Slaaphoudingen

 

Slaaphoudingen

Bij elkaar liggen
Diana en ik hebben het weleens over Slaaphoudingen.
Soms komen we op plekken waar een mega gat tussen twee matrassen zit. Niet fijn!
Zelf hadden we dit in het begin ook omdat we 2 één persoons matrassen hebben. We hebben er tegenwoordig een topdek matras overheen en dat is super. Geen spleten tussen de matrassen meer waar we in verdwijnen. En een tip waar we per toeval achter kwamen: een groter hoeslaken kopen dat je zowel om het topdek matras als om de onderliggende matrassen kunt spannen. Zo blijft alles mooi op z’n plek liggen.
Er was ooit een verkoper van matrassen die zei: ‘het beste kun je twee enkele matrassen kopen want welke partners liggen nu nog bij elkaar?’
Eeeuh ja…wij dus.
Vroeger lag ik meestal op mijn rechterzij. Tegenwoordig lig ik meestal op mijn rug en Diana op haar rechterzij, tegen mij aan, de zogenaamde liefdeswieg :-).

Slaaphoudingen en hun betekenis
Al lezende kwam ik erachter dat de houding waarin je slaapt meer kan betekenen dan ik dacht.
Als je alleen slaapt, maar ook de slaaphouding waarin je samen met je partner ligt.
Ik zet hieronder enkele Slaaphoudingen op een rijtje.

De foetushouding:
Je ligt op je zij, in elkaar gedoken en je benen hoog opgetrokken.
Dit kan erop wijzen dat je gevoelig, onzeker en verlegen bent. Ook al kom je vaak kordaat en zeker over, vanbinnen ben je dat meestal niet.
Lig je op je zij met je benen maar een stukje opgetrokken dan ben je evenwichtig en sociaal, makkelijk in de omgang en vriendelijk. Veel mensen liggen in deze houding.

Slaaphoudingen

Soldaat:
Je slaapt op je rug met je armen langs je lichaam.
Je bent rustig en gereserveerd. Je stelt hoge eisen aan jezelf en houdt niet van drukte en poppenkast. Als je op je rug slaapt heb je waarschijnlijk een sterke persoonlijkheid.

Slaaphoudingen

Zeester:
Je ligt op je rug met de armen omhoog gebogen op je kussen.
Je staat niet graag in het middelpunt en je kunt goed naar mensen luisteren. Je bent te vertrouwen, mensen kunnen op je rekenen.

Slaaphoudingen

Vrije val:
Je ligt op je buik met je armen op het kussen en het hoofd opzij.
Je probeert in contact te blijven met je omgeving en houdt van gezelschap. Je hebt de touwtjes graag in handen vanwege je gebrek aan zelfverzekerdheid. Je hebt moeite met kritiek en extreme situaties passen ook niet echt bij je.

Slaaphoudingen

Verlanger: 
Je ligt op je zij met je armen naar voren gestrekt, alsof je iets of iemand wilt vast grijpen.
Welke verlangens heb je? Je staat open voor anderen maar kunt wel snel wat wantrouwend zijn.

Slaaphoudingen

Hier kun je er meer over lezen.

Slaap je samen met je partner? Dan kan jullie slaaphouding ook een betekenis hebben.

Ondersteuning of dakpansgewijs: 
Eén van beiden slaapt op de rug en ondersteunt de ander die op de zij ligt.
Het zou kunnen betekenen dat de partner die met het hoofd op de rug liggende partner leunt in deze houding meer de afhankelijke partner is. Deze manier van slapen staat voor grote toewijding aan elkaar. Door de open, kwetsbare houding die jullie allebei aannemen blijkt dat er veel vertrouwen in jullie relatie is.
Een variant hierop is de liefdeswieg.
Deze manier van liggen is de meer versmolten manier van de ondersteuning of dakpansgewijs-houding. Eén partner ligt op de rug en de andere ligt met het hoofd op de schouder, op de zij, dicht tegen de ander aan. Vaak haken de benen of de voeten ook lichtjes in elkaar. Er is veel contact. De partners kunnen elkaar goed vasthouden. Je ligt zo echt in een beschermende vleugel. Het is een hele koesterende en ontspannen houding.

Slaaphoudingen

Lepeltje lepeltje:
Jullie liggen op dezelfde zij achter elkaar.
Deze houding staat voor een sterke relatie waarin vertrouwen en intimiteit belangrijk is.
Het is een gebruikelijke slaaphouding voor de eerste drie tot vijf jaar van een relatie, omdat je in deze tijd nog elke seconde van de dag bij elkaar wilt zijn.
(Ik lig dus niet graag zo. In ieder geval niet aan de achterkant, waarschijnlijk omdat ik vrij klein ben en dan echt tegen een rug aankijk).

Slaaphoudingen

Omstrengeling:
Jullie liggen allebei op je zij, met jullie gezichten naar elkaar toe en valt in slaap in een halve omhelzing. In deze houding is er veel intimiteit, je bent dicht bij elkaar.
Deze Slaaphouding staat voor een relatie waarin jullie elkaar goed kennen en vertrouwen.

Slaaphoudingen

De zenn positie:
Jullie liggen met de ruggen naar elkaar toe maar wel nog tegen elkaar aan met de billen.
Deze positie laat onderlinge onafhankelijkheid zien maar toch verbondenheid.

Slaaphoudingen

Los maar verbonden:
Als je slaapt met een partner ruil je bijna altijd comfort in voor intimiteit. Maar na enkele jaren voelen de meeste partners zich zodanig op hun gemak, dat ze toch meer eigen comfort toelaten in bed. Met deze houding is er nog wel contact, bijvoorbeeld door een knie of aanrakende hand waardoor de emotionele band blijft. Het is een goede manier van verbonden blijven terwijl je ook je eigen slaaphouding kunt aannemen.

De cliff hanger:
Slaapt de een op het randje van het bed en de ander op het andere randje van het bed?
Dit kan voelen als afstandelijk, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het kan ook gewoon een fijne positie zijn waar je graag in ligt.

Wat is de beste slaaphouding?
Dat is waarschijnlijk voor iedereen verschillend. De beste houding is natuurlijk de houding waarin je het prettigst ligt en het beste slaapt.
De foetushouding kan het lichaam goed ontspannen. Het voorkomt ook maagzuur. Nadeel is wel de druk op de arm of het been waar je op ligt. Het kan helpen om een kussentje tussen je knieën te leggen.
Als je slaapt op je rug dan wordt het gewicht overal goed verdeeld wat het beste is voor je gewrichten. Nadeel is dat je op je rug sneller snurkt. Diana kan nauwelijks op haar rug liggen vanwege slaapapneu.
Op je buik slapen is slecht voor je nek en rug omdat je lichaam in deze houding in een onnatuurlijke positie ligt.

In welke houding slaap jij het liefst?

Zie ook de blogs: slapen in aparte bedden, slaapproblemen, Dromen en de betekenis ervan.

24 gedachten over “Slaaphoudingen

 • Pingback: Powernap doet wonderen - Licht op het Hart

 • 10 april 2016 om 22:58
  Permalink

  Wat leuk om te lezen! Hoe ik slaap, is afhankelijk bij/met wie ik slaap. Mijn man vindt het nooit fijn als ik dicht bij hem lig. Hij mediteert graag en voelt dan liever niets aan zijn lichaam. Ik weet dat het niet persoonlijk is, want onze liefde is groot en aanwezig. Maar hij slaapt het beste los van mij. Dus ik houd dan alleen zijn hand vast en zo slapen we.

  Mijn vriend is daar anders is. Hij houdt met het liefst vast en we slapen dus altijd dicht bij elkaar. Dat kan lepeltje lepeltje zijn of in een verstrengeling. En dat vind ik wel fijn, want ik slaap het liefst dicht tegen mijn partner aan.
  Sheila onlangs geplaatst…Hoe vanzelfsprekend is een oppas voor je kind?My Profile

  Beantwoorden
 • 5 april 2016 om 22:56
  Permalink

  Leuke blog! 🙂

  Als ik alleen slaap, lig ik meestal in de foetushouding met licht opgetrokken benen en soms in de vrije val.
  Als ik met mijn ene geliefde slaap, vallen we meestal lepeltje-lepeltje in slaap en na een tijdje draait hij zich om en gaat hij op z’n ‘eigen helft’ liggen. Vaak kruipen we ’s nachts weer tegen elkaar aan in de omstrengeling. Maar ook dan laten we elkaar na een tijdje weer los. We slapen altijd heerlijk samen.

  Ik heb ook een partner gehad met wie ik absoluut niet samen kon slapen. Hij wilde altijd lepeltje-lepeltje liggen maar had me a.h.w. in de houdgreep. Dan probeerde ik me los te wurmen met als gevolg dat ik steeds dichter naar de rand van het bed rolde, waarna hij weer tegen me aan kroop en ik nóg dichter naar de rand van het bed rolde. Ik ben daardoor zelfs weleens uit bed gevallen. 😀 Vaak raakte ik van die manoeuvres zó opgefokt dat ik van de spanning begon te snurken, waar hij dan weer geïrriteerd door raakte. Ik probeerde dan weleens wakker te blijven totdat hij sliep maar dan begon hij te snurken en werd ik chagrijnig. Vaak eindigde een van ons op de bank. Ik ben heel wat slaap tekort gekomen in die relatie! 😉
  Polly onlangs geplaatst…Zen op zondagMy Profile

  Beantwoorden
  • 9 april 2016 om 00:39
   Permalink

   Och Polly wat een verhaal zeg!Wat erg dat je elke nacht zo bezig was om je te bevrijden uit de houdgreep. Ja kan me voorstellen dat je dan op een nacht naast het bed lig ipv erin. nee dat klinkt niet echt ontspannen en fijn. Wel fijn om te lezen hoe je nu de nachten doorbrengt .Van lepeltjes tot omstrengeling tot eigen helft. Dak je wel voor je uitgebreide reactie op de slaaphoudingen post.X

   Beantwoorden
  • 9 april 2016 om 00:40
   Permalink

   Ojeee???.. 😉 toch maar eens een keer een andere houding gaan uit proberen;) Staat er wel een bij die bij je past?

   Beantwoorden
 • 5 april 2016 om 16:40
  Permalink

  Leuk blog! Wij vallen in slaap in de omstrengeling-houding en draaien dan geloof ik gedurende de nacht via zij, buik, andere zij, rug allerlei kanten op! Ik slaap veel als een zeester, en die uitleg klopt nog ook! 😀
  Anuscka onlangs geplaatst…Niet lullen maar poetsenMy Profile

  Beantwoorden
  • 9 april 2016 om 00:42
   Permalink

   Hoi Zeester 😉 wat leuk die herkenning. Nou dan wisselen jullie heel wat af in een nacht.Leuk om te lezen hoe je het omschrijft.

   Beantwoorden
 • 5 april 2016 om 16:20
  Permalink

  weer leuk stukje moet ik zeggen.
  Tot ruim 08 jaar geleden als we gingen slapen was dat lepeltje lepeltje, als ik wakker werd lag ik altijd op mijn linkerzij met de benen iets opgetrokken.
  Ik werd ruim 08 jaar geleden dus gedwongen om op mijn rug te gaan slapen(vaak als soldaat soms handen op mijn buik) wat ik tot op heden dus nog steeds moet doen. Anders hadden we nu, 51 jaar, nog steeds lepeltje lepeltje geslapen hoor!!
  Hoewel we een bed hebben van 160 slapen we toch korties bij dichies. En onder 1 dekbed!

  Beantwoorden
  • 9 april 2016 om 00:44
   Permalink

   Ik vind jou ook echt een lepeltjes type lieve Marijke 😉 Lief dat jullie ook onder een dekbed slapen. En lekker dicht bij elkaar X

   Beantwoorden
 • 5 april 2016 om 15:14
  Permalink

  Ik val in slaap op mijn linkerzij. Nu met mijn partner ook regelmatig lepeltje/lepeltje.. Maar ook vallen we wel eens in slaap in de Zenn positie.. En die omschrijving klopt ook nog. Verder lig ik ook op mijn, bui, rug en zij..
  Leuk logje!
  Regenboogvlinder onlangs geplaatst…Stocard…My Profile

  Beantwoorden
  • 9 april 2016 om 00:45
   Permalink

   Leuk ook dat het klopt bij je houding. Ik denk dat lepeltje lepeltje weel een veel voorkomende houding is bij veel mensen .

   Beantwoorden
 • 5 april 2016 om 15:04
  Permalink

  Hahaha, die foto´s zijn grappig!!! Ik slaap voornamelijk als een soldaat… maar dan met mijn handen op mijn buik en later in de nacht draai ik naar de foetushouding op de rechterzij met licht opgetrokken benen… Mijn man slaapt op zijn buik of op zijn linkerzij, onze billen raken elkaar dan niet want ons bed is zo lekker breed. Lekker veel eigen ruimte dus!
  Kon ik maar toveren onlangs geplaatst…Franse katMy Profile

  Beantwoorden
 • 5 april 2016 om 11:45
  Permalink

  Ik slaap altijd in de ‘vrije val’. De tekst klopt gedeeltelijk. Ik hou ontzettend veel van gezelligheid, maar ook van extreme situaties (in de positieve zin dan tenminste). Leuk artikel, weer wat bijgeleerd over slaaphoudingen 🙂

  Beantwoorden
  • 9 april 2016 om 00:49
   Permalink

   Altijd gezellig dus met Lydie 😉 ja zo zie je maar dat de houdingen ook nog wat te zeggen hebben.Leuk dat je reageert.

   Beantwoorden
 • 5 april 2016 om 11:24
  Permalink

  Wat hebben jullie dat leuk gedaan met die knuffels, schattig!
  Ik slaap op mijn zij, zoals de meeste mensen doen, dus niet helemaal in een foetus houding.

  Beantwoorden
  • 9 april 2016 om 00:51
   Permalink

   Ik denk inderdaad dat de meeste mensen zijliggers zijn daarna zou ik denke rug en daarna buik. Maar dat is wat ik denk. Ja die foto,s 😉 We wilden eerste van ons zelf maar dat ging niet lukken en ineens dacht ik oja we hebben hier maar 500 knuffels liggen dus …

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: