De kracht van lachen

De kracht van lachen

Herken je het?
Dat je zo hard moet lachen dat de tranen over je wangen rollen?
Ik heb mooie herinneringen aan het tranen met tuiten lachen. Op de basisschool heb ik, niet in mijn eentje hoor, regelmatig enorm moeten lachen en natuurlijk was dat net op een moment dat het doodstil was in de klas.
Wat dus inhield dat je het geluid wat je eigenlijk produceert tijdens zo een lachbui moest inhouden.
Tranen biggelden regelmatig over onze wangen en dan durfden we niet meer op te staan om een zakdoekje te pakken voor de loopneuzen en traanogen.Ook later is het wel eens gebeurd. Je kunt dan niet meer stoppen. Hoe meer je je best doet om te stoppen, omdat de situatie waarin je je bevindt eigenlijk best serieus is, hoe erger het wordt!

Lachen is aanstekelijk
Oké, voor sommigen misschien niet maar bij mij werkt het wel zo. Als iemand heel erg lacht dan moet ik ook lachen en als iemand tranen met tuiten lacht dan biggelen bij mij de tranen ook binnen no-time over mijn wangen. Zelfs als ik niet precies weet waarom die persoon nou eigenlijk lacht.

De kracht van lachen

De kracht van lachen
Tegen een stralende lach kan niets of niemand tegenop. Het kan je eigen leven beïnvloeden als je van binnenuit kunt lachen of glimlachen. Het zegt iets over hoe je bent, hoe je in het leven staat en het straalt positiviteit uit, die je ook vaak terug ontvangt.
Maar een lach of een glimlach kan ook van invloed zijn op anderen. Soms meer dan je denkt! Een glimlach naar iemand kan bemoedigend en steunend zijn. De wereld is een stuk vrolijker en zonniger als we wat meer naar elkaar lachen want de kracht van lachen, en glimlachen, is van onschatbare waarde.

Lachen en huilen staan dicht bij elkaar
Zo moet Diana soms heel erg lachen en biggelen de tranen over haar wangen en opeens moet ze dan huilen. Ik zie dan bijna niet meer of ze nou lacht of huilt. Het zijn ook twee emoties die heel dicht bij elkaar liggen Ik herken dat ook wel, maar meer van vroeger.

Lachen is gezond!
Dat is een ding wat zeker is.
Het beschermt je immuunsysteem, vermindert stress,  verlaagt de bloeddruk (echt? zou je soms niet zeggen), verhoogt het zuurstofgehalte in je bloed, stimuleert de bloedsomloop en ontspant de spieren. En last but not least: Tijdens het lachen komen er endorfinen vrij in je hersenen, waardoor je je goed gaat voelen en eventuele pijn vermindert. Meer lachen is goed voor iedereen en vooral voor mensen die kampen met stress, depressie, slapeloosheid (zou dat dé tip zijn tegen slapeloosheid?).

Goed humeur
Lachen is de manier om in een goed humeur te raken. Als je veel lacht en glimlacht dan werkt dit in op je eigen gemoedstoestand en het humeur van de mensen om je heen. Zo ook andersom overigens. Dus laten we wat meer glimlachen naar elkaar en wellicht wat meer lachen met elkaar.

De kracht van lachen

Lachtherapie
Je kun tegenwoordig ook lachtherapie volgen. Ik heb dat weleens op tv gezien maar ik denk toch dat dat niks voor mij is.
Je kunt tijdens een lachtherapie leren lachen door middel van diverse oefeningen. Mocht je interesse gewekt zijn: hier lees je er meer over.

Misschien gênant maar wel even heel lekker
Oké, het kan een beetje gênant voelen om de slappe lach te krijgen tijdens een informatie avond of in de klas. Of in welke situatie dan ook waarvan je denkt dat het wellicht niet zo gepast is. Maar mijn ervaring is dat het stiekem wel even heel lekker voelt om zo te lachen. Ik voel de ontspanning en ontlading en een soort van opluchting.
En niet alleen de slappe lach hebben voelt lekker, maar lachen in het algemeen voelt fijn en je merkt het meteen binnenin jezelf maar ook in je omgeving. Probeer het maar eens uit.
Stop for a minute and smile!

De kracht van lachen

15 gedachten over “De kracht van lachen

 • 19 maart 2016 om 12:37
  Permalink

  Heerlijk toch!! Ik lach en glimlach heel veel en de slappe lach krijg ik ook nog wel ja. Kreeg het laatst midden in de nacht, lagen net op bed, ineens de slappe lach. Dacht dat ik nooit meer zou stoppen. Proest…..
  En ik kan ook hartelijk meelachen als iemand in een deuk ligt ook al weet ik op dat moment niet waarom. Hoor ik dan waar het over ging liggen we samen nog een x in een deuk. Heerlijk!!!

  Beantwoorden
  • 19 maart 2016 om 12:50
   Permalink

   Haha, ja dat herken ik wel, dat meelachen. Op tv of in het echt, ik moet dan spontaan ook lachen. De slappe lach kan best heel lekker zijn af en toe, alleen die buikpijn die je ervan krijgt he hihi. Slappe lach midden in de nacht heeft Diana weleens gehad. Heerlijk ja xxx

   Beantwoorden
 • 31 januari 2016 om 21:12
  Permalink

  Sinds ik zwanger ben heb ik regelmatig de slappe lach net zo lang tot de tranen over mijn wangen rollen en ik moet happen naar adem… het zullen de hormonen wel zijn.
  Op mijn werk hebben we ooit een workshop gehad over interculturele communicatie en die werd door een lachcoach gegeven. Maar dat was niet zo’n goede combinatie, ik wilde gewoon serieuze informatie en die man moest echt iedere 5 seconden even heel hard lachen.
  Margriet onlangs geplaatst…Moeders voor MoedersMy Profile

  Beantwoorden
  • 1 februari 2016 om 16:40
   Permalink

   Ow dat is ook wat, wil je info en gaat er iemand om de 5 min lachen :-). Haha. Ik weet ook niet of ik dat nou echt grappig zou vinden hoor.
   Wat hormonen met een mens kan doen he. Nou, geniet er maar van!

   Beantwoorden
 • 28 januari 2016 om 11:10
  Permalink

  Heerlijk, af en toe de slappe lach hebben! Sowieso is lachen fijn en aanstekelijk. Ga maar eens een winkel in met een nors gezicht. Tien tegen één dat het winkelpersoneel minder vriendelijk tegen je doet dan wanneer je met een glimlach op je gezicht iets vraagt of wilt afrekenen.

  Beantwoorden
  • 28 januari 2016 om 16:29
   Permalink

   Dat is zeker een verschil. Ik vind het zelf nooit fijn om in een winkel, of waar dan ook, te komen waar mensen heel chagrijnig kijken en onvriendelijk reageren. Waarom? vraag ik me dan af…

   Beantwoorden
 • 28 januari 2016 om 07:45
  Permalink

  De slappe lach vind ik één van de geweldigste dingen die er zijn! Dat is zo’n weldaad voor je lichaam en je humeur… Heerlijk! En inderdaad, het werkt feilloos tegen stress.
  sunny mama onlangs geplaatst…BOWIE OP DE BONNEFOOIMy Profile

  Beantwoorden
 • 27 januari 2016 om 23:12
  Permalink

  Heerlijk gevoel dat lachen. Ik lach heel veel…tegen vreemden, mensen die ik lief heb en …heel vaak om mezelf. Vooral als ik iets doms denk of zeg. Ik heb ooit op een morgen in een bushokje gezeten en was een beetje verdrietig. Ik weet niet meer waarom. Er fietste een man langs en hij keek mij aan en lachte en groette mij heel vriendelijk en opgewekt. Ik moest lachen en huilen tegelijk. Het voelde alsof er een engel voorbij kwam. Nu ik dit opschrijf krijg ik nog een brok in mijn keel. Sindsdien lach ik tegen zoveel mogelijk mensen die ik tegenkom. En nee….het is niet vermoeiend . Keep smiling ladies. Jullie verhalen maken mij ook vaak aan het glimlachen ❤

  Beantwoorden
  • 27 januari 2016 om 23:21
   Permalink

   Wat een mooi verhaal Donna…En ik herken het…lachen om jezelf. Ik herken ook het moment waarop je je niet fijn of verdrietig voelt en iemand lacht naar je. Pfff dat kan dan zó fijn voelen. Dus de kracht daarvan zal ik echt nooit onderschatten. En ik doe het zelf ook; lachen naar mensen en het voelt goed. Vandaag ging ik mijn dochter uit school halen en ik lachte “zomaar” naar iemand. Zij lachte terug. Even later wilde ik achteruit rijden met de auto en zij tegelijkertijd met mij. Ze lachte en zwaaide heel vriendelijk van ‘rij jij maar eerst’. Het geeft meteen een heel ander gevoel allemaal.
   Vermoeiend is het zeker niet.
   Dankjewel Donna, veel liefs.

   Beantwoorden
 • 27 januari 2016 om 22:26
  Permalink

  Ik was jullie bericht aan het lezen, toen nét m’n telefoon uitviel. Toen was het eventjes niet meer lachen, haha!
  Ik herken me helemaal in dit bericht. Soms lach ik zó erg dat anderen me aan de andere kant van de school nog horen… ik krijg ook vaak te horen dat ik een iritante lach heb. Ken je de lach van Adele? Zo’n lach heb ik… haha! Meelachen met anderen? Daar ben ik ook heel erg goed in. Meestal schiet ik er dan veel hoger bovenuit dan degene die begon met lachen, “hihihihihi” horen de vriendinnen dan. ♡♡♡
  Loene onlangs geplaatst…Nagelverzorgings routine winter 2016My Profile

  Beantwoorden
  • 27 januari 2016 om 22:30
   Permalink

   Haha, Loene, gewoon lekker blijven lachen hoor! Ik ga de lach van Adele maar even opzoeken want ik ken hem niet. Ben nu wel nieuwsgierig.
   Dat van je telefoon is minder, maar hopelijk kun je er dan achteraf iig om glimlachen ;-). xxx

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: