Moeilijke gesprekken

Moeilijke gesprekken

Moeilijke gesprekken
Iedereen maakt het weleens mee; een gesprek dat je moet voeren en waar je tegenop ziet.
Waarvan je het moeilijk vind om datgene te zeggen wat je wilt zeggen, of om voor jezelf op te komen.
Gesprekken met mensen die een bepaald gevoel bij je oproepen. Een gevoel dat niet altijd even prettig voelt.
Soms kijk je er al dagen tegenop. Soms maakt het je bang. Je gedachten nemen een loopje met je en angst en/of onzekerheid kunnen de kop op steken.

De dag van het gesprek
En dan is de dag van het gesprek aangebroken. Je gaat erheen met een knoop in je maag.
Dat gevoel is een gevoel wat ik zelf heel moeilijk vind en maar moeilijk kan uitschakelen. Ik kan er zó tegenop zien en in een heel enkel geval echt ontzettend angstig van worden. Of onzeker.

Waardoor komt dat?
In mijn geval door onzekerheid. Moeite hebben met datgene te verwoorden wat ik voor mijzelf eigenlijk wil, los van wat de ander daarvan vindt. Helemaal als de gesprekspartner voor mij een intimiderende houding aanneemt. Dat zegt wellicht het meeste over mijzelf.

Moeilijke gesprekken

Tips en hulpmiddeltjes
Ik las enkele tips om een moeilijk gesprek zo goed mogelijk aan te gaan.
Deze tips kun je hier lezen.
Bedenk bijvoorbeeld van tevoren wat je wél wilt. Je weet vaak heel goed wat je níet wilt maar om te verwoorden wat je wel wilt is een stuk lastiger. Vertel datgene wat je wil of wenst op een positieve manier.
Stel je de uitkomst van het gesprek voor. Visualiseer het. Raak vertrouwd met dat beeld.
Ben je bewust van je lichaamstaal en van je stem, je klank.
Bedenk ook een plan B. En ben je bewust van je eigen motivatie. Ga je voor je gelijk of voor je geluk?
Ben creatief in oplossingen zoeken.

Handige hulpzinnen in een gesprek zijn bijvoorbeeld deze:

 • Dit is voor nu wel even genoeg. Ik wil voor mezelf nu eerst eens even wat zaken op een rijtje zetten.
 • Oké ik kan voor nu wel met je meegaan, maar ik wil er nog even goed over nadenken. Ik kom er volgende week op terug.
 • Dus jij vindt…. Ik denk daar iets anders over.
 • Ik snap dat jij denkt dat …. Wat ik wel als bijzonder ervaar is….
 • Over het algemeen begrijpen we elkaar prima, werken we prima samen, maar op dit moment voel ik…

Vertrouwen
Voor mij zijn dit prima hulpmiddeltjes die ik zeker meeneem naar het volgende moeilijke gesprek dat er helaas wel aan zit te komen.
Verder probeer ik vooral in mijn eigen kracht te gaan staan. Mijn grenzen aan te geven en dat te zeggen wat ik wil zeggen. Bovendien wil ik mijn energie niet verliezen aan gedachten als: ‘wat als’ en aan het invullen van situaties en gebeurtenissen die nog niet eens hebben plaatsgevonden.
Heel vaak zie je ergens enorm tegenop, kost je dat bergen energie en achteraf bleek het wel mee te vallen.
Vertrouwen hebben, dat is voor mij belangrijk.

Hoe gaan jullie om met moeilijke gesprekken?

Moeilijke gesprekken

13 gedachten over “Moeilijke gesprekken

 • 20 mei 2016 om 08:16
  Permalink

  Moeilijke gesprekken..nachten kan ik er wakker van liggen,,ik moet echt oppassen in zo n gesprek dat ik niet boos word omdat ik zo veel moeite met emoties heb. En ik soms zo bang ben om een ander te kwetsen dat ik dan maar denk, laat maar dit gesprek.

  Beantwoorden
 • 19 mei 2016 om 15:21
  Permalink

  Oh vreselijk zo´n gesprekken, al ga ik er wel steeds beter mee om. Een goede voorbereiding is vaak zo belangrijk! Liefs.x
  Joyce rdt onlangs geplaatst…#106My Profile

  Beantwoorden
 • 18 mei 2016 om 21:36
  Permalink

  Een gesprek voeren om een ander te verdedigen was ik best goed in.
  Maar als ik mezelf moest verdedigen…………pfff zucht…zweet…..
  Hele gesprekken voerde ik al in mezelf tig x opnieuw. En als ik dan met kloppend hart daar zat was er totaal niks meer van over wat ik zo bloedig had lopen repeteren.
  Na het gesprek was het dan van….ik had dit nog en dat nog moeten zeggen.

  Gelukkig ben ik van die ellende helemaal af dat is het voordeel van gepensioneerd zijn.hihi

  Beantwoorden
 • 18 mei 2016 om 06:49
  Permalink

  Ehm, gewoon meteen aangaan. Dan ben ik er vanaf. Ik ga anders ook lopen tobben, krijg buikpijn, het vreet energie. Ik heb daar wel van geleerd.
  En gelukkig is tegenwoordig veel op te lossen via de mail, scheelt enorm 😉

  Beantwoorden
  • 26 mei 2016 om 23:46
   Permalink

   Dat scheelt inderdaad, die mail en het klopt wel, hoe sneller je het aangaat hoe meer het scheelt qua tobben e.d.

   Beantwoorden
 • 17 mei 2016 om 19:26
  Permalink

  Als HRM-er voer ik bijna dagelijks wel moeilijke gesprekken of moet managers coachen dit te doen. Als ik zelf tegen een gesprek op zie ‘oefen’ ik vaak thuis maar het blijft heel lastig omdat je de andere kant nooit kunt inschatten. Dat maakt mensen zo interessant en met name mijn vak. Soms denk je te weten hoe iemand zal reageren maar 9 van de 10 keer reageren ze heel anders. Lastig maar soms ook verrassend.

  Beantwoorden
 • 17 mei 2016 om 19:03
  Permalink

  Eerlijk gezegd heb ik in de loop der tijd geleerd me niet meer druk te maken om wat voor gesprekken dan ook. Als je aardig wat zelfvertrouwen hebt opgebouwd en zeker van je zaak bent zou dat ervoor moeten zorgen dat je blanco zo’n gesprek in gaat en goed je woordje kunt doen. Ik ben sowieso niet bang voor zogenaamde autoriteiten.. Dat heb ik trouwens nooit gehad. Alles voor het grootste deel op gevoel doen. En vertrouwen hebben in jezelf!
  Succes!!! X
  Regenboogvlinder onlangs geplaatst…Tuinperikelen…My Profile

  Beantwoorden
 • 17 mei 2016 om 17:28
  Permalink

  Word er hier een functioneringsgesprek bedoeld? Dat is ook vaak een moeilijk gesprek en in sommige gevallen is de objectiviteit ver te zoeken. Wel is het zo dat we vaak een onbestemde angst hebben voor wat komen gaat.
  Er bestaat dan ook een oude spreuk hierover,namelijk:
  De mens lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest,
  Maar dat nooit op komt dagen.
  Zo heeft hij meer te dragen dan God te dragen geeft.

  (God geeft ons niets te dragen, het is echter wel ons karma dat verwerkt moet worden)

  Om je hiervan te bevrijden zou je de volgende affirmatie kunnen gebruiken:
  Ik laat nu al mijn negatieve gedachten en angsten los;
  Een leven van voorspoed en geluk ligt voor me;
  Ik zegen mijn toekomst en ik ben blij,
  En zo is het!

  En zo zijn er wel meer affirmaties te bedenken (Gedachten zijn Krachten!)
  Groetjes,
  André

  Beantwoorden
  • 26 mei 2016 om 23:50
   Permalink

   Nee André geen functioneringsgesprek. Wel een gesprek op mijn werk en over mijn verdere toekomst en keuzes maken en knopen doorhakken. Eerlijk zijn naar mezelf toe. Komt allemaal goed. Mijn gevoel voelt goed bij de keuze die ik gemaakt heb en dat geeft vertrouwen en maakt een gesprek ook minder moeilijk.
   De mens lijdt het meest voor het lijden dat hij vreest, die klopt zo goed. Dankjewel voor je affirmatie!! Gedachten zijn echt krachten!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: