Knikkeren

Knikkeren

Knikkers kopen
Een paar weken geleden waren we op een zondag samen met de kinderen op bezoek bij mijn vader. Die middag gingen we samen even een ijsje eten en een stukje wandelen. De kids zagen dat er een winkel open was en ze wilden er even kijken. Maar kids zouden geen kids zijn als ze ook niet iets wilden kopen. En hun oog viel op een potje knikkers! Yannick had een ronde verpakking met 30 knikkers en Senne vond een glazen pot met 40 knikkers erin. En in beide zat één grote knikker. Terug bij opa thuis wilden we ze knikkers eerlijk verdelen.
Toen we terug thuis waren wilden ze het meteen uit proberen. Raar idee eigenlijk dat onze kinderen nog nooit geknikkerd hadden. In de garage lag nog een geel plastic knikkerkuiltje. En daar gingen ze.
Het zien van die twee bracht het me gelijk terug naar mijn eigen jeugd toen ik zelf nog op de lagere school zat en echt heel erg veel knikkerde. Ik weet ook nog goed dat we vaak knikkers ruilden onder elkaar. Wat was ik trots op mijn eerste knikkerzak, gemaakt door mijn lieve tante. Met een elastiekje kon je de fluwelen zak aantrekken. Ik weet nog goed dat een vriendinnetje uit school vaak bij mij thuis kwam om te knikkeren en als ze dan weer terug naar huis ging met een hele volle knikkerzak, bijna een derde weer terug gaf aan mij omdat ze het zo sneu vond dat ik bijna alles verloren was. Hoe lief was dat. Dat vergeet je nooit meer.

Geschiedenis
Knikkeren bestaat al eeuwenlang. Het knikkerspel was al bekend in de oudheid . Zelfs al voor de jaartelling. Egyptische en Romeinse kinderen speelden al met knikkers. Knikkeren werd dus heel vroeger al veel gedaan en nu nog steeds .Vroeger maakten de mensen de knikkers zelf van klei, marmer, steen of van hout. In 1870 werden massaal klei knikkers geproduceerd en in 1890 kwamen in Duitsland (Lauscha) de eerste machines die glazen knikkers produceerden. Er zijn heel veel soorten knikkerspelletjes, en allen met een specifiek doel en regels. En nog steeds zijn knikkers razend populair bij kinderen over de gehele wereld. En niet alleen bij kinderen, wereldwijd zijn er nu veel volwassenen die knikkers verzamelen. Klik op de foto om te zien hoe kinderen in 1940 knikkerden.

Knikkeren

Knikkeren voor binnen en buiten
Knikkeren word het meeste buiten gedaan, maar er zijn ook speciale Plastic knikkerpotjes waardoor je toch de mogelijkheid hebt om binnen te kunnen knikkeren. Voor buiten zijn er diverse mogelijkheden. In een holletje van een lantaarn paal, een stoeptegel waar een stukje uit was, buiten een kuiltje graven in de grond waar de knikkers in kunnen rollen, of in speciale knikkertegels ergens op het schoolplein. Het simpele kuiltje wat kinderen zelf creeren blijft wel toch wel de klassieker.

Knikkeren

Namen van de knikkers
In de loop der jaren zijn er verschillende formaten knikkers ontwikkeld en ze hebben ook allemaal een eigen naam. Hieronder zie een een greep uit de namen van verschillende knikkers. Herken jij ze nog?
1-teller,15-teller,100-teller, bonken,­ super bonker, mega bonken, guppies, kattenoogjes, parel knikkers, oliebonkers, Chinezen,spikkels, looiers, kogel, porseleintjes, mini’s, smurfen, turtles, walvis of gewoontje, een oogje of uppies, hemelblauwtje,Glow in the dark of Spookknikker, papegaai, witje, witte tijger, kattenoog, tornado, stuiter en nog vele andere namen.
Elke knikker heeft een bepaalde waarde en zijn eigen populariteit.

Knikkerzak
Er bestaan heel veel soorten knikkerzakken; de meest simpele is het washandje met een koordje erdoor. De creatieveling zal vast wel eens een knikkerzak gehaakt hebben .
Maar ook zijn er vele soorten van stof, met koord of elastiek erin zodat je de zak goed kunt aantrekken en je knikkers veilig opgeborgen zitten. Tegenwoordig zie je ze in alle soorten en maten, zelfs knikkerzakken met je eigen naam erop .

Knikkeren

Knikkers is eeuwenoud en het verveelt nooit!
Heb jij vroeger veel geknikkerd en knikkeren jullie kinderen wel eens?

15 gedachten over “Knikkeren

  • 25 april 2016 om 16:31
   Permalink

   Haha Loene, je hebt wat gemist! nee hoor dat kan de een vind het geweldig de ander niet.En ik denk dat tegenwoordig er veel minder geknikkerd word dat jaren geleden.

   Beantwoorden
 • 22 april 2016 om 18:20
  Permalink

  Vroeger inderdaad heel veel geknikkerd, we hadden een door mijn moeder zelf genaaide knikkerzak. De namen? Echt geen idee meer.. Ik weet wel dat ik ook nog wel met mijn kinderen heb geknikkerd. Het blijft leuk! X
  Regenboogvlinder onlangs geplaatst…Scharrelen…My Profile

  Beantwoorden
  • 25 april 2016 om 16:37
   Permalink

   Ja leuk he zo,n zelf gemaakt knikkerzak , eerlijk gezegd vind ik het nog mooier en waardevoller als een gekochte. ja die namen ppfpf ik ken er eerlijk gezegd maar een paar ik denk dat de meeste namen pas later bedacht zijn. Bonken porseleintjes en een oogjes waren de meest bekende voor mij geloof ik .

   Beantwoorden
 • 22 april 2016 om 18:18
  Permalink

  Jazeker heb ik geknikkerd en mijn kids ook wel maar voor mijn gevoel hebben zij het echt maar even gehad en mijn zus en ik konden zelfs op latere leeftijd nog wel eens de knikkers pakken en in de winter voor de kachel een spelletje spelen (tegenover elkaar zitten en een ‘bonk’ proberen te raken) 🙂

  Beantwoorden
 • 22 april 2016 om 14:34
  Permalink

  Ik heb vroeger (dus heel lang geleden) nog met klei knikkers geknikkerd. Tja…het was tenslotte niet lang na de oorlog en mijn ouders hadden het niet breed. Wat later had ik dan eindelijk glazen knikkers, maar uiteindelijk spaarde ik die op, ik vond ze eigenlijk te mooi om kwijt te raken hahaha.
  We hadden trouwens ook nog een soort kaartspel met de opschriften van sigarettenmerken en je had in die tijd veel verschillende merken. Als je Rover had (daar stond een soort zeilschip op) dan won je het spel. Ook met bijvoorbeeld Player, een Engels merk, waarop je een matroos met baard zag die door een reddingsboei keek. Je had in die tijd niet veel, maar je amuseerde je toch en soms met heel eenvoudige dingen….

  Beantwoorden
 • 22 april 2016 om 13:03
  Permalink

  Dat is lang geleden dat ik geknikkerd heb.. tjonge wat leuk. Wij maakten een kuiltje in het zand en als ik zo een grote bonk won was ik apetrots. Volgens mij stopte ik alles in de zak van mijn broek. Zie je het voor je? 2 van die grote bulten in mijn broek en het voelde ook zo lekker om dan met je hand erdoorheen te woelen.
  Heerlijk, zo een stukje nostalgie…
  Babs onlangs geplaatst…Nieuw: Xminerals Firming Eye CreamMy Profile

  Beantwoorden
 • 21 april 2016 om 23:26
  Permalink

  Helaas is het enige wat mij bijgebleven is van knikkeren, dat we met de hak van onze schoen een kuiltje draaiden. Tja dis al zolang geleden. Mijn kinderen hebben wel geknikkerd maar niet echt fanatiek.
  Ik heb nu een knikker die ik van mijn kleinzoon heb gekregen omdat dat een hele mooie was. En ja……dat bewaard oma natuurlijk.
  Heerlijk dat Yannick en Senne nu het knikkeren hebben ontdekt.

  Beantwoorden
  • 25 april 2016 om 16:09
   Permalink

   Jaaa dat deden wij ook Marijke dat kuiltje op die manier maken! Wat leuk ! ja kids hebben genoten en wij ook . Heerlijk oude herinneringen komen te boven.

   Beantwoorden
 • 21 april 2016 om 21:09
  Permalink

  Ooo ik heb zooo veel geknikkerd vroeger!! Veel gewonnen maar ook net zoveel verloren. Als ik knikkers zie, zoals bijvoorbeeld op de foto, dan komt er zo veel herinnering en herkenning naar boven.
  Kon ik maar toveren onlangs geplaatst…MiddenoorontstekingMy Profile

  Beantwoorden
  • 25 april 2016 om 16:08
   Permalink

   Dat had ik dus ook echte herinneringen die weer even boven komen. O dus jij hebt ook vaak verloren? Maar ook gewonnen dat maakt alles weer goed. 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: