Beschermengel

Beschermengel
Beschermengel van vroeger

Het was mijn oma die mij voor het eerst vertelde over een beschermengel. Ze leerde me een gebed over een beschermengel en, ik zal de afbeelding nooit vergeten, er hing een schilderijtje in een lijstje op de slaapkamer waar ik vaak sliep. Het was een afbeelding van twee kinderen die over een brug lopen en achter hun zie je een grote beschermengel. Ik kon er uren naar kijken en hoopte, en later geloofde ik het ook echt, dat er bij mij ook zo een engel zou zijn.

Beschermengel

Een beschermengel op je schouder
Het katholieke geloof kwam ik dan wel tegen in mijn jeugd maar ik heb er verder niet zoveel mee.
Toch geloof ik in beschermengelen.
En hoe vaak zeggen we niet: ‘jee, er moet wel een Engeltje op mijn schouder hebben gezeten’.
Zo viel Diana een keer flink van de trap. En kwam terecht op een dekbed. Als ze dat dekbed niet in haar handen had gehad en erop terecht kwam dan was de val heel anders afgelopen.
Tijdens ons avontuur afgelopen weekend met de autopech zeiden we ook tegen elkaar: ‘er zat een Engeltje op onze schouders’.
Zo zijn er vast situaties die iedereen weleens meemaakt die nét goed aflopen door een of andere “toevalligheid”. Beschermengel of gewoon geluk gehad?

Beschermengel

Wat is een beschermengel?
Een beschermengel is een Engel die als taak heeft om een persoon te begeleiden en te helpen, te beschermen,  op zijn of haar weg.
In de oud Griekse filosofie was er de overtuiging dat God een geest stuurt om op elk mens te letten. Ook schreef Plato hierover. Tevens worden in het Oude Testament beschermengelen genoemd.
Onder andere de Angelologie verdiept zich in de leer van de Engelen. De Angelologie is geen religie, maar houdt zich bezig met het proberen te maken van een systematisch overzicht van de Engelen, hun natuur en betekenis.
Er zijn 12 aartsengelen en dan zijn er nog de beschermengelen. Op deze site vind je een overzicht van de verschillende Engelen en hun betekenis.

Beschermengel Beschermengel

Bekendheid van Engelen
Tegenwoordig hoor en lees je steeds meer en vaker over Engelen.
Doreen Virtue is een Amerikaanse spiritueel psycholoog. Ze werkt met engelen in haar boeken en haar workshops. Van Doreen Virtue hebben wij zelf enkele engelen kaartendecks.Zie ook deze blog over kaartleggen.
Zo zijn er nog veel meer personen te noemen die schrijven over de Engelen en boodschappen willen overdragen. Denk aan Lorna Byrne die onder andere het boek Engelen in mijn haar schreef. Ik heb tijdens een Happinez festival een lezing van haar mogen bijwonen en haar kort ontmoet.

Engelensymbolen
Overal vind je verschillende symbolen die met Engelen te maken hebben.
Zo is er de steen seleniet, die ook wel Engelensteen genoemd wordt.
Wij hebben ooit allebei een ‘Engelenroeper’ gekregen. Een mooie hanger met een gekleurd “balletje” erin en als het rinkelt dan roep je de Engelen, zo wordt erbij vertelt. De gekleurde balletjes zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.Elke klankbol heeft een eigen kleur en een eigen betekenis.

Beschermengel Beschermengel

Engelentekens
Er zijn veel tekens die mensen interpreteren als Engelentekens. De meest voorkomende zijn veertjes, muntjes, dubbele getallen (zie onze blog over dubbele getallen), geuren en toevalligheden. Vooral op momenten dat je ergens over loopt te piekeren en je komt een Engelenteken tegen kan dit gezien worden als een boodschap, een troost, een geruststelling. Je kunt ook zelf om de tekens vragen. Ik heb het weleens geprobeerd en dan reed ik opeens voor een busje waar een sticker op zat: “Guardian Angel”. Ook hoorde ik een keer het nummer Angels van Robbie Williams, kort nadat ik iets vroeg.
Tja toeval of niet, het is wel bijzonder.

Beschermengel

Hoe weet je dat je een beschermengel hebt?
Mensen zeggen dat het een diep innerlijk weten is. Je ziet ze niet maar je voelt ze wel.
Er zijn mensen die vertellen dat ze om een teken vroegen en dit ook kregen. Weer anderen vertellen dat ze hun beschermengel in een droom hebben gezien, vaak met een boodschap.
Maar hoe dan ook, of je er nu in gelooft of niet, iedereen kent het begrip beschermengel.
Hebben jullie weleens een Engel op je schouder gehad? Geloven jullie in beschermengelen?

 

Dit is een heel mooi lied over Engelen: In the arms of an Angel. Ken je het?

Beschermengel

16 gedachten over “Beschermengel

 • Pingback: Zwijmelen op Zaterdag met “Lady Antebellum” – "Iris Papilio"

 • 6 juli 2016 om 19:18
  Permalink

  Wat een mooi logje! Ik geloof zeker dat ik een beschermengel heb, ik geloof in krachten en dat er meer is tussen hemel en aarde. Ik denk en hoop dat mijn vader me beschermt. Ik wil ook nog steeds graag naar een medium om te kijken of ik erachter kan komen wie het is die op me past. Want dat er iemand is, dat voel ik.
  Het verhaal van Marion vind ik ook bijzonder.
  En het nummer dat ze erbij heeft gezet van Lady Antebellum – Never Alone, dat ga ik gebruiken voor mijn zwijmelbijdrage van aanstaande zaterdag.
  Ik heb het nummer van Sarah McLachlan al eerder gehoord, lange tijd geleden wel, in een inzending van Zwijmelen op Zaterdag. Het is blijven hangen, heb er een mp3 van gemaakt en ik draai het nu in de auto en thuis via een USB stickje.. Prachtig!
  Lieve groet!

  Beantwoorden
 • 27 juni 2016 om 21:16
  Permalink

  Jazeker! Ik heb zeker een engeltje die altijd op mijn schouder meekijkt. Daar ben ik van overtuigd. Er is heus wel eens iets gebeurd, wat ook flink mis had kunnen gaan. Dan weet ik precies wie ik daarvoor kan bedanken.

  Ik vind trouwens de serie Supernatural geweldig. Sowieso vanaf het begin. Maar vanaf seizoen 4 hebben ze engelen geïntroduceerd in de serie. Dat klinkt heel vaag, maar dat hebben ze geweldig gedaan. Zelfs zo geweldig, dat het nog realistisch lijkt ook, zeg maar. Gecombineerd met humor.
  Sheila onlangs geplaatst…12 x bizarre reisklachtenMy Profile

  Beantwoorden
 • 24 juni 2016 om 22:42
  Permalink

  Wauw wat een prachtige hanger met een gekleurd balletje zeg. Ik heb ook zo’n hangertje, maar die van mij heeft geen betekenis, vrees ik. 😉 Beschermengelen op je schouder, al ben ik niet veel mee bezig, ik geloof er wel in. Toen ik zwanger was en foto’s maakte rondom mij is er veel rond licht om mij heen, een waarzegster zei dat het een beschermengel was. Ik was toen blij natuurlijk, want ik wil zo graag dat ze mijn kind beschermen. 🙂

  Beantwoorden
 • 23 juni 2016 om 23:09
  Permalink

  ik vind het erg leuk deze verhalen te lezen. Maar…..zelf heb ik er niks mee. Althans ik heb er ook nooit iets van gemerkt.

  Toen ik van de 5e tree van de trap stapte was er in ieder geval géén beschermengel op mijn schouder. snik…….
  Liefsxxx

  Beantwoorden
 • 23 juni 2016 om 22:33
  Permalink

  Lieve dames ik geloof zeker in bescherm engelen. Ik heb ze als meisje van negen gezien in mijn droom. Heb er twee. En wat leuk dat je Lorna Byrne heb ontmoet. Ik liep daar ook op die dag. Ze heeft mijn boek gesigneerd .

  Beantwoorden
 • 23 juni 2016 om 22:22
  Permalink

  Heerlijke blog! Mijn beschermengel is aartsengel Michael, die die was er een hele tijd ‘in levende lijve’ in de persoon van mijn vader (en die heette ook Michael), zo is mij ooit verteld door een medium wat inmiddels ook een goede vriendin is… Ik ‘kan’ er niet zo veel mee, maar voel wel vaak de energie van mijn vader, erg fijn. Waar zij me allemaal voor behoed hebben? Geen idee… maar ik ken hun tekens om me te laten weten dat ik op de goede weg ben…
  Anuscka onlangs geplaatst…Sankthansaften en een rieten dak in lichterlaaieMy Profile

  Beantwoorden
 • 23 juni 2016 om 20:22
  Permalink

  Ik heb een beschermengel, maar je kunt het ook gids noemen, zo zie ik het eigenlijk. Nooit gedacht dat ik die nog eens zou krijgen, maar toch en het mooie is . . . . . Het is mijn eigen moeder. Betere gids kun je je niet wensen toch ? Ik heb zelfs haar hand in de mijne gevoeld. Ze nam me aan de hand. Zal best een moeilijk vraagstuk geweest zijn waar ze me mee geholpen heeft. Fijne avond meiden

  Beantwoorden
 • 23 juni 2016 om 17:48
  Permalink

  Wat een mooi en fijn artikel. Jullie schrijven de artikelen die ik graag zou willen schrijven, maar er bij mij niet uitkomen. Dat geeft helemaal niet, daarom ben ik zo blij ze bij jullie te lezen.

  Ja, ik geloof wel in beschermengelen. Niet per se een gedaante met vleugels, maar wij mensen moeten nu eenmaal overal een duidelijk beeld van hebben en die engel vind ik allesbehalve vervelend. Voor mijn gevoel komt de bescherming uit dezelfde energie waarvan ik denk dat we allemaal vandaan komen en waar we ook weer terug naar keren. Toen mijn oma net overleden was voelde ik een sterkere band met haar dan ooit, maar niet een band als in oma-kleindochter. Meer een … de bescherming, de begeleiding leek even sterker dan voor haar dood. Alsof ze een brug bouwde tussen mij en de energie. Beetje vaag om uit te leggen, maar ik denk dat jullie het wel begrijpen.

  Ik geloof ook in de tekens die we krijgen. Eén keer heb ik erom gevraagd. Ik liep buiten in het park en wilde een extra stukje lopen, maar iets leek me tegen te houden. Ik liep toch door en het onderbuik gevoel werd sterker. Toen vroeg ik: Als ik niet door moet lopen, geef mij dan een teken. Ik deed drie stappen vooruit en daar een hagelwit veertje recht voor mijn voeten. Ik heb het opgepakt en ben direct omgedraaid. Ik weet zeker dat er iets niet oké was op dat pad wat ik wilde bewandelen. Ik heb het veertje nog steeds in mijn portemonnee.

  Doreen Virtue, ik kijk iedere zondagavond haar readings. Ze zijn zo correct en helder. Onlangs heb ik een fantastisch mooi boek van haar gekocht. Daily Guidance from your Angels. Ik heb de hard cover genomen en man wat is het een prachtig boek. 365 messages. Voor een heel jaar lang, iedere dag een boodschap en een gebed. Echt een aanrader. Iedere dag even een momentje voor jezelf.

  Het nummer van Sarah McLachlan is prachtig. Eén van mijn favoriete zangeressen. Als ik aan mijn engelen denk, dan wordt het denk ik het beste verwoord in dit nummer.

  Marion onlangs geplaatst…Schrijf je doelen opMy Profile

  Beantwoorden
  • 23 juni 2016 om 18:35
   Permalink

   Hee Marion, dankjewel voor het delen van dat nummer. Ik kende het niet maar het is ontzettend mooi!
   Ook dankjewel voor het compliment.
   Heel herkenbaar wat je schrijft. Beschermengel, energie van waar we zelf ook vandaan komen. Je omschrijft het voor mij heel treffend.
   Bijzonder met het pad dat je wilde inslaan maar beter niet kon doen. Duidelijker kan niet en dit soort tekens zijn eigenlijk heel mooi en waardevol. Soms een gevoel, soms een teken en soms allebei. Als je luistert en kijkt kun je het zien en horen en eigenlijk klopt het altijd.
   Het gevoel wat je had wbt je oma….dat herken ik met mijn opa. En toen kwam ik “toevallig” bij een medium terecht en die begon zonder dat ik een woord gesproken had over mijn opa. Ze omschreef details die bijna niemand wist over hem. Hoe hij deed, wat hij zei. Ik was zooo verwonderd toen. Ze vertelde me dat hij naast me stond en achter me maar vooral voor me….als bescherming. Zo mooi.
   Ik ga het boek van Doreen opzoeken, ben heel benieuwd nu! Thanks en liefs.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: