Gewoonte van mobiele telefoon en social media

 

Gewoonte van mobiele telefoon en social media

Telefoon kapot
Gisteren gebeurde het. Mijn mobiele telefoon ging kapot.
Ik had mijn toestel na het aflopen van het abonnement al gehouden met een goedkoper abonnement maar langer dan een half jaar heb ik het er niet mee vol kunnen houden helaas.
Wat nu? Toch maar kijken dus voor een nieuwe met abonnement. Gelukkig is dat gelukt. Niet de nieuwste, dat hoeft helemaal niet, maar wel eentje die werkt met een goedkoop abonnement.

Nee, in paniek was ik niet. Ook al ben ik dus al mijn contacten kwijt. Foto’s had ik toevallig die middag op een sd kaartje overgeplaatst dus die heb ik nog.
Het zette me wel weer eens aan het denken, zoals wel vaker over dit soort dingen.

Hoe groot is de gewoonte?
Want hoe groot is de Gewoonte van een mobiele telefoon en social media?
Oké, het is super handig soms. En ik vind whatsapp ronduit fijn. Ik ben absoluut geen beller dus whatsapp is voor mij een uitkomst.
Maar dat is ook niet zozeer wat ik bedoel met gewoonte…

Echt contact
We betrappen onszelf hier er steeds vaker op dat we om de haverklap bijvoorbeeld facebook openen en zitten te bladeren. ‘Ik ga aankleden’ zegt Diana dan. Om dat vervolgens een half uur later te gaan doen.
‘Ik ga koffie maken’, zeg ik. Om het vervolgens te vergeten.
Als we van de grote tafel naar de woonkamer lopen dan nemen we automatisch die telefoon mee.
Ik grap dan weleens, moet je kijken, dat ding ligt bij ons in de buurt alsof het onze trouwste vriend is.
Ga eens in een bus zitten. Of trein. Of wachtkamer. Tel maar eens hoeveel mensen op hun schermpje zitten te turen. Ik kan daar weleens van schrikken want waar is het echte contact gebleven? Kijken mensen echt nog om zich heen? Het zal de tijd zijn…Maar toch…
Een hele tijd terug gingen Diana en ik ergens koffie drinken en in het café waar we zaten heb ik niet 1 gsm gezien. Mensen zaten écht met elkaar te praten. Het viel op en het was een heerlijke gezellige sfeer.

Gewoonte van mobiele telefoon en social media

Telefoon even laten liggen
Vanmorgen dacht ik weer eens; Ik wil het even niet meer. Want ik geloof dat als je de telefoon eens een dag gewoon laat liggen dat je 1. aan veel meer dingen toekomt en 2. veel meer bij jezelf blijft.
Ik kan soms schrikken van de invloed die social media op iemand kan hebben. Hoe erg je bezig kunt zijn met andere mensen, dingen, gebeurtenissen. Terwijl er bij jezelf of in huis, of in ieder geval dichter in de buurt, ook nog zoveel ligt.
Ik deel al een hele tijd veel minder op facebook. Ja soms, spontaan omdat ik het leuk vind. En er is ook niks mis mee. Maar steeds vaker vraag ik me af waarom ik het eigenlijk zou doen, dat delen. Ik deel de dingen liever met de mensen die hier om me heen zijn en dat is meestal wel genoeg.

Als ik met de kinderen bezig ben dan heb ik mijn telefoon niet in de buurt. Ik heb daar dan echt geen zin in en het is super onhandig eigenlijk. Dus het kan wel degelijk.
De kinderen zelf mogen ook maar zo’n 3 kwartier per dag achter hun tablet. Dat is ook niet voor niks.

Bewuster 
Mijn doel is dus om de telefoon, die toch kapot is haha, even aan de kant te leggen. Alleen te reageren op de belangrijke dingen, over de kinderen of zo, en verder even niks. Even richten op onszelf en de dingetjes die hier zo blijven liggen. Ik ben benieuwd of we verschil merken.
En nee, geen strakke regel dat we helemaal niet meer mogen kijken, maar gewoon, even een beetje minder en bewuster ermee omgaan want het wordt zo snel een gewoonte, zo niet bijna een verslaving als je het mij vraagt.

Gewoonte van mobiele telefoon en social media

Herken je dit? 
– Je neemt je telefoon overal mee naar toe. Ja, ook naar de wc.
– Je eerste zorg wanneer je ergens binnenkomt is het wifi wachtwoord.
– Je voelt je gespannen als je je telefoon niet bij je in de buurt hebt.
– Constant je gsm checken of er nieuwe meldingen zijn en de noodzaak voelen om meteen te reageren.
– Je aandacht is volledig op je telefoon gericht zodat je weinig mee krijgt van wat er in je omgeving gebeurt.
– In paniek raken als je je telefoon vergeet, kapot is of leeg is.
– Aan niks anders denken dan aan je telefoon als je even niet bereikbaar bent. Want wie zou je allemaal misgelopen zijn?
– Alleen ergens een vakantie boeken waar wifi aanwezig is.
– ’s Avonds je computer afsluiten en meteen weer verder gaan op je mobiele telefoon.
– Meteen je social media checken als je wakker wordt.

Gewoonte van mobiele telefoon en social media

Gelukkig valt het bij ons nog wel mee.
Maar zoals op dit filmpje gebeurt het helaas wel vaak genoeg. Zijn mensen nog wel écht aanwezig?

Lees dit maar eens, we moesten heel erg lachen. Het leven van een smartphone bezitter.
Niks eerst even je vrouw goedemorgen wensen en een kus geven. Eerst kijk je even op je mobiel, eens kijken wat je allemaal gemist hebt de afgelopen 8 uur. 🙂

Hoe vaak kijken jullie vanuit gewoonte op je mobiele telefoon? Soms zelfs zonder dat je echt gericht iets doet behalve een beetje bladeren?

Gewoonte van mobiele telefoon en social media

17 gedachten over “Gewoonte van mobiele telefoon en social media

 • 16 maart 2016 om 08:38
  Permalink

  Geweldig . Ik herken me niet in dat rijtje. Ik check of er nog mail, wa of iets op fb is. Maar er zijn gelukkig veel meer momenten dat ik de telefoon niet pak. Als ik met mijn hond Amigo wandel, neem ik geen telefoon mee. De wandelingen zijn echt voor ons. Als ik visite heb gaat mijn volle aandacht daar naar toe. Wel pak ik hem op als ik naar de tv kijk en er is reclame. Maar mijn lief neemt het inderdaad mee naar het toilet .

  Beantwoorden
 • 15 maart 2016 om 13:08
  Permalink

  Oh, wacht, dit is een makkelijke voor mij. Ik kijk nooit op mijn mobiele telefoon, tenzij ik hem op moet nemen of een berichtje binnenkrijg en dat gebeurt bij elkaar opgeteld … 11 keer per jaar? Mijn mobiel, want ik heb geen smartphone, ligt on-opgeladen in een la thuis op dit moment.
  Ik heb wel een tablet, maar die gebruik ik 2 of 3 uurtjes in de week. In de ochtend lees ik daar snel het nieuws op. En dan leg ik hem weer weg. Ik hoef hem maar 1x per week op te laden! 😀
  Afgelopen zondag zei ik het maar gewoon hardop: ‘Ik ben aan het eind van internet gekomen, geloof ik.’ Want alle sites gelezen die ik wilde en verder was er niks.
  … en toch nog steeds geen tijd gevonden om dat boek uit te lezen. Ik kan wel iets aan mijn time-management doen 😛
  Daenelia onlangs geplaatst…Hoe TV kijken veranderd isMy Profile

  Beantwoorden
 • 14 maart 2016 om 10:52
  Permalink

  Nee, voor mij in het geheel niet herkenbaar. Ik heb juist last van precies het omgekeerde, ik vergeet die mobiele telefoon helemaal. En dat stuit dan weer op onbegrip bij anderen: waarom ik hun berichten negeer… Omdat ik me dus totaal niet bewust ben van het feit dat ze me een bericht gestuurd hebben.
  Ik zeg tegen mensen dat ze me gewoon ouderwets op mijn vaste lijn moeten bellen als ze me te pakken willen krijgen. Mail en andere elektronische communicatiebronnen bekijk ik gewoon niet.
  sunny mama onlangs geplaatst…EERLIJK & NATUURLIJK – ALLES ZELF MAKEN VAN INGREDIËNTEN UIT TUIN EN KEUKENKASTMy Profile

  Beantwoorden
 • 13 maart 2016 om 11:05
  Permalink

  Ik ben gelukkig niet helemaal gefixeerd op mijn smartphone. Nee, ik neem hem niet mee naar het toilet. ( wat doen die mensen toch dat ze altijd in de pot vallen?)
  What’s app vind ik ook fijn, ik ben ook niet zo een beller.
  Ik zit meer achter mijn laptop, is bijna hetzelfde, maar steeds minder op Facebook. Een tijdje geleden wilde ik niets missen en had ingesteld dat ik allemaal updates- meldingen kreeg.
  Ik heb deze bijna tot nul gebracht en ik moet zeggen, het geeft een hoop rust.
  Mijn telefoon abonnement had ik ook verlengd (was goedkoper) maar die fabrikanten hebben het slim ingepland… dan houd je telefoon er ook vaak mee op… bij mij gebeurde dat ook. Gelukkig heeft een kennis alles gereset en nu doet hij het weer prima!
  Babs onlangs geplaatst…KeeK op de Week 11- Allerhande testproducten en ArtMy Profile

  Beantwoorden
  • 15 maart 2016 om 13:38
   Permalink

   Ook al een telefoon die het niet redt als abonnement verlopen is! Ja, dat doen ze slim. En phones die in de pot vallen begrijp ik ook nooit zo goed. Heb hetzelfde gedaan dan jou met de fb meldingen, veel rustiger!

   Beantwoorden
 • 13 maart 2016 om 10:08
  Permalink

  Ik herken het deels maar toch geloof ik niet dat ik verslaafd ben. Als ik m’n mobieltje ’s ochtends eens een keer per ongeluk thuis laat liggen, ben ik daar de rest van de dag niet nerveus door. Mensen die me in noodgevallen moeten/willen bereiken, kennen ook het telefoonnummer van m’n werk wel. Als er iets is, bellen ze daar wel heen.

  Thuis zet ik m’n mobiel soms bewust een avond op stil en laat ik m’n laptop ook regelmatig een avond dichtgeklapt. Aan het eind van de avond heb ik dan bepaald niet het gevoel dat ik iets gemist heb maar voel ik me vooral lekker relaxt. 🙂

  Met m’n mobiel in de weer als ik in gezelschap ben, vind ik niet prettig. Op die manier heb ik én niet de volledige aandacht voor m’n gezelschap én niet de volledige aandacht voor degene met wie ik zit te whatsappen, facebooken of wordfeuden. Ik vind het ook heel vervelend – en weinig respectvol – wanneer anderen in mijn gezelschap steeds op hun schermpje zitten te kijken. Ik ben daar niet heel zwart-wit in, hoor. Het maakt namelijk ook nogal uit hóe ze dat doen; een beetje stiekempjes waardoor ze anderen buitensluiten of heel openlijk waarbij ze dan misschien ook nog een leuke anekdote uit hun mobiele-telefoon-activiteiten vertellen.

  Ik gebruik m’n mobiel niet meer voor de social media, doodgewoon omdat die applicaties veel geheugen en batterij vreten en m’n telefoon vastloopt als er te veel applicaties op staan. (Denk dat-ie aan vervanging toe is.) Ik gebruik ‘m vooral voor whatsapp, wordfeud, ruzzle, bankieren, het weer en de NS. En oh ja, je schijnt ook nog met zo’n dingen te kunnen bellen, maar dat doe ik eigenlijk nooit! 😛
  Polly onlangs geplaatst…Zen op zondagMy Profile

  Beantwoorden
  • 15 maart 2016 om 13:37
   Permalink

   Herkenbare dingen die je schrijft Polly. En een avondje geen mobiel, laptop e.d. kan ik ook erg prettig vinden. En bellen met een mobiel? Kan dat? haha 😉 xxx

   Beantwoorden
 • 13 maart 2016 om 00:15
  Permalink

  Tis super leuk dat appen en social media doe het graag. Maar niet ten koste van alles. Heb ik bezoek en hoor mijn foon dan kijk ik echt pas als het bezoek weg is. Ik denk altijd als er iets dringend is bellen ze wel toch!!
  In een restaurant heb ik hem op stil en dan kijken wij echt niet op onze foon. OK Fred soms heel ff snel als er een belangrijke voetbalwedstrijd is dan wil hij graag de stand zien.
  Maar als je om je heen kijkt echt iedereen heeft zo’n ding voor zijn neus.
  Hoe dan ook het is wel een super uitkomst hoor!!

  Beantwoorden
  • 13 maart 2016 om 00:24
   Permalink

   Hee Marijke, We doen het zo’n beetje hetzelfde als hoe jij het omschrijft. Ik voel me niet eens op m’n gemak als ik in een restaurant steeds op het scherm zit te kijken en vind het ook echt niet gezellig. Oké, de voetbal stand van Fred is dan nog niet zo erg hihi.
   Ja, een uitkomst is het zeker, zolang het maar niet ten koste van wordt.
   Liefs xxx

   Beantwoorden
 • 12 maart 2016 om 22:02
  Permalink

  Ik zou me geen leven zonder telefoon kunnen voorstellen eerlijk gezegd. Berichten sturen, appen, of gewoon even WordPressen: ik doe het best veel iedere dag op m’n telefoon. Raar eigenlijk dat we er allemaal zo’n gewoonte van hebben gemaakt. Wat ik best iritant vind, is mensen die constant zitten te appen als je met ze aan het praten bent. Kijk, soms is er een noodgeval, maar als ik merk dat mensen alleen maar op de telefoon zitten en geen aandacht schenken aan je, dan ben ik al snel klaar met diegene haha. 🙂

  Beantwoorden
  • 13 maart 2016 om 00:03
   Permalink

   Inderdaad, het leven zonder gsm is bijna niet meer voor te stellen. De mogelijkheden ervan zijn ook zo groot. Soms is het handig en gemakkelijk en ik heb er op zich niks op tegen. Wat me wel soms zorgen baart is dat zo’n ding plaatsvervangend wordt voor dingen die toch echt wel belangrijk en waardevol zijn, zoals écht contact, elkaar echt zien, echt aanwezig zijn. Als het in het leven meer draait om je apparaat dan om de rest dan vind ik dat nogal wat…
   En je hebt gelijk hoor, dat ís ook best irritant…als iemand constant op z’n scherm zit te kijken terwijl je een gesprek probeert te voeren. :-). xxx

   Beantwoorden
 • 12 maart 2016 om 20:10
  Permalink

  Fijn om te merken dat ik dus niet verslaafd ben aan social media… Ik herken geen van de dingen! 🙂 Ik blog (schrijf en lees) liever, en por hier en daar inderdaad echte mensen… 😉
  Anuscka Berghoef onlangs geplaatst…Alles in tweevoudMy Profile

  Beantwoorden
 • 12 maart 2016 om 15:00
  Permalink

  Hier geen mobiel met internet dus dat scheelt.
  Maar ik herken een aantal dingen zeker ja, alleen is het hier de laptop waar ik achter blijf hangen terwijl ik eigenlijk iets anders wilde doen.

  Fijn weekend samen!
  xxx
  Marga onlangs geplaatst…WeekmenuMy Profile

  Beantwoorden
  • 12 maart 2016 om 15:08
   Permalink

   Ja, de laptop kan ook zo’n dingetje zijn. De uren vliegen soms voorbij :-). Fijn weekend Marga! xxx

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: