Dromen en de betekenis ervan

Dromen jullie ook zoveel ?

Dromen over je liefde ,Dromen en de betekenis ervan

Aangezien ik een enorme dromer ben leek het me leuk om hier over te bloggen.
Ik ben namelijk heel erg benieuwd of jullie ook zo dromen ’s nachts, of misschien wel overdag.
Zolang ik me kan herinneren droom ik altijd behoorlijk veel en intens Mijn moeder had dit ook dat kan ik me nog goed herinneren. Die vroeg wel eens aan boven om eens rustig te kunnen slapen en niet te dromen. Ook dit herken ik!

Ik heb altijd dromenvangers gehad. Om twee redenen; omdat ik ze gewoon heel mooi vind.
Maar natuurlijk ook om de functie ervan . Ze vangen je dromen . Baad het niet dan schaadt het niet, zeggen ze.

Ik droom ook zo af en toe in kleur . Voor zover ik weet doen meer mensen dat maar vaak kunnen we het ons niet meer herinneren. Voor de meesten onder ons is elke droom in zwart-wit.
Ik zoek bijna altijd  wel even in een dromenwoordenboek op wat die kleur waar ik over droomde betekent en of ik er wat mee kan.

Jarenlang had ik vaak dromen die keer op keer terug kwamen. De terugkerende dromen. De Dromen dat mijn tanden uitvielen, of dromen dat ik net als Abeltje in een lift zat en zo een gebouw uit vloog. Dromen over de dood. En zo nog tig andere voorbeelden die zich keer op keer aandienden.

Ik heb jarenlang deel uitgemaakt van een droomforum.  Hier konden mensen je droom uitleggen.
Een hele periode heb ik al mijn dromen opgeschreven. Ik gebruikte zelfs een soort taperecorder, die naast mijn bed lag, zodat als ik wakker werd meteen in kon spreken. Dan is alles nog vers en vergeet je niets. Elk detail wist ik dan nog. Maar dat houd je niet zo lang vol kan ik je vertellen.

Voorspellende dromen heb ik zelf nog nooit gehad of ervaren . Ellis daarin tegen wel. Het lijkt me heel beangstigend dat je iets droomt en dat het dan ook echt gebeurd of uitkomt.

Diep van binnen weet ik dat sommige dromen met een boodschap komen en ik er iets mee kan. De kunst is om er zelf achter te komen wat je droom je vertellen wil.
Ik maak dan meestal gebruik van Internet, Droomencyclopedie, of mijn eigen  intuïtie.

Je hoort ook regelmatig mensen over nachtmerrie’s praten.  Of kinderen die ’s nacht aan je bed staan omdat ze zo eng en beangstigend gedroomd hebben. Gelukkig heb ik zelf niet echt vaak nachtmerrie’s.

Ik heb ook een periode Lucide dromen gehad. (een droom waarbij je dus bewust bent van het feit dat je droomt.) Dat is heel bijzonder want dan kun je dus zelf je droom sturen en bepalen hoe iets afloopt.
Ik zie me nog rennen omdat ik achterna werd gezeten door iets . Ik rende en dacht in mijn eigen droom: ach ik droom dus geen paniek. Ik viel daarna vanaf een hele grote hoogte en wist dat ik beneden goed terecht zou komen omdat het maar een droom was.
Dit heb ik eigenlijk bijna nooit meer .

Het engste wat ik ooit ervaren heb is jaren geleden geweest . Ik herinner het me nog goed. Dat ik ’s middags even onder de zonnebank ging liggen.
Ik werd na enige tijd wakker, de zonnebank was inmiddels afgeslagen. Maar in mijn geval werd alleen mijn geest wakker. Ik wilde opstaan en onder die zonnebank vandaan. Ik kreeg mijn ogen niet open, mijn handen kon ik met geen mogelijkheid  meer bewegen. Mijn voeten lagen doodstil op het bed. Ik wilde schreeuwen, maar ik kreeg er geen woord uit.
Ik weet nog goed dat ik dacht: als er nu iemand de kamer binnen komt (ik woonde toen samen) dan zou die persoon kunnen denken dat ik dood ben.
Achteraf heb ik geen idee hoe lang dat geduurd heeft . Maar ik weet wel dat ik dat doodeng vond.
Zo’n soortgelijke situatie heb ik een keer of drie mee mogen maken. Ik weet nog steeds niet hoe je zoiets nou noemt. En of andere mensen dit herkennen. Onderstaand vond ik op internet het omschrijft net zoiets maar of dit het geweest is?

Valse ontwaak dromen
Simpel gezegd is dit het soort droom, waarin je droomt dat je wakker wordt, maar eigenlijk slaap je nog en ben je al in je volgende droom belandt. Dit soort dromen kunnen heel angstig zijn. Je wordt bijvoorbeeld dan “wakker” en je wilt het licht aandoen maar dit lukt niet….dan komt er iets op je af….vervolgens wordt je dan met een schrik echt wakker. Deze dromen lijken heel echt te zijn en je onthoudt ze daarom vaak, soms nog heel lang.

Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd of jullie ook dromers zijn? En welke varianten herken je?
Slaap lekker allemaal 😉

Dromen en de betekenis ervan       Lucide dromen bewust van je dromen Dromen en de betekenis ervan

8 gedachten over “Dromen en de betekenis ervan

 • Pingback: De wereld in kleuren - Licht op het Hart

 • 18 december 2015 om 01:05
  Permalink

  Bij mijn weten droom ik niet veel.
  Maar als ik het me herinner of wakker van wordt dan denk ik waarom heb ik nou over hem of haar gedroomd dat is zowat uit mijn kindertijd!
  Of van compleet onbekenden mensen. Dat ik me afvraag…….waar gaat dit over!!
  Gelukkig heb ik nooit vervelende of angstige dromen.

  Ik moet ook zeggen dat ik, als ik eenmaal wakker ben, me er niet in verdiep waarom ik die droom had.

  Beantwoorden
 • 17 december 2015 om 18:02
  Permalink

  Ik droom af en toe ook in kleur. Krijg ook soms boodschappen door die ik aan iemand moet doorgeven. Heb ook wel zo erg gedroomd dat ik de volgende dag echt geloofde dat het zo was. ☺

  Beantwoorden
  • 17 december 2015 om 18:08
   Permalink

   Bijzonder Donna, dat je dromen hebt met boodschappen.
   En ik herken het, de volgende dag denken dat het echt zo was. De laatste tijd heb ik dát dus wel regelmatig. Dan denk ik dat ik iets gedaan heb maar dat is helemaal niet zo en opeens realiseer ik me dat ik het gedroomd heb. Heel apart.
   xxx
   Lichtophethart onlangs geplaatst…Dromen en de betekenis ervanMy Profile

   Beantwoorden
 • 17 december 2015 om 16:42
  Permalink

  Lang geleden droomde ik dat ik een relatie kreeg met iemand. Het was levens echt, maar vond dat toen toch wel heel eigenaardig, want ik was tenslotte getrouwd. Vele jaren later, toen het huwelijk (helaas) op de klippen liep, kreeg ik inderdaad een relatie met diezelfde persoon! Dat heeft overigens niet lang geduurd.
  Ik heb ook wel eens gedroomd van een overleden oom. Ik kon destijds geen afscheid van hem nemen toen zijn eind naderde. In deze droom verscheen hij aan mij als een jonge man, eigenlijk een jonge God. Hij zag er geweldig uit, had het grootste plezier en straalde van genoegen. Ik ben er van overtuigd dat dit niet zomaar een droom was en beschouw dat dan ook als een cadeautje van de Kosmos.
  Dit zijn zomaar twee voorbeelden, dromen zijn dus zeker niet altijd bedrog.
  Groetjes,
  André

  Beantwoorden
  • 17 december 2015 om 18:11
   Permalink

   Bijzondere gebeurtenissen André. Dromen zijn zeker niet altijd bedrog.
   Ik geloof dat je in een bepaalde fase van slaap heel erg nauw in contact staat met alles wat “meer” is of “verder” gaat, of hoe je het noemen wilt. En ik denk dat je dan zulke ervaringen kunt hebben zoals jij die had met je oom. Heel mooi!
   Lichtophethart onlangs geplaatst…Dromen en de betekenis ervanMy Profile

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: