Waarom wij pure chocolade eten
Pure chocolade leren eten
Zolang ik me kan herinneren heb ik altijd alleen maar melkchocolade gegeten. Zowel qua snoep als beleg zoals pasta of hagelslag op brood. In een doos merci zocht ik altijd de melk met nootjes er uit en met Pasen waren de melkeitjes als eerst op. Eigenlijk heeft Ellis mij als eerste bewust gemaakt van pure chocolade. Ze zeggen wel eens olijven moet je leren eten en dat vond ik met dit dus ook. Ik kon me eerlijk gezegd ook niet echt voorstellen dat dit lekker kon zijn. Maar de waarheid is anders!
Ellis was al veel langer bekend met pure chocolade en de gezondheids- voordelen ervan. Zij las jaren geleden het bekende boek de voedselzandloper waarin geschreven stond hoe goed pure chocolade eigenlijk is en waar het allemaal goed voor is. Het grappige is dat ik nu de extra pure chocolade reep zelfs verkies boven de melkchocolade. Het is echt even een kwestie van wennen. Samen genieten we nu vaak ’s avonds bij de koffie van een stukje pure heerlijkheid.
Chocolade is gezond!
Het gaat dan wel om de echte pure chocolade die minstens 70% cacao bevat. Hoe minder cacao, hoe meer suikers.
‘Extra pure chocolade’ bevat altijd meer dan 64 % cacaopoeder, maar er is chocolade die nog veel meer cacao en dus veel minder suiker en vetten bevat. Hoe hoger het percentage cacao in chocolade, hoe beter. Maar de smaak wordt dan wel bitterder.
Geheugensteuntje:Hoe puurder de chocolade, des te donkerder de kleur. Hoe donkerder hoe beter.
Verschillende merken en percentages
Er zijn veel meer merken pure chocolade dan wij nu kennen en geprobeerd hebben. Zelf kopen wij vaak de pure chocolade bij de Jumbo. En dan de ene keer 72% en dan weer eens 85% .Een aantal bekenden merken zijn :
Tony Chocolonely, Moser Roth,Bio+, Lindt, Ecuador, Madecasse, Swiss, Blanxart, Dolfin, Côte d’Or,
Delicate.
Extra pure chocola is in veel variaties en in verschillende smaken verkrijgbaar.
De gezondheidsvoordelen van pure chocolade
Je hebt het vast al wel eens ergens gelezen of gehoord pure chocolade is gezond.
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat pure chocolade voor heel veel dingen goed is. Het regelmatig eten van een stukje(10 gram) pure chocolade heeft veel positieve effecten op je gezondheid.
*Het bevat o.a Phenylalanine dit stofje kan je humeur positief beïnvloeden en je een vrolijk gevoel geven en word ook wel eens liefdespeptide genoemd. Phenylalanine geeft ook energie, en verbetert je concentratie
*Het is goed voor het hart. Het verkleint dus het risico op hart en vaatziekten.
*Cacao bevat een bron aan vitamines en mineralen.
*Werkt bloeddrukverlagend.
*Cholesterolverlaging
*Het verlaagt de bloedsuikerspiegel( minder last van pieken en dalen)
*Het verbetert je hersenfunctie
*Cacao bevat enorm veel antioxidanten
*Onderzoek wijst uit dat een dagelijkse blokje pure chocolade hét geheim is voor een betere nachtrust. Er zit veel magnesium in pure chocolade en dit stofje zorgt ervoor dat je een beter ‘slaapritme’ krijgt.
Hoe kunt je chocolade het beste bewaren?
Tip van Ellis en Diana Pure chocolade moet je niet bewaren maar gewoon opeten !
En heb je de ecuador 70 procent al op?
Zo js, wat vind je ervan?
Groetjes rosan
Hoi Rosan, We hebben inmiddels de Ecuador 70 procent geproefd en we vonden ook deze erg lekker. Dank je wel voor de tip. 😉
Als jullie puur nemen hoeveel procent nemen jullie dan het meest?
En hoeveel gram eten jullie per keer.
??? Geen reactie
Hallo Rosan, wij nemen meestal de 85%.Om eerlijk te zijn weet ik niet precies hoeveel gram. Meestal een paar blokjes zeg maar. Bij gewone melkchocolade kan het wel eens gebeuren dat de reep helemaal op gaat 😉 Groetjes Diana
Ik heb al heel wat pure chocolade getest, van verschillende merken, ook die 85 procent die bij jullie foto staat, ik vind deze niet lekker, er zit minder suiker in en dat proef ik, ik heb altijd van Lidl 70 procent ( Ecuador rode verpakking 125 gram) deze is heerlijk! Ik heb hem meer mensen aangeraden en deze mensen vinden hem ook heel erg lekker, ze vinden hem ook lekkerder als van Lindt, of Swiss Noir, en ik en mijn vriend ook.
Ik eet dagelijks 25 gram ervan.
Dank je wel voor je reactie.Ik ga de Ecuador zeker eens uitproberen.Ben erg benieuwd.Grappig dat mensen die je het aangeraden hebt het ook zo lekker vinden. Vandaag trouwens een melk kerst chocolaatje nog gegeten. Die was nog over 😉
Ik eet sinds een tijdje ook pure chocolade, 70 procent iedere avond 25 gram.
Eerst at ik tony chocolonely melk was mijn favoriet, maar nu ik pure chocolade gewend ben vind ik aan melkchocolade en ook aan tony minder smaak aanzitten, denk dat het komt omdat ik nu pure chocolade gewend bent want die smaakt sterker. Dat heb ik ook met kaas, ik eet altijd oude kaas, als ik jonge kaas neem is dat voor mij ook minder van smaak. Bij een chocoladebol vind ik puur ook veel lekkerder als melk.
Hmm.. misschien moet ik dan ook maar eens overstappen op pure chocolade, al kan ik me nu inderdaad ook niet voorstellen dat ik het lekker kan gaan vinden. Liefs.x
Joyce rdt onlangs geplaatst…#130
Ik eet altijd een pure chocolade, lekker soms bitter idd. Door het feit dat het gezond is stimuleer ik mijn kinderen om voor pure chocolade te kiezen boven alle andere. Helaas lukt dat niet atijd.
Dat doe ik ook inderdaad. Ik geef de kids wel eens een stukje pure chocolade. Senne eet het en Yben lust het ook dus dat is mooi ;-).
Goed gedaan! 🙂
Hmm lekker. Gisteren nog een stukje gehad. Ik vind alle soorten chocolade lekker en het hangt er heel erg van af waar ik trek in heb. Soms liever heel ongezond witte chocolade.
Margriet onlangs geplaatst…DIY baby rokje
Hmmm, witte chocolade vind ik ook heel lekker. Ik pik altijd de witte paaseitjes ertussen uit 🙂
Ik weet dat pure chocolade gezonder is, maar ik vind het altijd zo bitter!
Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Mandarijnen: Satsuma’s versus Clementines
Dat vonden wij in het begin ook. Maar blijkbaar leer je het eten ofzo want nu vinden we het allebei lekker. Geen hele reep maar een stukje bij de koffie is echt heerlijk.
Hoi,
Ik wilde weten hoelang het bij jullie heeft geduurd dat jullie pure chocolade lekker zijn gaan vinden? En eten jullie nog weleens melkchocolade? En zo ja, hoe smaakt dat dan als je puur gewend bent?
Hallo Sofie, Sorry voor mijn wat late reactie. Bij Ellis duurde het wat minder lang die vond het na een aantal keer proeven al vrij snel lekker. Ik ( Diana) vond het echt in het begin niet lekker. en kon ook niet goed begrijpen dat andere mensen dit lekker konden vinden. maar zoals ze over alles zeggen je moet er even doorheen en aan een smaak gaan wennen, vind ik het nu erg lekker. Ik zelf blijf melk nog steeds heerlijk vinden en koop die dan ook echt nog wel. Vooral de Tony chocolonely is mij favoriet. Eet jij al wel pure chocolade Sofie?
Ik eet nu sinds een tijdje pure chocolade 70 procent, en vind het lekker, als ik eerst wat zoets eet, moet ik niet meteen pure chocolade eten, want dan smaakt het bitter, als je alleen die pure chocolade eet is het niet bitter, als ik nu melkchocolade eet vind ik er minder smaak aanzitten, tony chocolonely melk was eerst ook mijn favoriet, ik at zon blad in een keer op, van puur eet je minder, heb je voldoende aan.
Ik vind alle chocolade lekker 🙂 maar ik snap de voordelen van pure chocolade heel goed en je zit er ook veel sneller vol van.
Annette onlangs geplaatst…Schwarzkopf
Dat inderdaad een mooi bijkomend dingetje: je eet er niet zoveel van, bent sneller verzadigd ervan. Dus een hele reep dat gebeurt eigenlijk nooit. Aan een stukje hebben we echt genoeg 🙂
Haha…heerlijk ja pure chocolade. Dat is ook mijn lievelingssmaak. Puur met hazelnoten of die lekkere van Tony chocolony met zeezout. Mmm!!!!! Wat ze over pure chocolade zeggen qua gezondheid wordt ook over rode wijn gezegd. Een glaasje per dag is super gezond….of dat ook van bier gezegd wordt dat weet ik niet. Misschien maar eens een blog over schrijven dames, haha.
Een bier blog haha, wie weet Kim. We kennen genoeg biersoorten dus zou moeten lukken ;-). Welke voordelen dat heeft weet ik ook niet 😀
Als kind at ‘k ook alleen de melkchocolade. Ik mag er wel niet te veel van anders krijg ‘k maagpijn. ‘k Ben er dus wel gevoelig aan. Als kind ken je geen maat, maar op een dag kreeg ‘k zoveel chocolade binnen dat ‘k ’t allemaal even snel heb uitgelaten dan het er in was gegaan. Pas bij ’t ouder worden voelde ‘k al snel m’n eigen grens qua chocolade eten. Dankzij m’n mama eet ‘k ook pure chocolade, waarop zij ’t nog eens dopt in de koffie. Ik drink melk in m’n koffie, dus die is minder warm, haha. Maar ik geniet meer dan ooit van mijn kleine stukje chocolade, alleen eet ‘k er minder van.
Evelyne onlangs geplaatst…Mijn struggles met het bloggen
Dat is waar, als je er niet veel van eten kunt geniet je extra van dat beetje wat je wel eten kunt. Gelukkig eet je doorgaans niet zoveel van pure chocolade, dus dat scheelt 😉
Hoi,
Ik wilde weten hoelang het bij jullie heeft geduurd dat jullie pure chocolade lekker zijn gaan vinden? En eten jullie nog weleens melkchocolade? En zo ja, hoe smaakt dat dan als je puur gewend bent?
waarom geen reactie geven?
Hoi, Sorry voor mijn wat late reactie. Bij Ellis duurde het wat minder lang die vond het na een aantal keer proeven al vrij snel lekker. Ik ( Diana) vond het echt in het begin niet lekker. en kon ook niet goed begrijpen dat andere mensen dit lekker konden vinden. maar zoals ze over alles zeggen je moet er even doorheen en aan een smaak gaan wennen, vind ik het nu erg lekker. Ik zelf blijf melk nog steeds heerlijk vinden en koop die dan ook echt nog wel. Vooral de Tony chocolonely is mij favoriet.
Mooi logje.. Ik was ook altijd van de melkchocolade, met hazelnoten dan het liefste. Maar hagelslag en vlokken vond ik puur altijd lekkerder. Heel af en toe bezondig ik me nog wel eens aan de melk, maar meestal heb ik de pure chocolade in huis. Ik bewaar het in de koelkast. Heb ook gemerkt dat ik aan veel minder genoeg heb. Ik hoef echt geen hele plak meer hoor en ook niet elke dag. En dat het voor zoveel dingen goed is heeft mij destijds ook over de streep getrokken.
Plaatje onderaan is enig! 🙂