Powernap doet wonderen

Powernap doet wonderen

Powernap doet wonderen
Dat blijkt uit dit filmpje.
Het is fijn dat je door een powernap van 10 minuten al een flinke boost kunt krijgen. Maar zelfs enkele minuten wegdoezelen heeft al voordelen.
Het werkt zelfs effectiever dan een kop koffie en is ook nog gezonder (maar ja, koffie is wel erg lekker).
Ik heb nooit veel ge-powernapt en nog steeds eigenlijk zelden. Heel af en toe, als er geen kinderen zijn en het is rustig kan ik weleens met Diana op de bank “hangen” en is zij meestal degene die een powernap doet.
Dus ik vond het leuk dat ik haar kon vertellen dat powernappen gezond is!

Gezondheidsvoordelen van een powernap
1. Je stress hormoon niveau daalt. Dit is door onderzoekers gemeten.
2. Een powernap helpt het versnellen van cognitieve processen wat o.a. je creativiteit ten goede komt. Je leerprestaties en geheugen verbeteren.
3. Kort slapen is goed voor je productiviteit. Je kunt daarna weer veel energieker aan de slag.
4. Doordat je meer rust neemt wordt de kans op een hartaanval of hartafwijking een stuk kleiner.
5. Een middagdutje verlaagt je bloeddruk.

Powernap doet wonderen

Hoelang duurt de perfecte powernap?
Voor een snelle boost en nieuwe alertheid is 10 tot 20 minuten genoeg.
Als je een powernap van een uur doet dan vernieuw je je cognitieve processen.
Maar als je de mogelijkheid hebt om anderhalf uur te slapen dan komt dit alles ten goede. Je slaapt dan een hele cyclus. Een slaapcyclus duurt namelijk ongeveer anderhalf uur tot 2 uur.
Piloten die tijdens een vlucht 26 minuten slapen zijn 54% alerter. Geen zorgen, het vliegtuig wordt bemand door de Co-piloot. Bij NASA is de powernap een standaardprocedure voor piloten.
In Japan kun je tijdens de lunchpauze terecht in een nap-saloon waar je voor een klein bedrag een bed kunt huren voor je powernap.

Nap wheel
Volgens dokter Sara Mednick kun je uitrekenen hoe laat je het beste aan je middagdutje kunt beginnen. Op haar site kun je met haar Nap wheel de wijzer van de klok slepen naar het tijdstip waarop je wakker wordt. Waar de blauwe en de gele cirkel elkaar kruisen is het perfecte tijdstip voor je powernap. Stel je wordt ’s ochtends om 7 uur wakker dan zie je op de Nap Wheel dat de blauwe en de gele cirkel elkaar kruisen om 2 uur ’s middags. Dat is dan de ideale tijd voor jouw middagdutje.

Powernap doet wonderen

Siësta
In ons land schiet het powernappen er regelmatig bij in. Door drukte bijvoorbeeld.
Maar er zijn landen waar het heel normaal is om een powernap te nemen ’s middags. Zo houden mensen in Mediterrane landen vaak een zogenaamde Siësta.

Boost
Ik vind het zelf soms best moeilijk om wakker te worden als ik eenmaal mijn ogen dicht heb in de middag (eeeuhm…2 keer per jaar). Diana heeft daar nog meer “last” van.
Maar eenmaal wakker voel je meestal wel dat het goed gedaan heeft om even te powernappen. Ik heb weleens mijn ogen 10 minuten dicht gehad en merkte inderdaad dat dat een boost geeft.
Nu ik weet dat het ook nog eens goed is voor je gezondheid moet ik er misschien toch maar eens vaker voor gaan liggen 😉

Powernap jij weleens?

Lees ook: Slaaphoudingen, Slaapproblemen, Slapen in aparte beddenDromen en de betekenis ervan, Dromenvangers

Powernap doet wonderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Ik doe nooit een powernap. Mijn vriendin zei dat denk 8jr geleden, maar ik wist dus niet wat dat was!!

  Fred elke avond na het eten. Gaat hij zitten met de krant maar moet dan ook gelijk op zijn foon kijken. Nou echt binnen 5min in slaap. Al die tijd houd hij wel mooi zijn foon vast. Dat die nog nooit gevallen is is mij een raadsel. Wel een komisch gezicht hoor.

 2. Soms doe ik wel eens een powernap, maar het kost me altijd veel moeite om eruit te komen. En het duurt vaak lang voor ik in slaap val. Soms vraag ik mijn man om met echt goed wakker te maken, dat helpt meestal wel.
  Margriet onlangs geplaatst…Moederdag boekentipMy Profile

 3. Haha, hooguit een paar keer per jaar. Tegenwoordig niet, maar toen ik nog werkte en drukker was met van alles kon ik soms opeens zo moe zijn dat ik het gevoel kon hebben zo door mijn hoeven te zakken. Misschien 1x in de 6 weken of zo. De enige remedie was dan 20 minuten tot een half uurtje op bed gaan liggen. Ik sliep dan echt en hoefde niet gewekt te worden. Werd vanzelf wakker en was dan weer zo fris als een hoentje.
  Ik ben nu bijna 66 maar aan powernaps in de middag doe ik niet mee. Het wordt een gewoonte en ik vind het zonde van mijn tijd. Die komt vast nog wel, maar voorlopig niet. Grote meid hè 😉
  Regenboogvlinder onlangs geplaatst…Overgestapt…My Profile

 4. Ik geloof dit direct! Ik denk dat ik erg goed zou gedijen in een zuiders land waar de siësta gebruikelijk is. Maar ik heb één probleempje. Na zo’n powernap van een minuutje of 10 à 20 ben ik meestal erg uit m’n humeur en ik raak er ook van gedesoriënteerd in de tijd. Als mijn dag onderbroken is geweest door zo’n slaapje, dan weet ik niet meer of iets nu gisteren of nog vandaag gebeurd is… Heel verwarrend!