Als je me echt zou kennen

Als je me echt zou kennen

Als je me echt zou kennen
Gisteren keken wij naar het programma als je me echt zou kennen op RTL 4.
We vonden het ontroerend en bijzonder tegelijk om naar te kijken.
Deze eerste aflevering ging over gezinnen met kinderen. Over ouderschap, over samengestelde gezinnen en noem maar op.
Wat wij vooral heel bijzonder vonden was de openheid van de deelnemers. Het respect naar elkaar toe. De verbondenheid tussen partners. Het was mooi om te zien.

Over de streep
‘Als je me echt zou kennen’ is een alternatief van het programma ‘over de streep’.
In ‘ over de streep’ leren scholieren elkaar in 1 dag tijd echt goed kennen door mee te doen aan een zogenaamde ‘challenge day’.
Een challenge day is een methode uit Amerika om onverschilligheid en onbegrip onder scholieren tegen te gaan en respect te stimuleren. “Spelletjes” worden afgewisseld met serieuze gesprekken en zo zie je muurtjes tussen scholieren vrij snel verdwijnen. De centrale vraag in het programma is: wat weten we nou eigenlijk écht van elkaar?
In ‘Als je me echt zou kennen’ wordt vrijwel hetzelfde concept toegepast als in ‘over de streep’ alleen nu met andere doelgroepen. In de afgelopen aflevering waren het ouders, in een volgende aflevering zijn het ouderen uit een verzorgingstehuis, ziekenhuispersoneel, voetbalteams enzovoort.

Als je me echt zou kennen

Kwetsbaar op durven stellen
Omdat we zoveel respect en bewondering hebben voor de mensen die we zagen in het programma wilden we in deze blog een stukje van onszelf laten zien. Omdat we het eigenlijk alleen maar heel mooi vinden en waardevol om te zien in een wereld waar mensen elkaar vaak voorbijrazen.
Ik stelde Diana de vraag: ‘als ik jou echt zou kennen….?’ En hoewel ik haar echt wel ken merkten we hoe moeilijk het eigenlijk is om er antwoord op te geven. En waarom? Waarom is het vaak zo moeilijk om je kwetsbaar op te stellen? Om je emoties te laten zien? Om te vertellen hoe het écht met je gaat. Om JEZELF te laten zien.
Dit zijn puntjes waar ik ook tegenaan loop in het rughuis en waar ook ik echt aan wil werken.
Dus bij deze ga ik een begin maken en antwoord geven op de vraag: ‘Als je me écht zou kennen dan….’

Als je me echt zou kennen:
Dan zou je weten dat ik( Ellis)  me soms weleens “alleen” kan voelen in een wereld waar ik op momenten niks van begrijp en waarin ik me soms even niet thuis voel. Dat ik vrij vaak worstel om een weg te vinden in de maatschappij en dat ik heel graag mijn gevoel, hart en innerlijke stem wil volgen.
Als je me echt zou kennen dan zou je zien dat ik vaak overgevoelig reageer op aanzienlijk ‘kleine’ dingetjes. Dat ik eigenlijk sowieso altijd héél veel voel, meer een voeler ben dan een denker.
En dat ik overprikkeld kan raken door drukte, harde geluiden etc.
Als je me echt zou kennen dan zou je zien dat ik momenteel heel graag ‘beter’ wil worden maar dat het een confronterende en pittige reis voor mij is. Met pieken en dalen. Dat ik veel moeite heb met grenzen aangeven, hulp vragen en accepteren dat het momenteel even niet gaat.
Maar ik weet ook dat ik veel ervaren en ‘geleerd’ heb in de afgelopen tijd, wat ik dan weer waardevol vind.
Dat ik altijd alles voor anderen wil doen, en dat ook met liefde doe, maar ik “vergeet” mezelf heel vaak.
Als je me echt zou kennen dan zou je weten dat respect voor mij belangrijk is…
Dat ik confrontaties liever uit de weg ga wat dan soms weer in strijd is met mijn eigen eerlijkheid en rechtvaardigheidsgevoel omdat ik dat eigenlijk wel weer heb. Ik ben bang om mensen te kwetsen of tekort te doen (ook al weet ik dat dat mijn invulling van hún stukje is). Ik laat me regelmatig overrompelen en kan vaak niet zo snel aan woorden komen.
Als je me echt zou kennen dan zou je weten dat ik heel graag iets wil gaan doen waarin ik mijn hart kan volgen, ook op werk gebied momenteel. Het is even zoeken, eerst beter worden, door twijfel en onzekerheid heen gaan, maar ik vertrouw erop dat het goed komt.
Want als je me echt zou kennen dan zou je weten dat ik ondanks alles, en ook al is het soms even een momentje niet, altijd positief blijf kijken en vooral dat ik het vertrouwen heb dat alles goed komt. Dat ik héél dankbaar ben voor wat ik wél heb en vooral voor degene waarmee ik mijn leven mag delen. Dat ik heel erg ben gaan beseffen wat écht belangrijk is en ik ‘de rest’ veel gemakkelijker ‘los’ kan laten.

Als je me echt zou kennen

Als je me echt zou kennen:
Dan zou je weten dat ik( Diana) heel veel moeite heb om eerlijk naar mezelf te zijn. Te vaak voor anderen denk. En gevoelsmens ben maar wel met veel denkvermogen. Dat ik nog veel te vaak confrontatie’s uit de weg ga. Dat ik nog nooit ECHT boos ben geweest. En ik echt in paniek raak als iemand mij klem legt bv met stoeien en ik geen kant meer op kan. Mensen mij bijna nooit zullen zien lachen vanuit het diepste van je binnenste. Als dat gebeurd en dat is zelden dan gaat lachen meteen over in huilen. Ik me nog steeds geen schorpioen voel van sterrenbeeld. Ik te vaak opkijk naar anderen. Ik mezelf onderschat in wat ik kan, en waar ik goed in ben. Mijn overlevingsmechanisme vroeger, en misschien nog wel, juist is door me kwetsbaar op te stellen i.p.v hard. Ik mijn tranen nooit kan bedwingen bij een bepaald tv programma of ontroerende film. Juist bij films en video’s waarin het om dieren gaat raken me erg. Ik nog steeds te bang ben voor hele mondige mensen en ik me dan gauw laat overrulen.

Ik diep van binnen niets liever zou willen dan alleen maar leven, kijken en voelen vanuit mijn hart. En dat ik mijn denken naar de achtergrond kan verschuiven. Ik nog teveel aan ‘dingen’ en ‘spullen’ vasthoudt terwijl ik weet dat een mens eigenlijk weinig van dat soort dingen nodig heeft. Ik soms nog teveel energie verspil aan dingen die niet belangrijk genoeg zijn. Ik niet snel met andere mee discussieer. Ik niet voldoende voor mezelf opkom en daardoor ook niet genoeg voor de personen die me dierbaar zijn. Nog steeds teveel een binnenvetter ben. Ik als persoon altijd positief ben en nog steeds geloof in de droom van Ellis en mij dat we over enige tijd onze eigen (moet nog een naam krijgen) hebben.

Hier een stukje uit RTL late night waarin Angela Schijf vertelt over het programma als je me echt zou kennen.

Kennen jullie het programma ‘als je me echt zou kennen?’. Wat vinden jullie ervan? En zouden jullie jezelf ook zo kwetsbaar durven opstellen en open durven zijn?

23 gedachten over “Als je me echt zou kennen

 • Pingback: Ik werd gepest - Licht op het Hart

 • 6 maart 2016 om 21:03
  Permalink

  Wij hebben geen tv-abonnement meer, maar het lijkt me een interessant programma. Misschien iets om later terug te kijken op internet.
  Knap van jullie dat jullie je zo open durven te stellen aan jullie lezers. En knap dat jullie eerlijk naar jezelf durven te kijken. Dank jullie wel voor dat kijkje in jullie binnenste.
  (P.S. De sterrenbeelden zijn lang geleden aan de periodes van het jaar gekoppeld, omdat dat sterrenbeeld tijdens die periode het hoogst aan de hemel stond, maar dat is in de loop van de jaren verschoven.)
  Margriet onlangs geplaatst…Boodschappen doen met je kindMy Profile

  Beantwoorden
   • 11 maart 2016 om 13:34
    Permalink

    Als je geloofd dat sterrenbeelden een effect hebben op je persoonlijkheid dan wel. Zelf geloof ik dat niet zo, maar het is wel interessant. Voor mij, ik ben een ram volgens de sterrenbeelden zoals ze ooit bepaald zijn, maar ik ben geboren toen het sterrenbeeld Vissen in de baan van de zon stond. (Niet het hoogst aan de hemel zoals ik eerder schreef, dat had ik verkeerd onthouden). Je zou kunnen opzoeken welk sterrenbeeld er in de baan van de zon stond toen jij geboren werd op: http://www.kuuke.nl/wp/de-dierenriem/
    Margriet onlangs geplaatst…Kleuren voor de babykamerMy Profile

    Beantwoorden
 • 4 maart 2016 om 11:09
  Permalink

  Over de streep heb ik een keer gezien (een stukje)…ik vind dat een goed programma. Je kan zoveel verdriet en andere dingen voorkomen als mensen met elkaar in gesprek gaan en elkaar beter leren kennen.
  Niets is wat het lijkt. De stoere, zelfverzekerde persoon blijkt een behoorlijk rugzakje te hebben en de stille heeft bijvoorbeeld een enorm talent die verborgen is.
  “Als je me echt zou kennen” heb ik nooit gezien, maar kwetsbaar opstellen…ik zou daar geen moeite mee hebben. Maar het liefst dan met een bepaald doel. Zou ik daar anderen mee kunnen helpen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat zij dezelfde verkeerde beslissingen in hun leven nemen als ik?
  Babs onlangs geplaatst…OPI – Softshades PastelsMy Profile

  Beantwoorden
  • 6 maart 2016 om 23:33
   Permalink

   Mooi Babs dat je je ook kwetsbaar durf op te stellen. Ik vind het altijd mooi als mensen Open durven en kunnen zijn. Over de streep heb ik zelf nooit gezien Ellis daar in tegen wel. Maar ik was echt onder de indruk van dit programma.Helemaal waar wat je schrijft Niets is wat het lijkt. Dank je wel voor je reactie.

   Beantwoorden
 • 4 maart 2016 om 10:07
  Permalink

  ‘Als je me echt zou kennen’ heb ik nog niet gezien (ik heb geen tv), maar ‘Over de streep’ vond ik destijds ook zo indrukwekkend. Zo ontdek je dat er achter ieder individu een heel verhaal schuil gaat, een verhaal waar je in het dagelijks leven vaak niet bij stilstaat. Een prachtig initiatief vind ik dat!
  sunny mama onlangs geplaatst…WEEKENDTIPS – ZELF MOSTERD MAKEN… KINDERLIJK SIMPEL!My Profile

  Beantwoorden
  • 6 maart 2016 om 23:35
   Permalink

   Ik heb over de streep nooit gezien , ik denk dat ik die eens een keer ga terug kijken als dat nog mogelijk is.Indrukwekkend dat is voor dit programma ook een passend woord.

   Beantwoorden
  • 6 maart 2016 om 23:37
   Permalink

   Ja het komt echt binnen! En ik denk niet alleen bij ons ik hoor toch veel mensen over dit programma. dat het grote indruk achter heeft gelaten.

   Beantwoorden
 • 3 maart 2016 om 22:38
  Permalink

  Ik heb het programma nog niet gezien, maar heb wel een voorstukje gezien tussen de reclame’s op TV door. Over de streep heb ik wel al vaker gekeken, maar daarna was m’n dag niet meer leuk en was ik eigenlijk meer verdrietig. Wel een heel erg mooi artikel dit, heel erg mooi. Poeh, ik denk dat als mensen me écht heel goed zouden kennen, ze zouden weten dat ik ontzettend veel heb meegemaakt en meemaak. Maar, dit geld voor iedereen: je wordt er wel veel sterker door, en komt er ook sterker uit dan ooit tevoren. Xx ♥
  Loene onlangs geplaatst…Beter kunnen opschieten met volwassenen dan leeftijdsgenotenMy Profile

  Beantwoorden
  • 6 maart 2016 om 23:50
   Permalink

   Mooi Loene je laatste stukje en dat klopt ook wat je schrijft door alles wat je meemaakt word je gesterkt. De sterkste mensen hebben vaak het meeste achter de rug.Over de streep ga ik snel binnenkort ook eens terug kijken . ik hoor daar nu zoveel over. Ellis kent het wel en vond dat ook altijd al zo indrukwekkend.Als je me echt zou kennen trok 741.000 kijkers las ik.Er komt veel boosheid en verdriet uit bij de deelnemers en dat raakt.

   Beantwoorden
 • 3 maart 2016 om 20:33
  Permalink

  Ik zie zelf het nut er niet van in me kwetsbaar op te stellen om zo begrip bij een ander, die ik niet ken, uit te lokken. Eigenlijk maak ik me gewoon niet zo druk om wat anderen van me denken, en ze hoeven me ook niet echt te kennen. Dat privilege is echt voor mensen waar ik close mee ben.
  Eigenlijk vind ik veel belangrijker hoe ik tegen anderen aankijk en mezelf voorhou dat je niet snel tot een conclusie mag komen, als je niet alle feiten kent. Daar zit misschien wel een verschil in met wat het programma wil bereiken. En soms hoef je gewoon geen oordeel te vellen over iemand. En hoef je iemand niet ‘echt te kennen’.
  Je kunt desondanks mensen nog steeds normaal behandelen.
  Daenelia onlangs geplaatst…Lunchbox receptenMy Profile

  Beantwoorden
 • 3 maart 2016 om 20:17
  Permalink

  Ook ik ken het programma niet en heb het niet gezien (want: geen tv meer), en volgens mij wordt hier bevestigd wat ik altijd al vond. Ik kan de tv goed missen als ik kan lezen wat jullie schrijven, als mensen die mij interesseren & inspireren (want daarom volg ik jullie blog) zich zo kwetsbaar durven opstellen en dit soort prachtige dingen schrijven! Heel mooi! Ik zie twee nog erg zoekende vrouwen, die elkaar wel continu vasthouden, en samen eenzelfde doel hebben. Leven vanuit het hart. Het is een prachtige stelling om over na te denken, misschien ga ik hem binnenkort als #tag gebruiken in mijn blog. Want kwetsbaar en open ben ik al vanaf de eerste letter die ik ooit blogde… 😉
  Anuscka Berghoef onlangs geplaatst…Tvivl 9.0My Profile

  Beantwoorden
  • 3 maart 2016 om 20:44
   Permalink

   Dankjewel Anuscka voor je hele mooie woorden waar we alletwee even stil van werden. Heel lief en hoe mooi is het dat je al kwetsbaar en open bent sinds de eerste letter die ooit blogde….En dat je mooi schrijft dat is zeker, ik heb al veel zitten lezen op je blog en we vinden het fijn je via deze weg te ontmoeten. Veel liefs

   Beantwoorden
 • 3 maart 2016 om 20:13
  Permalink

  Lieve Diana en Ellis,

  Ik heb het programma gisteravond gemist, maar ik ga het terugkijken via uitzending gemist. Wat dapper en mooi wat jullie hier beschrijven op de stelling: “als je me echt zou kennen”. Ook voor mij zijn een aantal zaken die jullie benoemen écht heel herkenbaar. Ik kom daar nog wel eens op terug als we elkaar persoonlijk spreken.

  Beantwoorden
 • 3 maart 2016 om 17:31
  Permalink

  Ik heb het niet gezien .
  Maar ik herken me ontzettend goed in jullie beider verhalen!
  Heel mooi dat jullie zo open durven zijn, dankjewel.
  Sterkte met jullie zoektocht.

  Liefs,Marga
  Marga onlangs geplaatst…Revalidatietherapie.My Profile

  Beantwoorden
 • 3 maart 2016 om 17:15
  Permalink

  Ik heb zelf het programma niet gezien. Maar het is me volkomen duidelijk waar het omgaat.
  Jullie hebben het prachtig beschreven. Respect voor jullie openheid
  Liefsxxx

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: