Wonen in een stad of dorp

Wonen in een stad of dorp

Wonen in een stad of dorp?
Waar voel jij je het prettigst om te wonen? In een stad of in een dorp?
En waar ben je opgegroeid?
Ik ben opgegroeid in een dorp. Toen ik klein was vond ik het er leuk. Ik speelde met vriendinnetjes buiten op straat want er was niet veel verkeer. Er lag een veld in de buurt van ons huis waar we hutten bouwden en we konden veilig met de fiets door de buurt fietsen. Hele avonturen hebben we beleefd.
Iedereen kende elkaar wel zo’n beetje en dat was toen prima.
Later, rond de pubertijd, ging ik in een stad naar school en vond ik het in ons dorp helemaal niet meer zo leuk. Ik vond het niet fijn dat iedereen elkaar kende en elkaar dus ook regelmatig net iets te goed in de gaten hield. Het was er vrij rustig en ik zocht liever de drukte in een stad op.

Verhuizen naar de stad
Toen ik 19 was ben ik verhuisd naar een grotere stad. Ik ging daar naar school en vond er een kamer om te wonen. Ik woonde bijna in de binnenstad en vond het heerlijk. Het was er levendig en er was altijd wel iets te doen. Je kon makkelijk de stad inlopen of je gewoon terugtrekken in je eigen huisje.
Het was niet meer ons kent ons en ik vond het wel fijn zo.

Wonen in een stad of dorp

Naar het buitenland
Ik heb 8 jaar in de stad gewoond en ben toen verhuisd naar België. Naar een vrij groot dorp.
Ik heb me er nooit helemaal ‘thuis’ gevoeld. Toch heb ik er ook weer bijna 7 jaar gewoond.

Terug naar een dorp
Nu wonen we weer in een dorp, terug in Nederland. En ik vind het heerlijk.
We wonen in een hele gezellige straat. Iedereen kent elkaar wel maar op een prettige manier. Voor ons huis is een speeltuintje waar de kinderen kunnen spelen en de straat is rustig. De kinderen fietsen en steppen nu, net als ik vroeger, lekker door de straat.
De kern van het dorp ligt niet zo ver uit de buurt en is niet heel groot, maar wel gezellig en levendig genoeg. Er liggen verschillende winkels; supermarkt, drogisten, hema, bloemenzaken, kapper, blokker en een speelgoedwinkel. Wij hoeven helemaal niet zo vaak het dorp uit als we een winkel nodig hebben.

Stad of dorp
Diana heeft haar hele leven in een grote stad gewoond. Ik was wel benieuwd hoe zij het zou ervaren in een dorp. Maar allebei vinden we het fijn. Het is geen heel klein dorp, maar net gezellig.
Diana vind de overgang van stad naar dorp niet zo erg. En hebben we zin om de drukte van de stad op te zoeken, wat overigens niet zo vaak is, dan gaan we er gewoon naartoe.  Hoewel ik de stad waar Diana vandaan komt een hele fijne stad vind zijn we ook steeds wel weer blij als we terug komen in de ‘rust’ van ‘ons’ dorp.

Wonen in een stad of dorp

Woon je in een stad of in een dorp? En heb je daar altijd gewoond? Wat vind je fijn aan het wonen in een stad en wat aan het wonen in een dorp?

16 gedachten over “Wonen in een stad of dorp

  • 15 februari 2016 om 11:02
   Permalink

   Dat klopt. Jaren terug vond ik het in de stad heel fijn. Nu vind ik de rust van een dorp erg fijn en hoef ik niet terug naar de stad om te wonen.

   Beantwoorden
 • 6 februari 2016 om 16:56
  Permalink

  Ik vind het wonen in een dorp een stuk prettiger maar de stad geeft je toch veel meer mogelijheden. Je kunt nog eens de stad in en wat leuks kopen wanneer je dat wil. En wat ik vooral leuk vind aan de stad (dit is schandalig) is dat je wanneer je dat wil eten kunt bestellen en het dan thuis afgeleverd krijgt. Iedere stad heeft wel een domino´s en het wordt hier gewoon thuis bezorgd!
  Ik denk wel dat het wonen in een dorp een stuk gezonder is, met al die smog enzo.

  Beantwoorden
  • 7 februari 2016 om 02:15
   Permalink

   Owww ja, dat zou wel een dingetje zijn hoor, als ik zo gemakkelijk eten kon bestellen hihi. In de stad zijn wel wat meer voorzieningen maar als ik kijk naar “ons” dorp hebben we eigenlijk ook wel alles wat we nodig hebben 🙂

   Beantwoorden
 • 5 februari 2016 om 20:06
  Permalink

  Wij wonen in een groot dorp. Heel burgerlijk hetzelfde dorp waar ik ben opgegroeid. Ik zou niet graag in een stad wonen en dorp heeft toch iets knus. Maar in een heel klein dorp zou ik ook liever niet wonen, een beetje privacy is ook wel fijn en in een klein dorp kent iedereen elkaar en weet iedereen altijd alles van elkaar, dat lijkt me ook niet heel fijn.
  Margriet onlangs geplaatst…Suus en Gijs over Natuurlijk opvoeden en de Vrije SchoolMy Profile

  Beantwoorden
  • 5 februari 2016 om 23:18
   Permalink

   Wat leuk dat je in hetzelfde dorp woont dan waar je bent opgegroeid. Wij wonen ook in een iets groter dorp en vinden dat om dezelfde reden dan jij wel prettig. Precies goed zo!

   Beantwoorden
 • 3 februari 2016 om 17:36
  Permalink

  Ik kom oorspronkelijk uit een middelgroot dorp in de Randstad en heb daar tot mijn 32e met heel veel plezier gewoond. Als tiener vond ik het natuurlijk ook stom om in dat dorp te wonen maar ik ben er toch altijd gebleven. Daarna ging ik samenwonen met mijn nu man in een klein slaapdorpje tegen Weesp aan. Ik noem het een slaapdorp omdat er voor mijn gevoel alleen maar mensen woonden die er thuis kwamen van hun werk, sliepen en weer naar hun werk gingen. Daar hebben we een jaar of vier gewoond en ik heb me daar nooit echt thuis gevoeld. Inmiddels wonen we alweer bijna 9 jaar in een dorp ingeklemd door Amsterdam, heel centraal gelegen en alles in de buurt.

  Ik moest wel héél erg wennen aan de regio-verandendering. Ik ging van een gemoedelijk dorp waar iedereen lekker laconiek was naar een dorp tussen Amsterdam en Weesp, waar alles sneller en onvriendelijker leek. En dat Amsterdamse accent. Brrrrrrr, het deed pijn aan mijn oren. Inmiddels ben ik er helemaal aan gewend en ik voel mij hier helemaal thuis.

  Heel soms kom ik nog in mijn oude dorp en dan voelt het wel als thuiskomen. Daar liggen toch mijn roots.
  Mama in de overgang onlangs geplaatst…Ontpillen. Een jaar gestopt met de pilMy Profile

  Beantwoorden
  • 3 februari 2016 om 18:55
   Permalink

   Ja, ik kan me wel een beetje voorstellen dat je je in het slaapdorp minder thuis voelde. Ik denk dat ik dat ook zo zou ervaren…Pfff, echt alleen maar werken, thuiskomen en slapen…Dat is nou net het leven waar ik niet aan wil geloven haha.
   Fijn dat je je thuis voelt in het dorp waar je nu woont.
   En inderdaad, het dorp waar ik geboren ben blijft heel vertrouwd voelen. Dat is toch omdat je daar vandaan komt ja, er je roots liggen.

   Beantwoorden
 • 3 februari 2016 om 09:27
  Permalink

  Ik heb zowel in een (groot) dorp als in een stad gewoond. Het heeft allebei z’n voors en z’n tegens. Een dorp is wat minder anoniem maar kan ook beklemmend voelen als je qua leefwijze wat afwijkt van de norm en als er daarom erg op je wordt gelet. Ik kan dat prima handelen, daar niet van, maar in een stad voel ik me wel wat vrijer. Toch woon ik nu weer in een dorp. Dat liep zo en dat is ook prima. Hier gelukkig geen heel benauwende sociale controle. Wél een naar elkaar omkijken en dat vind ik erg prettig.

  Beantwoorden
  • 3 februari 2016 om 18:52
   Permalink

   Klopt, ik voelde me in de stad ook een stuk vrijer. En ik kon het weleens lekker vinden om rond te struinen en niemand tegen te komen die ik kende. Beetje anoniem ofzo. Nu heb ik daar helemaal geen moeite meer mee. Ik vind het heerlijk in ons dorp.
   Ook hier is er een naar elkaar omkijken maar totaal niet benauwend. Erg prettig. Gelukkig ervaar jij dat ook zo.

   Beantwoorden
 • 3 februari 2016 om 08:39
  Permalink

  Ik heb mijn hele leven in de stad gewoond en weet daardoor niet hoe het is om in een dorp te wonen. De grote voordelen van de stad vind ik dat er zo veel gebeurt op cultureel gebied (ik ben erg dol op musea en ook op theater) en dat ik hier zowat alles op loopafstand heb. Het idee om in een dorp te wonen, of zelfs op het platte land, lijkt mij heel romantisch, maar ik ben een beetje bang dat ik gek zou worden van verveling en dat ik de sociale controle als heel benauwend zou gaan ervaren.
  sunny mama onlangs geplaatst…MAKKELIJKE MAGNETRON HUTSPOT VAN VERSE INGREDIËNTENMy Profile

  Beantwoorden
  • 3 februari 2016 om 18:51
   Permalink

   Jaaa, dat vond ik ook altijd heerlijk in de stad: alles op cultureel gebied. Ik hou er ook erg van. En inderdaad, alles was op loopafstand. Ik was ook een beetje bang dat wonen in een dorp ‘saai’ zou zijn of minder praktisch. Maar het ligt er natuurlijk een beetje aan welk dorp. Wij hebben alles bij de hand en de kern is vrij levendig. Er wordt ook veel georganiseerd. Maar voor het stukje culturele trekken we toch naar de stad.

   Beantwoorden
 • 3 februari 2016 om 08:31
  Permalink

  Ik groeide op op het platteland maar heb vanaf mijn 18e in de stad gewoond. Nu woon ik weer op het platteland.

  Dus ook niet in een dorp of zo. Soms worden dorpen onder het platteland genoemd. Maar platteland en dorp zijn behoorlijk verschillend vind ik.

  Beantwoorden
  • 3 februari 2016 om 18:49
   Permalink

   Dat denk ik ook, dat het platteland toch weer iets anders is dan een dorp. Mijn oom en tante hadden een geweldig mooi huis op het platteland. Heerlijk vond ik het daar altijd. Het straalde rust en vrijheid uit. Mooi dat je op het platteland woont. Hoe was voor jou de overgang van stad naar platteland?

   Beantwoorden
 • 2 februari 2016 om 22:53
  Permalink

  Ik kom uit een dorp. Door het werk van mijn lief zijn we naar de stad verhuisd. Een dorp geeft mij een veilig gevoel. Ons kent ons. Ontspannen en vriendelijk, gemoedelijk. De grote stad was even wennen. Druk en de mensen zijn afstandelijk. Maar je moet er zelf wat van maken. Uiteindelijk komt het nu wel goed.

  Beantwoorden
  • 2 februari 2016 om 23:01
   Permalink

   Kan me voorstellen dat het even wennen is een stad. Ik weet dat iedereen inderdaad een stuk afstandelijker is, veel minder ons kent ons. Een jaar of 15/20 geleden vond ik dat heerlijk. Maar toen we naar België verhuisden was het nog steeds heel afstandelijk en opeens vond ik dat moeilijk. Ik voelde me er ook niet fijn. Maar het is zo…je moet er zelf wat van maken. Wat ik heerlijk kan vinden aan een stad is om juist de rustige plekjes te ontdekken! xxx

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: