De weegschaal van draagkracht en draaglast

De weegschaal van draagkracht en draaglast

De weegschaal van draagkracht en draaglast
De laatste tijd leer ik dat deze weegschaal van draagkracht en draaglast eigenlijk in balans zou “moeten” zijn.
En in balans wil ik mijn eigen weegschaal momenteel niet noemen. Nog steeds lijkt de draaglast zwaarder te zijn dan de draagkracht.
En dat merk ik zowel fysiek als mentaal.
In het rughuis leer ik veel over draagkracht en draaglast. Zo moet ik elke dag een dagboekje bijhouden met activiteiten en alle activiteiten een punt geven én een percentage. En dan wordt momenteel alleen nog even gekeken naar de fysieke draaglast. Ook voor de mentale belastbaarheid zijn er dagboeklijstjes.

Percentages
Stel, je begint met het moment van opstaan.
Net zoals je mobiele telefoon zou je dan tot een bepaald percentage opgeladen moeten zijn. Nu is een mobiele telefoon meestal tot 100% opgeladen en een mens niet.
In mijn geval kun je stellen dat ik 40 % opgeladen ben als ik ’s morgens opsta. Je kunt dus wellicht al raden wat er gebeurt. Er komt belasting bij; de dagelijkse dingetjes. En nu kan ik sommige dingen al niet of minder doen, blijkbaar is het nóg teveel want tegen een uur of 12 komt mijn draaglast uit op 0% en dat betekent dat de accu leeg is. En dan volgen er nog vele uren.

De weegschaal van draagkracht en draaglast

Putten uit reserves
Het dagboek lijstje bijhouden geeft mij veel inzicht. Ik kan kijken hoe ik het anders kan doen. Minder activiteiten of meer rustmomenten inlassen. Het is een kwestie van uitproberen want de bedoeling is dat de weegschaal meer in balans komt en de draaglast uitkomt op 0% bij het naar bed gaan. Liever nog erboven zodat je nog reserve energie overhoudt.
Want is de draaglast groter dan de draagkracht dan gaat je lichaam putten uit je reserves en doe je dat te lang dan wordt de draagkracht alsmaar kleiner en de draaglast zwaarder.
Is je accu fysiek leeg dan kun je jezelf mentaal meestal nog wel zo ver krijgen om activiteiten te ondernemen. Je zet je er als het ware overheen en gaat toch door. Maar uiteindelijk ga je over je grenzen en dat ga je fysiek en mentaal merken.

De weegschaal van draagkracht en draaglast

Signalen van het lichaam
Stel, je voelt je ’s morgens maar voor 50% opgeladen. Dan geeft het lichaam eigenlijk al heel mooi aan dat dat niet genoeg is: je voelt je moe. Ga je dan door dan krijg je soms fysieke klachten, nog een manier van het lichaam om te zeggen: joehoe, stop eens even. Ga je dán door dan breek je al je reserves aan totdat alles teveel wordt. Het lichaam geeft dus eigenlijk al signalen af. Maar in hoeverre luister je daarnaar?

Ik heb nog wel een weggetje te gaan hierin. Maar waar ik voorheen weleens twijfelde of ik me ooit weer eens GOED zou gaan voelen, weet ik nu wat ik eraan kan veranderen en weet ik dat ik me écht wel weer beter ga voelen.

De weegschaal van draagkracht en draaglast

Hoe is dat bij jou?
Als je een dagboekje zou bijhouden voor jezelf en je begint met het percentage dat je fysiek ervaart bij het opstaan, waar kom je dan op uit? Ben je 90% opgeladen? Of 50%?
Welke activiteiten onderneem je? En hoeveel percentage kosten deze activiteiten je of leveren ze je op?
Op welk percentage zit je rond het middaguur? En in de avond?

Onderstaande link is een voorbeeld van de lijst die ik invul.

Dagboekvoorbeeld

Zie ook de blogs over rughernia en van burn-out naar nieuw begin.

21 gedachten over “De weegschaal van draagkracht en draaglast

 • 28 maart 2016 om 11:07
  Permalink

  Wat een mooie manier om naar de balans draaglast/draagkracht te kijken. Ik weet al wel heel lang dat er bij mij geen balans is maar als je het in percentages uitdrukt wordt het des te duidelijker. En confronterender!

  Bedankt voor de eye-opener!
  Polly onlangs geplaatst…Zen op (paas)zondagMy Profile

  Beantwoorden
  • 26 maart 2016 om 14:20
   Permalink

   Ja, dat is moeilijk. En herkenbaar. Want je moet dan nog de hele dag. Tijd voor mij iig om er eens bewust naar te kijken. Niet makkelijk, wel fijn als ik dingetjes kan veranderen.
   Lichtophethart onlangs geplaatst…PaasdagenMy Profile

   Beantwoorden
 • 23 maart 2016 om 18:17
  Permalink

  Niet zozeer voor mezelf, maar mijn man kan dat soms wel eens gebruiken.

  Hij werkt soms echt te hard en ik zie dan al dat hij zich niet meer kan opladen.
  Meestal valt hij dan ziek en slaapt hij bijna een paar volledige dagen.

  Vorige winter zat hij bijna tegen een longonsteking aan…. 6 weken bijna van thuis uit gewerkt.

  Ik zeg dat nu nog ooit: “weet je nog?”…
  Ilse van Kreanimo onlangs geplaatst…Wat ik leerde op de begrafenis van een kind.My Profile

  Beantwoorden
  • 26 maart 2016 om 14:21
   Permalink

   Phoe ja, dat is wel heftig eigenlijk. Zo doorgaan dat je er eigenlijk ziek van wordt. Duidelijker stop kan je lichaam niet zeggen, maar dan is het al een klein beetje te laat…
   Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan om de balans hierin te vinden. Zeker als je het gewend bent om altijd maar door te gaan. Toch is het wel belangrijk om naar de signalen te luisteren want je kunt er flink door op de koffie komen.
   Lichtophethart onlangs geplaatst…PaasdagenMy Profile

   Beantwoorden
 • 23 maart 2016 om 08:20
  Permalink

  Met de balans tussen draagkracht en draaglast heb ik ook altijd geworsteld. Ben dan ook meer dan eens veel te ver over mijn grenzen heen gegaan en een aantal keer een flinke burn-out gehad. Dit is echt een thema in mijn leven!
  sunny mama onlangs geplaatst…PAASRECEPT – PAVLOVA’S MET FRUITMy Profile

  Beantwoorden
  • 26 maart 2016 om 14:22
   Permalink

   Ja…herkenbaar en dus ook een thema. Zit er middenin eigenlijk. Komt uiteindelijk goed maar ik kan een beetje schrikken van de tijd die dat kost.
   Lichtophethart onlangs geplaatst…PaasdagenMy Profile

   Beantwoorden
 • 22 maart 2016 om 16:48
  Permalink

  Leuk om te lezen, dit zijn de dingen die ik altijd met mijn clienten besprak toen ik nog maatschappelijk werker was ipv fulltime blogster :)! ZO ontzettend belangrijk om hierin een balans te vinden. Kan een wereld van verschil maken door een stukje bewustwording 🙂
  x

  Beantwoorden
  • 26 maart 2016 om 14:23
   Permalink

   Ja, ik zie dat nu ook in, hoeveel het uitmaakt als je bewust ervan wordt én een stukje hulp krijgt in hoe je inzichten kunt krijgen om iets te veranderen…
   Lichtophethart onlangs geplaatst…PaasdagenMy Profile

   Beantwoorden
 • 22 maart 2016 om 11:26
  Permalink

  Interessante blog. Uhhhh tja moet zeggen dat ik het van mezelf gewoon niet weet.
  Toen ik nog fultime werkte was het vaak echt behoorlijk aanpoten. Thuis ook gewoon lekker door. Ben een avondmens dus vroeg naar bed komt in mijn focabulair niet voor☺
  om 06.15 op heb me nooit moe gevoeld ofzo. Ik hoorde van mijn zeer jonge collega’s vaak dat ze thuis eerst uitgeput op de bank vielwn en om 22.00 op bed lagen. Ik ken dat helemaal niet.
  Ja en nu alweer ruim 5 jaar met pensioen dan gaat alles echt op het gemakje hè niks moet en alles mag. Dat ik ooit tijd had om te werken….
  Ik hoop dat je ook je balans gaat vinden!! Liefsxxx

  Beantwoorden
  • 26 maart 2016 om 14:26
   Permalink

   Hihi, hier ook avondmensen…Maar niet echt ochtendmensen. Hoe doe je dat toch Marijke? Gewoon niet moe voelen? Ik vind het geweldig :-), ik wens dat ook!
   Komt allemaal goed, dankjewel xxx
   Lichtophethart onlangs geplaatst…PaasdagenMy Profile

   Beantwoorden
 • 22 maart 2016 om 10:28
  Permalink

  Ik ben ’s morgens fitter. Als ik opsta is het iets van 60%. Mijn lichaam moet los komen . In het verleden deed ik dan alles in een keer. Huishouden etc. Daarna ben ik total los. Dom…nu doe ik een paar dingetjes en de rest zie ik morgen wel. Je leert je lichaam steeds beter kennen. Tja…al doende leert men . Heb nu een tweede frozen shoulder. De andere kant is nog niet zolang beter. Het duurt lang maar ik weet dat het wel weer goed komt. Af en toe voel ik me gefrustreerd omdat je veel dingen niet kan doen. En dan denk ik ach shit happens. Lang erbij stilstaan doe ik niet meer . Ik wens je veel wijsheid en mentale rust.❤

  Beantwoorden
  • 26 maart 2016 om 14:28
   Permalink

   Dat klopt wel, hier ook Donna, dat je ’s ochtends even los moet komen. Eenmaal even op gang gaat het wel. Maar verder moet ik veel beter luisteren naar het lichaam. Frozen shoulder, dat is vervelend. Ja, shit happens, ik denk dat ook weleens. Helaas is er dan steeds weer die druk van buitenaf: je moet nu onderhand wel eens beter zijn etcetc….En dan maakt het dan weer moeilijk…
   Dankjewel. Liefs x
   Lichtophethart onlangs geplaatst…PaasdagenMy Profile

   Beantwoorden
 • 22 maart 2016 om 10:13
  Permalink

  Als ik op sta heb ik gek genoeg de meest energie. ’s middags moet ik altijd weer gaan liggen, dan ontspannen mijn spieren weer als ik even indut. Maar dan ligt mijn energie niveau op 50, denk ik. Ik ben blij dat er voor mij gekookt wordt… ik kan dat nauwelijks meer opbrengen.
  Het is iedere dag hetzelfde, dus probeer ik ’s morgens het meeste te doen. (zoals regeren op blogs onder andere ;))
  Babs onlangs geplaatst…Starskin lanceert de ultieme detox voor de huidMy Profile

  Beantwoorden
  • 26 maart 2016 om 14:29
   Permalink

   Je weet dus eigenlijk waar je grenzen zijn, wanneer je even moet opladen en wat wel en niet lukt? Toch? Dat is eigenlijk wel mooi….Voelt voor jou de balans goed? xxx
   Lichtophethart onlangs geplaatst…PaasdagenMy Profile

   Beantwoorden
   • 26 maart 2016 om 18:07
    Permalink

    Ja, dat werkt prima. Ik merk het wel als ik een dagje weg ben geweest. Dan moet ik weer de tijd nemen om te “herstellen”

    Beantwoorden
 • 22 maart 2016 om 08:29
  Permalink

  Haaa, wat feest van een herkenning dit stukje 🙂 .
  Ik ging dus ook altijd veel te veel door en dat een flink aantal jaren…dus dan weet je het wel 😉 .
  Als ik ’s morgens opsta was het tot voor kort nog geen 30% denk ik. Stond al doodmoe op dus tja…
  Maar……. ook hier komt er inzicht en aanpassing nu met de reval.ther. en dat is echt goed merkbaar!
  Nu ben ik ongeveer 60% opgeladen, al heel wat meer dus in korte tijd.
  Voel me wel net zo’n bejaarde (sorry…mag ik wel zo zeggen hoop ik…dan weet je wat ik bedoel) nu ik veel minder doe. Maar dat zal nog wel goed komen.

  Ik krijg echt hoop dat ik op zijn minst toch ooit weer 1 of 2 halve dagen vrijwilligerswerk kan doen.
  Al zal dat nog wel even duren maar dat geeft niet.

  Dank voor het voorbeeld van je dagboekje.

  Succes hoor, fijn dat je er veel van leert!
  Liefs,Marga
  Marga onlangs geplaatst…WeekmenuMy Profile

  Beantwoorden
  • 26 maart 2016 om 14:33
   Permalink

   Van 30% naar 60% is zeker al een vooruitgang! Goed hoor!
   Ja, als je een paar jaar over je draagkracht heen bent gegaan dan kom je jezelf uiteindelijk tegen. En soms goed ook. Helaas soms tot onbegrip van omgeving, werk etc… Dat is moeilijk, maar het lichaam zegt gewoon echt: stop.
   Ook ik voel me soms niet goed omdat ik minder doe….Dan denk ik ook: pfff, ik ben toch geen bejaarde (ook met alle respect hoor). Ik kan het soms moeilijk accepteren maar leer dit steeds meer wel te doen.
   Neem je tijd! Liefs xxx
   Lichtophethart onlangs geplaatst…PaasdagenMy Profile

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: