voor het personeel want ze verdienen zowat een prijs voor vriendelijkheid!

Vakantie naar Oostenrijk

Waidring
Waidring is een leuk dorp in het Pillerseetal met ongeveer 1800 inwoners dat ligt op een hoogte van 778 meter.
Er zijn verschillende restaurants, terassen en een aantal kleine winkeltjes. Een soort dorps-souvenir winkel, een intersport en een spar. In het hoogseizoen is er elke week op een vaste dag een dorpsfeest met veel leuke activiteiten voor kinderen. Vanuit Waidring kun je veel mooie wandelingen maken en er is de gondel die naar boven gaat op de Steinplatte alwaar je je uitkomt bij Triassic park, of andere wandelingen kunt maken zoals naar het Straubingerhaus of de Fellhorn (erg mooie wandelingen!). De Steinplatte kun je echter ook omhoogrijden met de auto. Hier betaal je wat voor.
In Waidring ligt een erg mooi buitenzwembad waar je een meter bad vindt én een natuur meer met een heerlijke ligweide. Er is verder een camping, vele pensions en appartementen en een groot (duur) hotel.

Vakantie naar Oostenrijk

Vuurwerk aan de Pillersee
Eén keer in de week is er in het hoogseizoen een leuk evenementje aan de Pillersee. Op woensdagavond was er muziek, een tent met eten en drinken en mensen in een wei op dekentjes e.d.
Overal branden kaarsen en fakkels en deze avond wordt afgesloten met een super mooi vuurwerk. We hebben ervan genoten!

Vakantie naar Oostenrijk Vakantie naar Oostenrijk

Heerlijke week
We hebben echt een fantastische week gehad met mooi weer, veel natuur, frisse lucht en veel meer!
Ook Diana heeft er ontzettend van genoten. Zij was alleen als klein meisje ooit een keer in Oostenrijk geweest. We hadden niet gedacht dat we er zouden komen voorlopig gezien alle omstandigheden maar het is toch gebeurd en daar zijn we super dankbaar voor! Wij genieten nog even lekker na.

Vakantie naar Oostenrijk

8 gedachten over “Vakantie naar Oostenrijk

 • 24 augustus 2016 om 17:19
  Permalink

  Wat een heerlijke vakantie hebben jullie gehad zo te zien/lezen!

  Oostenrijk ben ik enkel geweest om één nachtje op doorreis te slapen, maar het is wel mooi daar!

  Beantwoorden
 • 22 augustus 2016 om 19:17
  Permalink

  Heerlijk. Genoten van jullie reisverslag en super mooie foto’s. Het is echt prachtig daar.

  Ik ken Oostenrijk van 2x wintersport Gerlos en Kaprun. Tja dan is het een heel ander landschap hé.

  Nu lekker nagenieten en dromen van een volgende keer.

  Beantwoorden
 • 22 augustus 2016 om 15:44
  Permalink

  En aangestoken door jullie enthousiaste verhalen gaan wij volgend jaar ook!!! We verheugen ons er nu al op.

  Beantwoorden
 • 18 augustus 2016 om 19:57
  Permalink

  Lekker geboft met het weer dus! En die files in Duitsland? Ja, drama, hoewel wij die 6 dagen heel voorspoedig hebben gereden waren dat de struikelblokken.
  Wat een leuke dingen hebben jullie gedaan en wat een mooie foto’s.
  Die van jullie (apart) op de voorgrond en die bergen op de achtergrond, echt prachtig!!!
  Op naar de volgende vakantie samen! 🙂 XXX
  Trees onlangs geplaatst…Help…My Profile

  Beantwoorden
 • 14 augustus 2016 om 11:34
  Permalink

  Wat heerlijk om dit te lezen. Het plezier spat eraf! 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: