Verzamelen en opruimen van spullen

Verzamelen en opruimen van spullen

Toen wij hier kwamen wonen zeiden we tegen elkaar: ‘We willen geen spullen meer!’
Daar bedoelden we dan voornamelijk de overvloedige spullen mee.
En als je goed kijkt, zijn er dat nogal wat! Beeldjes, oude schoolboeken, papieren, bloempotten, vazen, keukenbakjes, noem maar op.
Maar wat gebeurde er? De hele garage staat vol met dozen. Spullen kwamen van alle kanten. Spullen uit vorige levens, vorige huizen, spullen die we kochten. Spullen van de kinderen, spullen voor in de keuken, de woonkamer, de slaapkamer en de badkamer.
Voordat we het wisten waren we alweer overladen met onze eigen verzamelingen.
Wat nu?


Garage
Onze garage lijkt wel een klein beetje op zo’n woonkamer uit één van die programma’s op televisie.
Over mensen die verzamelen en niks kunnen weggooien. En dan vervolgens hun eigen bed, hun keuken en bankstel niet meer kunnen terug vinden omdat alles vol ligt met spullen.
En dan komt er een meneer en er komt een mevrouw. En de meneer gaat helpen met spullen verkopen en opruimen, de mevrouw maakt een make-over van het lege huis.
Heerlijk lijkt me dat, om zo’n meneer en mevrouw te hebben die dit met en voor je regelen. Ik hoef alleen niet zo nodig op televisie.
Bovendien is het nog niet zó alarmerend bij ons.

Verzamelen en opruimen van spullen

Hét moment van opruimen. Of toch bewaren?
Ik weet hoe makkelijk het is om te verzamelen en ook hoe moeilijk het is om op te ruimen.
En soms gaat het verzamelen sneller dan het opruimen.
Herken je dat moment? Het moment waarop je een vlaag van vastberadenheid ervaart en denkt: ‘Zo! Ik ga ALLES opruimen en weg doen!’ Heel gemotiveerd begin je maar zodra je het eerste item in je handen hebt neemt sentiment het van je over. En weg ben je.
‘Oh, die heb ik van tante Thea gekregen toen ik 30 werd en we allemaal zo moesten lachen om…’
‘En dit kocht ik toen ik geslaagd was voor mijn opleiding’.
‘Dit is nog van mijn oma geweest, dat kan ik toch niet weg doen?’
En als je dan ook nog de kinderspullen erbij betrekt is het helemaal erg (en 1 advies: laat kinderen uit je buurt blijven als je gaat opruimen want ze willen werkelijk nét weer met datgene gaan spelen waar ze 234 jaar niet naar omgekeken hebben en jij dus wilde opruimen, daar begint het al eigenlijk dus misschien moet je ze juist leren om zo nu en dan eens iets weg te geven ofzo):
‘Jee, het eerste rompertje, ik bewaar het toch maar’
‘Het eerste bestek setje, baby’s eerste kerstbal’, en hup het gaat weer in een ik-bewaar-het-toch-maar-doosje.

 

Verzamelen en opruimen van spullen

Onrustig
Ik merk dat ik erg onrustig wordt van alle spullen. Ik heb al erg veel weggegooid, weggegeven en verkocht en ben ook steeds makkelijker geworden in spullen wegdoen.
Ik merk dat het bevrijdend en opluchtend werkt om op te ruimen, spullen los te laten, weg te geven, te verkopen of wat dan ook. Net alsof je meer adem krijgt.
Het is ongelofelijk wat je als mens verzamelt. En dat zie je dan vooral op het moment dat je bijvoorbeeld gaat verhuizen. Een heel leven in spullen komt voorbij in verhuisdozen om vervolgens weer opgestapeld te worden en er maar te staan. Nou lieve mensen, bij deze is onze eigen kringloopwinkel geopend. Kom maar langs en zoek uit wat u mooi vind!
En gelukkig realiseer ik mij dit allemaal maar al te goed als ik in de buurt van winkels ben.
Ik koop, ook om financiële redenen die je wel degelijk bewuster maken, niet meer zo snel iets.
En hoewel ik een verrassing of een klein cadeautje best wel een keer lief en leuk vind en ik ook heel dankbaar ben voor de mensen waarvan wij dingetjes kregen die we dan weer niet hadden (dat was zó fijn en daar hadden we ook écht iets aan) besef ik me vooral dat ik tevreden ben. En dan vooral eigenlijk met de mensen om mij heen (en het senseo apparaat).

Verzamelen en opruimen van spullen

9 gedachten over “Verzamelen en opruimen van spullen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: