Knuffelen is gezond

Knuffelen is gezond

Knuffelen is fijn
Knuffelen is gezond en knuffelen vinden wij ook erg fijn.
Ik denk zelfs dat ik knuffelen met Diana een van de fijnste dingen vind.
Het voelt veilig, warm, liefdevol, steunend, dichtbij, kalmerend, aanmoedigend, troostend, verzorgend en ik word er vaak blij van.
Er zijn verschillende soorten knuffels. De troostende knuffel als je verdrietig bent, de bemoedigende knuffel om je succes te wensen, de spontane knuffel omdat je blij bent, de liefdevolle knuffel, knuffelen na een lange dag op de bank, de knuffel die je rustiger maakt als je overstuur bent, de verzorgende en beschermende knuffel en ga zo maar door. Welke soort knuffel dan ook, het is altijd een knuffel vanuit het hart. Dit zijn enkele knuffels die wij als partners (en als ouders) kennen. Met mensen die iets verder van je af staan zijn er vast meer soorten knuffels, zoals de knuffel bij een weerzien bijvoorbeeld.

Knuffelen is gezond
En wat is er dan mooier dan het feit dat knuffelen ook nog eens gezond is?
Knuffelen is gezond als er sprake is van wederzijds vertrouwen.
Dit blijkt aangewezen te zijn in allerlei wetenschappelijke onderzoeken. Tijdens het knuffelen wordt namelijk het hormoon oxytocine (ook wel het knuffelhormoon genoemd)  in je hersenen aangemaakt wat een heleboel gezondheidsvoordelen laat zien:

Knuffelen is goed voor je immuunsysteem
Als je gestrest bent gaat je immuunsysteem omlaag en ben je dus sneller vatbaar voor een verkoudheid of griep. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vaak knuffelen minder vatbaar zijn en als je toch een griepje te pakken krijgt dan zouden de symptomen minder heftig zijn, allemaal door het hormoon oxytocine. Ook helpt knuffelen als je pijn hebt.

Goed voor je hart en bloeddruk
Als je regelmatig knuffelt, vooral met je partner, ontstaat er een hogere aanmaak van oxytocine. Oxytocine blijkt goed te zijn tegen stress en angsten, verbetert het leervermogen en verlaagt de bloeddruk en hartslag.
Veel knuffelen is dus letterlijk en figuurlijk goed voor je hart.

Knuffelen werkt kalmerend
Houdt maar eens iemands hand vast in een hele akelige situatie. Er zijn onderzoeken gedaan naar mensen die elkaars hand vasthielden terwijl ze een milde schok zouden voelen. Toen deze mensen een hand vast hadden waren ze minder bang.
Uit onderzoek is gebleken dat knuffelen je cortisol level verlaagt. Cortisol is een hormoon dat aangemaakt wordt door stress.

Dit is een mooi filmpje over knuffelen.

Er bestaat ook speciale aanraak en/of meditatie therapie, zie hier.

Ben jij een knuffelaar? Of vind je het niet prettig?
Hoe dan ook,  knuffelen is gezond en het kost niets, behalve wat tijd en aandacht voor elkaar.
Wij zijn in ieder geval blij en dankbaar dat we veel met elkaar mogen knuffelen.

knuffelen is gezond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Ik probeer mijn kids zo veel mogelijk te knuffelen maar oei die zoon van mij weet mij goed te ontwijken haaha blij dat ik het als baby/peuter heeeeeel veel heb geknuffeld 🙂 maar dochter is gelukkig wat makkelijker en die laat zich lekker knuffelen 🙂

 2. Oh jee een gewetensvraag……
  Het is wel zo dat er nu meer geknuffeld etc. wordt dan toen ik jong was. Althans zo lijkt dat voor mij. Ik hou zelf wel van knuffelen en heb mijn kinderen en nu mijn kleinkinderen vaak geknuffeld. Alleen mijn 2 jongste kleinkinderen willen nog wel geknuffeld worden. Mijn hondje is er ook niet vies van.hihi
  Helaas mijn man komt uit een koele familie zeg maar, hij moet niks hebben van geknuffel. Daar werd niet gekust laat staan geknuffeld.
  Mijn kinderen begrepen er niks van dat die oma en opa hun hoofd omdraaide als ze een kus wilde geven. Vond dat altijd best sneu. Toch waren het schatten van mensen hoor en lief voor de kids.
  Gelukkig heeft manlief wel wat van mij geleerd en krijgen de kleinkinderen een kus en een knuffel als ze het willen.Toch merk je aan hem dat hij dat totaal niet gewend is van huis uit.

  Ach ja…je kan niet alles hebben hé!!

  • Vroeger werd er denk ik toch stukken minder zo lichamelijk knuffelig met elkaar om gegaan.de een word heel knuffelig opgevoed en de ander juist weer niet.ik herken dit wel wat je schrijft bij mijn opa en oma maar ook bij mijn vader. Hij is duidelijk niet knuffelig opgevoed en heeft dit ook nooit op mij over kunnen brengen. Die mensen draaien hun wang naar je toe als je ze een kus wil geven. Jij lijkt me juist een echte knuffelvrouw-oma .
   Mooi om te zien dat je dat stuk wel geleerd heeft binnen jullie huwelijk.

 3. Knuffelen… grappig woord eigenlijk als je het heel vaak achter elkaar zegt 😉

  Anyway, ik ben ook een knuffelmonster, kan mijn zoon wel de hele dag knuffelen. Doe ik natuurlijk niet, het kind zou gek worden maar er wordt hier wel iedere dag geknuffeld. Ook met man.
  Kon ik maar toveren onlangs geplaatst…Wespennest voetbalteamMy Profile

  • Hey knuffelmonster 😉 ja zeg het woord maar eens 10 x achter elkaar dan klinkt het heel vreemd grappig anders. Leuk dat je zon knuffelaar bent ik ga ervan uit dat je ook zo bent opgevoed?

 4. Ik ben wel een knuffelaar… maar er wordt weinig geknuffeld hier, hahaha. En het is zo gezond, ik weet het.
  Gewoon aanraken werkt ook goed, het klinkt misschien raar, maar daarom neem ik (te weinig) soms een massage of schoonheidsbehandeling , ik kom dan helemaal tot rust bij zo een behandeling…heerlijk!
  Babs onlangs geplaatst…Review! Probar biologische sportrepenMy Profile

  • Leuk o te lezen dat je een knuffelaar bent . ja het is echt heel gezond en voor hel veel dingen goed. Het contact tussen mensen ouders en kinderen versterkt zeker de band .Een lekkere massage of schoonheidsbehandeling kan heerlijk zijn. Even lekker ontspannen en aandacht voor je lichaam en geest.
   Zennnnnnnnnnnnn……………

 5. Ongelofelijk hoeveel knuffelen kan doen. Ik heb ooit een artikel gelezen dat als een stel ruzie hebt en ze daarna een minuut lang elkaar vasthouden het probleem is bijna zo goed als opgelost. Het nadeel is je wil niemand et wie je ruzie hebt gehad knuffelen. 😉

  • Ja daar zeg je wat Jeapiebel dat is dek ik dan vaak het probleem of de kunst. Wie geeft wie als eerste weer die knuffel , of aanraking?!
   Maar knuffelen doet echt heel veel. Mooi wat je schrijft over dat artikel. Ik geloof het meteen.

 6. Leuk, ik las laatst ook een stukje over het ‘goede’ wat knuffelen brengt. Misschien wel hetzelfde.
  Oh ja, ik ben een ontzettende knuffelkont. Met heel veel mensen. Een blogster, die nu nog maar sporadisch blogt heeft ook ooit een nieuw soort begroeting bedacht in plaats van de ge-eikte 3 kussen (waar er veel van in de lucht terecht komen).. “de smuffel’.
  Een smuffel is één welgemeende ‘SMakkerd’ op je wang en een ‘knUFFEL’ erachteraan. Bij mij in de familie heb ik hem geïntroduceerd, nu alweer jaren geleden en velen gebruiken hem al. Het is een superhartelijke begroeting voor mannen en vrouwen. Ik geef ze ook heel graag weg! Fijne dag en een dikke smuffel! 😉
  Regenboogvlinder onlangs geplaatst…Woningnet deel 2…My Profile

  • Geweldig een smuffel! nooit van gehoord het woord alleen al. Ja dat zeg ik ook vaak als je mensen bv op een verjaardag ziet kunnen het zijn er standaard altijd drie maar wat voor een drie. Luchthappen zeg ik vaak. Zo niet echt .Ik geeft liever een gemeente kus of hartelijke pakkerd knuffel weg dan drie van die tja hoe zullen we ze noemen…Maar uh bij deze een dikke smuffel voor jou X