De spiegels van de ziel

De spiegels van de ziel

Pure verbinding
In 2012 leerden Diana en ik elkaar op bijzondere wijze kennen. Je leest er hier meer over.
Blindelings vonden onze handen elkaar. En dát gevoel was immens en niet te beschrijven. Maar toen keken we elkaar tijdens een oefening enkele minuten lang in elkaars ogen. En de wereld vervaagde. Er was niks meer om ons heen, puur wijzelf.
Ook daarna hebben wij vaak momenten gekend waarin we in elkaars ogen keken. En telkens ervoeren wij weer hetzelfde gevoel, dezelfde pure verbinding.

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat wanneer je iemand – zelfs een onbekende- 4 minuten lang diep in de ogen aankijkt, je al een bepaalde vorm van verbondenheid en intimiteit kunt creëren.
Er bestaan ook vragenlijsten met vragen die je eerst zou kunnen beantwoorden. Daarna kijk je 4 minuten lang in stilte in elkaars ogen. Deze vragenlijst is twintig jaar geleden ontwikkeld door psycholoog Arthur Aron en bestaat uit 36 vragen. De vragen kun je o.a. hier vinden.
Wij hebben echter geen vragenlijst nodig om het gevoel te ervaren ;-).

Indrukwekkende filmpjes
Een tijd geleden zagen we dit filmpje wat diepe indruk op ons maakte. Omdat het zo ontzettend voelbaar is wat er gebeurd als deze twee mensen elkaar, na jaren niet gezien te hebben, weer in de ogen kijken. De vrouw in dit filmpje doet een experiment en brengt enkele minuten in stilte door met onbekende mensen in een museum. Totdat er een man tegenover haar komt zitten waarvan ze, na een intense relatie in de jaren 70, afscheid heeft genomen. We kunnen dit filmpje wel 100 keer kijken, zo raakt het steeds weer.

De spiegels van de ziel

Gisteren zagen we dit filmpje, en ook dit filmpje maakte indruk op ons.
Want deze mensen kijken elkaar in de ogen en alles vervaagt. Alle oordelen, labels, gedachten. Er blijft PUUR contact over. Puur verbinding.


De spiegels van de ziel
De mensen in dit volgende filmpje kennen elkaar. Zes stellen in verschillende fases van hun relatie. Kijk zelf maar wat er gebeurt. Mooi om te zien.

De spiegels van de ziel

Het is bijzonder wat je kunt ervaren als je in elkaars ogen kijkt. Écht kijkt. Of je nu al jaren samen bent of elkaar niet kent.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Het eerste filmpje heb ik al eens ergens gezien. Prachtig!
    Heel herkenbaar ook, ik heb het vaak met Jan… we kijken elkaar aan, blijven kijken, er vormen zich tranen, je voelt geluk en verbintenis… Heel mooi dit logje, heb hem de link gestuurd!
    Zo mooi.. dikke kus voor jullie allebei! XX
    Trees onlangs geplaatst…België-NederlandMy Profile

  2. Bijzonder dat er een bepaalde vorm van verbondenheid en intimiteit kunt creëren kan ontstaan naar 4 minuten. Het feit is dat zo iets niet zomaar gebeurt, tenzij wij iets gaan experimeren. Wel leuk om eens met je vriend of partner te proberen en kijk wat het resultaat is en hoe wij voelen. 🙂

  3. Het eerste filmpje ken ik. Prachtig om te zien. Heb het al vaak bekeken. Het tweede filmpje…. Dat had ik echt even nodig. Ik ben zo verdrietig op dit moment om alles wat er gebeurt in de wereld. Ik vind het zo moeilijk om te zien hoe mensen met elkaar omgaan. Dit had ik echt even nodig. ♥