De wereld in kleuren

De wereld in kleuren

De wereld in kleuren
Iedereen heeft wel een kleur die hij of zij mooi vind. Of juist helemaal niet mooi vind.
Kleuren vertellen veel over je persoonlijkheid, over dromen en verlangens. Kleuren beïnvloeden ook keuzes die je maakt, vaak onbewust.
Kleuren kunnen raken, ontroeren, je een fijn gevoel geven.
Overal is kleur, denk eens aan de kleuren tijdens een zonsondergang, of de kleuren van een regenboog, een veld vol bloemen. Prachtig vind ik dat.
Maar kleuren worden ook gebruikt in de feng shui, bij de inrichting van je huis bijvoorbeeld.
Kleuren worden gebruikt om te helen, onder andere met behulp van reiki of edelstenen.
Ook op het gebied van lichamelijke gezondheid en op het gebied van voeding kunnen kleuren veel zeggen of betekenen.

De wereld in kleuren

Kleuren en kleding
De kleur van de kleding die je draagt kan een psychologische achtergrond hebben:
Enkele voorbeelden:
Rood: gepassioneerd en actief
Oranje: moedig, enthousiast
Geel: intellectueel, controle, leidinggevend
Groen: evenwichtig, natuurliefhebber
Blauw: eerlijk en loyaal
Paars: verfijnd, creatief en bewust van zijn waarde
Roze: sensueel, liefde en compassie
Zwart: respectabel, tradities, verbergen van innerlijke gevoelens
Grijs: zelfstandig, onafhankelijk, afstandelijk
Wit: zelfbeschermend, afstandelijk
Bruin: stabiel en zeker.
Kleuren die je op je werk draagt kunnen anders zijn dan kleuren die je in je vrije tijd draagt. En ga je naar een feestje dan kun je opeens zin hebben om een bepaalde kleur aan te trekken die je normaal minder vaak draagt.

Dromen in kleur
Soms kun je in kleur dromen of springt een kleur heel duidelijk naar voren. Het is de moeite waard om dan te kijken naar de betekenis hiervan, vaak wil de kleur iets zeggen. Oranje kan voor ambitie staan, roze voor een behoefte aan liefde, geel voor een rationele benadering, groen voor de behoefte aan heling en blauw op hoop voor de toekomst. (zie ook de blog over dromen en de betekenis ervan)

De wereld in kleuren

Kleuren en hun betekenis
Ik zal enkele kleuren en hun betekenissen opschrijven, altijd leuk om te lezen vind ik zelf. Ik heb ze gevonden in het boek: ontdek de bijzondere kracht van kleuren.
Rood: Een heldere, stimulerende kleur. Ambitie en nieuw begin. Brengt warmte en stimuleert bloedcirculatie, lichamelijke gedrevenheid en kracht. Te veel rood kan woede opwekken, maar aardt ook.
Oranje: Vrouwelijk, is zorgzamer dan rood, assertiviteit. Kan goede gezondheid en vreugde brengen en depressiviteit verlichten.
Geel: Zelfexpressie, logica. Geel brengt hoop en inspiratie.
Groen: Kleur van de natuur, evenwicht en empathie met anderen. Kalmeert emoties en stress, schenkt veiligheid en bescherming. Bevordert besluitvaardigheid.
Blauw: Een kalme, koele kleur. Kan innerlijke rust opwekken. Kan helpen intuïtieve vermogens te ontwikkelen,
Paars: Inspireert. Stimuleert de intuïtie en fantasie. Kan een kalmerend effect hebben.
Wit: Zuiverheid en onschuld. Schenkt bescherming en innerlijke rust. Kan reflectie bieden.

Zelf vind ik de kleur paars altijd erg mooi
De laatste tijd betrap ik mezelf erop dat ik de kleur roze kies. Ik had met kerst allemaal kleine cadeautjes voor Diana uitgezocht en tijdens het uitpakken zagen we dat ze bijna allemaal een roze kleur hadden. Ik realiseerde het me op dat moment pas.
De dagen van de week zie ik al zo lang ik me kan herinneren in kleur en er is ooit maar 1 persoon geweest die dit herkende.
Maandag is geel, dinsdag is turkoois, woensdag is groen, donderdag is bruin, vrijdag is rood, zaterdag is oranje en zondag is hemelblauw. Herkent iemand dit?

De wereld in kleuren

Ik hou erg van kleuren en dan vooral de kleuren in de natuur, kleuren om ons heen.
En ik denk in een wereld die soms heel erg zwart-wit kan zijn is het des te mooier als je blijft kijken naar de kleuren om je heen én de ware kleuren in jezelf en anderen.

Welke kleuren vind jij mooi?

De wereld in kleuren

blog handtekening

16 gedachten over “De wereld in kleuren

 • 27 januari 2016 om 12:23
  Permalink

  Zal ik je vertellen dat ik ook de dagen van de week en de cijfers in kleur zie, al mijn hele leven. Ben sinds kort ook aura´s aan het (leren) zien. Ik draag vrijwel altijd zwarte of donkere kleding en zomers maak ik wel een uitstapje naar meer kleuren ;). Ik vind paars/lila en groen hele fijne kleuren.

  Beantwoorden
 • 21 januari 2016 om 00:26
  Permalink

  Wat leuk om dit te lezen. Ik hou van een aantal kleuren. Groen paars en blauw en roze . Maar aangezien ik gek ben op kikkers hou ik het meest van groen. Wat zo leuk was is dat mijn vader ook van groen hield. Daar kwamen we pas achter toe hij al overleden was.

  Beantwoorden
 • 20 januari 2016 om 23:49
  Permalink

  He wat leuk, ik zie de dagen van de week ook in kleuren en ben nooit eerder iemand tegengekomen die dit ook deed. Bij mij is de maandag geel, dinsdag blauw, woensdag rood, donderdag grijsblauw, vrijdag groen, zaterdag paars en zondag geel.

  Beantwoorden
  • 20 januari 2016 om 23:52
   Permalink

   Jaaaaa! Vind ik leuk! Iemand die de dagen van de week ook in kleur ziet! Je bent de tweede die het herkent, verder ken ik niemand. Leuk! x

   Beantwoorden
 • 20 januari 2016 om 22:16
  Permalink

  Wat een interessant stuk! Paars vind ik een erg mooie kleur. Het past inderdaad erg goed bij me: verfijnd, creatief en bewust van haar waarde. Mooi om dit te lezen lieve Ellis en Diana! ♡
  Loene onlangs geplaatst…Film: The Danish GirlMy Profile

  Beantwoorden
  • 20 januari 2016 om 22:19
   Permalink

   Ook Paars. Mooi he, ook dat het goed bij je past én dat je die eigenschappen bij jezelf herkent. Fijne avond Loene <3

   Beantwoorden
 • 20 januari 2016 om 22:06
  Permalink

  Interessant stukje. Mijn favoriete kleur id turquoise. Altijd al geweest. Hangt ook samen met mijn liefde voor de zee. Ik hen er wel eens van gehoord dat denken in kleuren bij weekdagen maar weet niet meer.bij wie.

  Beantwoorden
 • 20 januari 2016 om 21:49
  Permalink

  Mijn absolute lievelingskleur is blauw. Kijk op een mooie dag naar boven en je ziet een prachtige blauwe kleur. Kijk op het strand en zie de prachtige blauwe zee. Deze kleur brengt mij rust. Blauw staat voor eerlijk en loyaal, 2 eigenschappen die ik in me heb. Blauw in je dromen staat voor hoop in de toekomst. Ik kan me niet bedenken in welke kleur ik droom, maar hoop voor de toekomst heb ik zeker. Ik hoop op een andere wereld, een in mijn ogen betere wereld, met meer oog voor elkaar en niet dat haastige gedram om zo veel mogelijk geld te verdienen. Daar is deze wereld volgens mij niet voor gemaakt. De toekomst zal het uitwijzen. Ik geloof dat alles ooit eens goed komt. Alles zal op zijn plaats komen zoals het ooit bedoeld is. Dit zullen we waarschijnlijk zelf niet meer meemaken, maar hopen is altijd goed.

  Beantwoorden
   • 20 januari 2016 om 23:29
    Permalink

    Anita ik sluit me geheel bij jou aan.
    Mijn kleur is blauw en turquoise. Maar ik hou gewoon van kleurig.
    Erg leuk om te lezen wat kleuren eigenlijk betekenen.Mijn vriendin is een keer naar een kleuren workshop geweest. Als we gingen shoppen hield zij haar kleurenwaaier erbij en keurde dan iets gewoon af als het niet bij haar kleur stond. Moest daar altijd om lachen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: