Minibieb aan huis en leuke activiteiten

Minibieb aan huis en leuke activiteiten
Op een middag in de tuin, toen het nog mooi weer was, hadden wij en onze buurvrouw, tevens vriendin Kim, een gesprek over enkele ideeën. We bleken daarin tamelijk hetzelfde enthousiasme te delen.
En vanuit dat gesprek kwam er een minibieb aan huis voort en leuke activiteiten die georganiseerd worden in samenwerking met lichtophethart, wij dus 🙂
Hoe dit allemaal ontstond lees je hieronder en we vertellen je meer over wat een minibieb eigenlijk is.

Dromen, wensen, plannen; een begin
Daar in die tuin vertelde ik (Ellis) over mijn wens iets met tweedehands kinderboeken te gaan doen en leuke activiteiten en workshops daaromheen te bedenken. Hoe leuk is het om een verhaal, een boekje interactief te maken door middel van net-alsof-spel en creatieve activiteiten.
Onze buurvrouw had ook leuke ideeën. Zij is logopediste, gespecialiseerd in Dyslexie en zou middagen kunnen organiseren om kinderen met leesproblemen c.q. dyslexie te helpen en te stimuleren/ondersteunen. Ook haar leken de workshops een geweldig idee en creatief als ze is wist ze die ideeën al snel concreter te maken.
Ik heb zelf de opleiding sociaal pedagogisch medewerker gedaan, 13 jaar gewerkt in de kinderopvang en de VVE-speelplezier opleiding gedaan die zich richt op taalontwikkeling bij jonge kinderen.

Minibieb en samenwerken
Onze buurvrouw liet het er niet bij zitten en bedacht dat een mini bieb aan huis wel een mooi begin is. Zo gezegd zo gedaan. Binnen nog geen week hing de minibieb aan de voorgevel van haar huis. Ze liet in de buurt briefjes rondgaan en maakte een facebookpagina over de minibieb ( wie daar de link van wil kan even een mailtje sturen naar lichtophethart@gmail.com).

Vanuit het concept minibieb kunnen er leuke workshops bedacht en gedaan worden. Denk aan Halloween bijvoorbeeld. Of over de herfst. En rondom Sinterklaas. Dit doet de minibieb in samenwerking met lichtophethart.

Wat is een minibieb eigenlijk?
Het idee van de minibieb is ontstaan in Amerika en daar word het “The Little Free Library” genoemd. De oprichter van de Little Free Library heet Todd H. Bol.
Het concept is inmiddels ook in Nederland geĂŻntroduceerd. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond en zijn heel populair aan het worden. Hoe leuk is het om boeken waar niets meer mee gedaan wordt te delen met anderen.
Langs de kant van de weg kom je ze veel tegen, of in tuinen van mensen. Een kastje dat je aan je huis hangt of in je tuin plaatst. Het kan en mag natuurlijk ook een schapje of rekje zijn. Het idee is heel simpel, iedereen kan en mag er een boek lenen, ruilen, of toevoegen. Je mag het boek houden of terug brengen als je het uitgelezen hebt.

In alle soorten en maten.
Je ziet de minibieb in allerlei uitvoeringen. Gemaakt van een konijnenhok met dakje erboven tegen de regen, een brievenbus gevuld met boeken, een oude telefooncel, een uitgeholde boomstam, een oud poppenhuis, oude koelkasten, een oud kastje wat opgepimpt is tot minibieb. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Je ziet ze in de mooiste creaties. Sommige minibieb beheerders maken er echt werk van; gevulde kasjes in de mooiste kleuren met frisse vrolijke printen erop, met creatieve schilderingen, teksten en zelfs met potjes snoepgoed voor de kinderen.

Minibieb aan huis en leuke activiteiten
Bron: foto minibieb.nl

Websites en social media
Er is een website waar je alle minibiebs kunt vinden in heel Nederland  www.minibieb.nl. En er is ook een Facebookpagina van minibieb-beheerders.  Deze Facebookpagina is opgezet om ideeën en tips met andere minibieb-beheerders te delen. Super leuk.

De minibieb in onze buurt
De minibieb van onze buurvrouw Kim is een feit en er zijn al meerdere kinderen komen neuzen. Zo ook onze kids. En ze vinden het leuk. Er zijn al boekjes omgeruild, geleend of er werd gewoon even gekeken. En de aankondigen voor de verschillende activiteiten zijn ook gemaakt.
Wie meer informatie wil over de aankomende activiteiten of over de minibieb kan een mail sturen naar lichtophethart@gmail.com of lid worden van de facebookpagina van de minibieb (voor link stuur een mailtje!).

Minibieb aan huis en leuke activiteiten

Wat vinden jullie van het concept minibieb? En kennen jullie een minibieb in jullie buurt?

 

8 gedachten over “Minibieb aan huis en leuke activiteiten

 • Pingback: Feestdagen en top 2000 - Licht op het Hart

 • 25 oktober 2016 om 20:18
  Permalink

  Super leuk dat jullie dit ook doen! In mijn buurt heeft iemand ook een mini bieb. Zelf heeft mijn woning geen voortuin, dus ik zit te denken of het wel handig is om zoiets te plaatsen. Maar ik vind het een super leuk concept. Ook omdat ik altijd ergens wel boeken op de kop tik en niet alles wil bewaren. Ik heb laatst daar al wat in de mini bieb gelegd of boeken weg gegeven op andere vergelijkbare (ruil) plekken. Maar het is ook leuk om er Ă©Ă©n voor je huis te beginnen inderdaad.
  Sheila onlangs geplaatst…16 x hoe overleeft je dreumes een lange vlucht?My Profile

  Beantwoorden
 • 13 oktober 2016 om 10:34
  Permalink

  Hier in de buurt heb ik ze ook al vaak gezien, van die boekenkastjes op de stoep waar boeken in gezet worden die je gewoon mag meenemen. Heel leuk vind ik dat. Zelfs de AH hier om de hoek heeft nu zo’n minibieb-kastje in de supermarkt gezet!
  sunny mama onlangs geplaatst…HEB JIJ WELEENS EEN JETLAG GEHAD?My Profile

  Beantwoorden
 • 9 oktober 2016 om 23:00
  Permalink

  Ik vind het heel leuk dat ze er zijn. Bij ons in Amersfoort zijn ze ook. Ik ben zelf geen lezer dus zal er ook geen gebruik van maken maar daarom vind ik het wel een mooi initiatief!!

  Leuk ook wat jullie ermee willen doen met de workshops. Top!!!

  Beantwoorden
 • 8 oktober 2016 om 10:47
  Permalink

  Hey Ellis en Diana, en de blog is een feit!!! Goed bezig! Het klopt helemaal. Zien jullie wel ….gewoon doen!!! We zien wel wat er van komt…het voornaamste is dat we er plezier aan beleven, toch? Gaan jullie nog een link zetten naar deze blog op jullie fb pagina? Of zal ik dat doen op de pagina van de minibieb? Of was dat niet de bedoeling?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: