Removed

Removed

Removed
Een tijd terug zag ik een filmpje dat me tot op de dag van vandaag niet loslaat. Ik heb het in tranen met tuiten zitten kijken, zo raakte het.
Het is een korte film over een meisje dat in een gewelddadige leefomgeving woont, uit huis geplaatst wordt en in pleeggezinnen terecht komt. Pleeggezinnen waar ze ook haar draai niet kan vinden. Totdat ze bij een vrouw komt die heel lief voor haar is. Toch blijft het meisje deze vrouw van zich afduwen. Maar wat de vrouw uiteindelijk doet is zo’n groot teken van liefde…
Wat mij heel erg aangreep is dat het meisje gescheiden wordt van haar kleine broertje, waar zij veel zorg voor droeg. Hoe het allemaal afloopt kun je zien in het filmpje zelf. Hier vind je het.
Er is een ook een 2e deel, die vind je hier.

Removed Removed

Doel van de Removed films
De Removed films zijn gemaakt door Nathanael Matanick met als doel om onderwerpen die vaak niet bekend zijn wat betreft pleegzorg en kindermishandeling aan het licht te brengen. Om ervan te leren en als herkenning voor diegenen die het zelf meegemaakt hebben.
De makers hopen dat de films gebruikt worden als ondersteuning bij opvoeding, voor pleegouders, maatschappelijk werkers, advocaten en de vele andere volwassen die in aanraking komen met kinderen in soortgelijke situaties.
Op de website www.removedfilm.com kun je meer lezen en bekijken.

Removed

Wat is kindermishandeling?
Een kind wordt mishandeld als volwassenen het kind expres, of niet expres, psychisch of lichamelijk pijn doen, verwaarlozen, kwetsen of negeren. En dit op frequente basis gebeurt.
Onder kindermishandeling valt:
Lichamelijke verwaarlozing en mishandeling
Emotionele verwaarlozing en mishandeling
Seksueel misbruik
Er is heel veel informatie over te lezen, bijvoorbeeld op deze site.
Als je een vermoeden hebt van kindermishandeling is het altijd belangrijk om dit vermoeden te delen en eventueel stappen te ondernemen. Je kunt altijd (anoniem) bellen naar Veilig Thuis om een melding te maken.

Removed

Wat is pleegzorg?
Pleegzorg is voor kinderen van 0 to 18 jaar die door omstandigheden tijdelijk niet meer bij hun eigen ouders kunnen wonen. Pleegouders nemen een kind op in hun gezin tot de ouders de zorg weer zelf aankunnen.
Er zijn verschillende vormen van pleegzorg. Soms zijn kinderen alleen de weekenden en/of vakantie in een pleeggezin en soms neemt een pleeggezin de opvoeding tijdelijk helemaal over. De bedoeling is in 1e instantie dat het kind na verloop van tijd weer terug thuis kan wonen. Een pleegkind blijft contact houden met zijn of haar ouders.
Lees er hier meer over.

Aangrijpend
En ook nu ik de film terug kijk om er iets over te schrijven grijpt het verhaal me weer aan. De woorden van het meisje, hoe ze zorgt voor haar broertje. Wat ze meemaakt en hoe ze zich voelt.
I am unseen, unheard, unwanted….That is what i am. If even i am anything…
Zo verdrietig…
Ik moet er niet aan denken dat onze kinderen zo uit elkaar zouden worden gehaald. Ik vind dat echt hartverscheurend om te zien.
Het is sowieso hartverscheurend dat dit soort dingen daadwerkelijk gebeuren en ik hoop dan ook echt dat als iemand zulke dingen ziet, of een vermoeden heeft, dat ze hulp bieden. Want een kind in zulke omstandigheden voelt zich zo ontzettend eenzaam en bang en is vaak niet bij machte om er zelf uit te komen. Met alle gevolgen van dien.

Removed

Wat vinden jullie van de films Removed?

4 gedachten over “Removed

 • 6 juli 2016 om 17:58
  Permalink

  Erg indrukwekkend… bij zoiets houd ik het niet droog… die filmpjes vergeet je niet snel!
  XXX

  Beantwoorden
 • 2 juli 2016 om 22:32
  Permalink

  Prachtig. De tranen rolden over mijn wangen. Maakt dat ik ook weer kritisch naar mijn eigen werk kijk en blij ben als ik een klein verschil in het leven van een kind kan maken.
  Margriet onlangs geplaatst…Babykamer muurschilderingMy Profile

  Beantwoorden
 • 2 juli 2016 om 13:23
  Permalink

  Ik heb de films bekeken en ik vond ze heel aangrijpend en bijzonder. Wat goed dat dit onder de aandacht gebracht wordt. Ik zal de films niet gauw vergeten.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: