Eczeem en smeren maar

Eczeem en smeren maar

Constitutioneel eczeem
Al zolang ik me kan herinneren heb ik eczeem. Constitutioneel eczeem.
Als kind had ik er behoorlijk last van.
Ik had nat eczeem op mijn handen. Daar was het ’t ergste. Ik moest witte, katoenen handschoentjes dragen met van die halve vingers zeg maar. Afschuwelijk vond ik dat want ik moest ze naar school aan, naar de balletlessen, eigenlijk gewoon altijd en overal.

Eczeem en smeren maar

Heel veel geprobeerd
Als ik alles eens kon opschrijven wat we geprobeerd hebben eraan te doen zou er een hele waslijst komen vermoed ik. Ik heb in badjes moeten weken, teerzalven, hormoon zalven, andere zalven. Zemelen baden, poeder, tabletten. Noem het maar op. Als kind ben ik ook een keer naar iemand toe gegaan die een behandeling gaf door middel van hand opleggen. Maar het hielp allemaal niks.
Ik was ook nog eens astmatisch dus de kanariepiet moest de deur uit, samen met al mijn knuffels.
Ik heb allergie testen gehad, bepaalde voedingsstoffen weggelaten en ga zo maar door.
Glutenvrije diëten, bezoekjes aan osteopaten die mij wisten te vertellen dat mijn eczeem verband hield met mijn darmen.

Nog steeds eczeem
Ook op latere leeftijd bleef ik periodes met eczeem houden. Op verschillende plekken. Soms in de hals, vaak op mijn armen en handen en polsen. En het ergste vind ik altijd, op mijn ogen. Nou, dan loop je er lekker bij hoor.
Ik heb het geprobeerd in het alternatieve circuit maar het is nooit helemaal weggegaan.
De enige perioden waarin het wegging waren de vakantie weken in Oostenrijk, als kind. En tijdens mijn zwangerschap van Senne.

Smeren, smeren, smeren
Ik heb me er wel bij neergelegd dat het nu eenmaal zo is. Ik denk dat ik ook best wel gewend ben aan altijd jeuk hebben. Soms zo erg dat ik alles open krab omdat de pijn daarvan minder erg is dan de jeuk. Niet erg bevorderlijk, maar het gebeurt weleens. Ik heb vroeger weleens van ellende een half uur met mijn handen onder de kraan gestaan. Om maar iets te doen aan de jeuk.
Als de eczeem iets rustiger is, weg is het eigenlijk nooit helemaal, dan blijf ik een enorme droge huid hebben op sommige plekken. En daar zou ik dan weleens een crème of zalf voor willen hebben die niet nog meer irriteert. Want dat is een beetje het probleem. Zodra ik smeer wordt de boel nog roder, gaat jeuken of de zalf is zo enorm vet dat alles onder de vetvlekken zit.

Blij met Drs. Leenarts
Nu werd ik attent gemaakt op site van Drs. Leenarts: https://www.drleenarts.com/.
Een dermatologe en moeder.
Zij gebruikte haar kennis en maakte een bewuste keuze in het gebruik van ingrediënten voor haar eigen productlijn. Haar missie? Huidverzorgingproducten zonder geurstoffen, parabenen, of wolalcoholen waarvan bekend is dat je er een allergie voor kan ontwikkelen. Haar hele verhaal kun je hier zien in een video.
Ook geeft ze op haar website adviezen bij verschillende aandoeningen zoals eczeem, krentenbaard, koortslip, insectensteken e.d. Leuk en informatief om te lezen.

Droge huidzalf
Ik heb de droge huidzalf geprobeerd van Drs. Leenarts, die kun je hier vinden. Dit is zalf voor de droge en schilferende huid en geschikt voor…tadaaaa, de eczeem gevoelige huid. En meteen bij de eerste keer smeren merkte ik al dat deze zalf fijn voelt. Niet te vettig maar precies vet genoeg om de huid vet te houden. De zalf ruikt nergens naar en het allermooiste is: hij irriteert niet. Ik krijg er geen jeuk van zodra ik gesmeerd heb. Mijn huid is veel minder droog en blijft ook een tijdje minder droog. Dat kijkt (en voelt!) al heel anders. Ik smeer 2 á 3 keer per dag.

Eczeem en smeren maar

Verkoelende lotion (handig ook voor waterpokken)
Verder heb de verkoelende lotion nu in huis. Die vind je hier. Dit omdat ik al een aantal weken steeds behoorlijke netelroos krijg. Bulten en hele plakkaten die branden en jeuken. Waarvan? Geen idee.
De verkoelende lotion smeer ik nu op de plekken en het verlicht daadwerkelijk, wat erg prettig is.
En mocht Yben de waterpokken krijgen dan kan ik deze lotion daarvoor ook gebruiken. Hij verzorgt namelijk de huid bij waterpokken en werkt jeukstillend en indrogend. Er zit een soort spateltje/sponsje bij waarmee je de waterpokken kunt aanstippen.
Ook de lotion irriteert niet, wat voor mij erg fijn is.

Eczeem en smeren maar

Ik blijf lekker smeren
Ik kan dus wel concluderen dat deze zalf en lotion echt heel fijn zijn voor mijn huid. De eczeem gevoelige huid dus. En ook voor kinderhuidjes natuurlijk, wat ook erg ideaal is. Ik vind het fijn om te weten dat er geen stoffen in de crèmes zitten die minder goed zijn.
As for me, ik kan lekker erop los smeren zonder problemen qua jeuk en irritatie en mijn huid wordt echt wel een stuk zachter en minder droog. Ben ik dáár na al die jaren even happy mee. Ik vond het de moeite van het vermelden waard.

Eén gedachte over “Eczeem en smeren maar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: