Oma weet het wel

Oma weet het wel

Voor iedereen die een oma heeft gehad herkent vast de dingetjes die een oma je als kind leert, want het is gewoon zo, oma weet het wel!
Mijn oma leerde me bijvoorbeeld helpen in de tuin, zie de foto hierboven van mijn oma en ik. Ze leerde me breien. En had ook vele tips tegen gezondheidskwaaltjes.
Azijn in je oor doen bij oorpijn. Laurierdrop bij verkoudheden. Een ui naast het bed bij verkoudheden.
En een stroeve ritssluiting invetten met kaarsvet en hij gaat weer soepel. Ook leerde ze me de volgorde van afwassen, die ik nu nog steeds aanhoudt.
Ze leerde me over verschillende planten en kruidensoorten en hun werking.
Zelfs nu kan ik haar nog wel eens opbellen als ik een vlek ergens heb die ik er niet uit krijg. En meestal heeft ze wel een maniertje om het op te lossen.

Het is blijkbaar een heel bekend iets; dat oma’s het wel weten.
Zo bestaan er bijvoorbeeld internetsites als oma weet raad. Daar staan allemaal handige weetjes in voor kleine en grotere probleempjes.

Maar er zijn ook boeken over, zo ontdekten wij. Onze garage mag dan misschien vol liggen met spullen, spullen en nog eens spullen waarvan een hoop weg kan. Zo heel af en toe kom je tussen die spullen iets tegen waarvan je denkt: Hee, wat leuk! En handig, in dit geval.
Wij vonden het boek oma geeft 1001 tips. Ja, 1001!!  Inclusief super vlekken gids! Hoe leuk is dat.

Oma weet het wel

Hier 10 tips die wij tegenkwamen in het boek:

1. Altijd verse broodjes: Maak de broodjes van de vorige dag vochtig en leg ze een paar minuten in een warme over. Ze kleuren nu iets bruiner maar worden net zo geurig en knapperig als verse. Dit kan echter maar één keer gedaan worden

2. Overkoken: Overkoken kun je tegengaan door een klontje boter of margarine in de pan te doen

3. Gladde zolen: Wrijf nieuwe schoenzolen al draaiend langs een ruwe bakstenen muur of beton en het gevaar van onderuit gaan is bezworen.

4. Appels bewaren: als we, net als vroeger, appels willen bewaren, dienen we ze met het steeltje naar boven in een donkere ruimte zo neer te leggen dat ze elkaar niet raken.

5. Groente houdt zijn groene kleur als we de pan niet afdekken

6. Gebak brandt niet aan als we onder de bakplaat in de oven een bakje water zetten.

7. Tranen bij uien schillen: je hoeft niet te huilen bij het schoonmaken van uien, als je het onder een lopende kraan doet, of in een bakje onder water

8. Chloorvlekken: Vlekken die door chloor zijn ontstaan haal je gemakkelijk weg met koud of lauw water (zou het echt?)

9. Voorverwarmen van de oven: Wist u dat het traditionele en vaak voorgeschreven voorverwarmen van uw oven eigenlijk totaal overbodig is? Probeer het maar eens zonder.

10. Verflucht verdrijven: zet eens een paar platte bakken of pannen met zout water in het vertrek.

Ik zal mijn eigen oma nog altijd blijven bellen hoor, met vragen. Gewoon omdat dat bijzonder is maar een keer door zo’n boek bladeren is ook leuk.

Oma weet het wel

blog handtekening

18 gedachten over “Oma weet het wel

  • 18 januari 2016 om 00:25
   Permalink

   ja leuk he dat boek met al die mooie tips. Ja dat kan ik me voorstellen Karlien . Oma’ betekenen toch altijd veel voor je als kind,maar ook later als je groot bent en ze zijn er niet meer kun je er met veel liefde en mooie herinneringen op terug kijken. Voor de meeste mensen dan .

   Beantwoorden
 • 17 januari 2016 om 18:22
  Permalink

  Ik heb mijn oma’s helaas nooit gekend maar ik heb veel van mijn eigen moeder geleerd.
  Dat boek komt me bekend voor en ik denk dat ik hetzelfde in de boekenkast heb staan, ik ga het weer eens opzoeken want er zitten echt leuke tips tussen 🙂
  Godelieve onlangs geplaatst…Samen koffie drinken 6My Profile

  Beantwoorden
  • 18 januari 2016 om 00:19
   Permalink

   Wat jammer dat je je oma nooit gekend hebt lieve Godelieve. Ja ga maar eens kijken in de boekenkast wie weet welke boeken daar nog tussen staan. Het is een handig boek. Ook ik wist echt niet dat ik het dus had, het heeft gewoon 100 jaar in een doos gezeten. En kwam boven water toen we de garage maar eens gingen opruimen.

   Beantwoorden
  • 19 januari 2016 om 12:34
   Permalink

   Mooi is dat, dat je de dingen die je toen geleerd kreeg, niet meer vergeet. Leuk boek om eens in te kijken ja!

   Beantwoorden
 • 16 januari 2016 om 23:01
  Permalink

  Ik denk niet dat dat chloorverhaal zal kloppen.. Mijn papa had ooit op z’n werk zo’n bus laten vallen & grote druppels op z’n broekspijpen gehad. Laat dat net z’n beste lichtgrijze broek zijn. Hij kwam thuis, met groene broekspijpen in de plaats. Mijn mama heeft dat nog proberen te redden met vanalles (kan niet meer opsommen wat allemaal, iets te lang geleden & ik was nog kind), maar helaas.. Ze heeft er dan maar een short van gemaakt 😉
  Evelyne onlangs geplaatst…Rotterdam #1My Profile

  Beantwoorden
  • 17 januari 2016 om 15:00
   Permalink

   Ik geloof het ook niet echt. Misschien als je het direct doet na het knoeien. Maar dan nog….Beter is om voorzichtig te zijn met chloor. Of oude kleren aan te trekken. Heb wel regelmatig chloorvlekjes gehad na het poetsen. Balen steeds.

   Beantwoorden
 • 16 januari 2016 om 20:59
  Permalink

  Leuk die tips van oma weet raad en uit het boek. Ik kijk wel vaker op de site omaweetraad, sommige tips zijn echt heel handig. Als ik aan oma terug denk moet ik altijd glimlachen. Een mooie vrouw. There is something about granny
  Jeanine onlangs geplaatst…Mijn carnavalsoutfits door de jaren heenMy Profile

  Beantwoorden
  • 16 januari 2016 om 21:50
   Permalink

   Klopt, sommige tips zijn echt heel handig. There is something about granny, dat is mooi gezegd 😀

   Beantwoorden
 • 16 januari 2016 om 14:41
  Permalink

  Wat fijn dat je zoveel van je oma hebt geleerd. Ik heb alleen herinneringen als foto’s. Mijn enige oma dat nog leeft heb ik ook geen band omdat ik als baby wordt weggegeven. Tip over altijd verse broodjes ken ik nog niet. Ik ga het zeker proberen.

  Beantwoorden
 • 16 januari 2016 om 13:31
  Permalink

  Omg! Wat een tips zeg! Ik wist bijvoorbeeld niet dat als je je gebak niet wilt laten aanbranden, een bakje met water uitkomst kan bieden. Ik bak soms zo nu en dan, dus kan deze tips goed gebruiken. Het boek lijkt me ook erg leuk om te lezen. Jazeker, knappe oma’s waren het zeker weten! 🙂
  Loene onlangs geplaatst…Therme Zen White Lotus Bath MilkMy Profile

  Beantwoorden
 • 16 januari 2016 om 13:13
  Permalink

  Handig boek! Ik kom ook weleens op de site van ‘Omaweetraad’. Maar je ziet er soms de vreemdste tips verschijnen.

  Dat van die uien onder water snijden helpt wel echt. Ik ben anders ook zo’n huiler hihi.
  x
  Shan onlangs geplaatst…Beauty Mask:
  Kant-en-klaar of DIY?
  My Profile

  Beantwoorden
 • 15 januari 2016 om 23:51
  Permalink

  Leuk hé die oma’s. Ik ben er zelf ook één maar meer van deze tijd en mijn kleinkinderen leren mij alles over smartfoons etc. Ook een hele leuke tijd trouwens.
  Mijn moeder was meer de generatie waar jij het over hebt Ellis.
  Oh meid en dat van die schoenen…..moet je horen…..onze zoon ging trouwen en Fred had dus nieuwe schoenen met een gladde zool. Hij dus buiten rondjes gedraaid om ze stroef te maken. Zit hij met zijn benen over elkaar (1e rij) en de zool duidelijk in beeld. Je snapt ut al dat was dus géén gezicht zagen wij op de foto, in de bruidsrapportage vastgelegd ook nog.
  Koester die herinneringen en ik hoop dat je nog lang je oma kunt bellen voor raad of gewoon gezellig kletsen.
  Liefsxxx

  Beantwoorden
  • 16 januari 2016 om 00:22
   Permalink

   Geweldig, je schoenenverhaal Marijke. En voor altijd vastgelegd op de foto’s! Dus toch een beetje opletten bij het stroef maken van nieuwe schoenen, zeker als je nog op de foto moet!
   Dat is dan ook weer een mooie tip!
   En mijn oma, ja die kan ik hopelijk nog heel lang bellen en bij haar langsgaan!
   xxx
   Lichtophethart onlangs geplaatst…Oma weet het welMy Profile

   Beantwoorden
 • 15 januari 2016 om 21:54
  Permalink

  Wat een grappige tips. Die oma’s die waren me toch knappe huisvrouwen. Ik ben zelf het jongste kleinkind, dus mijn oma’s zaten allebei al in een bejaardentehuis toen ik kind was en zijn beide overleden toen ik op de middelbare school, dus ik heb niet samen kunnen tuinieren of breien. Leuk dat jij die herinneringen wel hebt.
  Margriet onlangs geplaatst…Werken met beloningskaartenMy Profile

  Beantwoorden
  • 15 januari 2016 om 21:58
   Permalink

   Ja, knappe huisvrouwen waren het zeker! Ik ben ook blij en dankbaar voor deze herinneringen inderdaad. En ik vind het ook super leuk dat er boeken en sites over te vinden zijn, zodat iedereen maar even mooi weet en nooit meer vergeet hoe knap onze oma’s waren!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: