Ik werd gepest

Dit vind je misschien ook leuk...

27 reacties

 1. Zoveel onrecht en zo veel ellende. Brrrrrr. Ben er naar van. Ik heb er zelf nooit mee te maken gehad maar heb het wel gezien op de middelbare school bij een klasgenootje. Toen zijn wij op een gegeven moment als klas om de haar heen gaan zitten om haar te beschermen tegen de pester. Dat heeft toen wel geholpen. Bij mijn zoon op school (groep 6) is een pestprotocol en er wordt veel aandacht aan besteed. Ze werken met een klassenbox, een dagelijkse bespreking van gebeurtenissen, complimenten voor elkaar of klachtjes over elkaar. Alles wat ze willen bespreken met elkaar wordt besproken. Er wordt in zijn klas niet gepest, dat zouden wij als ouders denk ik ook niet van elkaar’s kinderen accepteren. Vroeger werd er helaas veel te weinig aan gedaan, tegenwoordig is het gelukkig veel meer bespreekbaar. Helaas komt het nog altijd wel voor. Vreselijk. Maar goed van je dat je je verhaal hier hebt gedaan. Hopelijk heeft iemand er wat aan!! Knuffel voor jou!
  Kon ik maar toveren onlangs geplaatst…Simpele maar lekkere macaronischotel met ham en kaasMy Profile

  • Lichtophethart schreef:

   Dankjewel voor je warme reactie…Wat mooi dat de klas om haar heen ging zitten om haar te beschermen. Daar kunnen veel klassen een voorbeeld aan geven. Gelukkig wordt er in de klas van je zoon aandacht aan besteedt en niet gepest. Fijn om dat te lezen. Liefs xxx

 2. Margriet schreef:

  Dapper dat je dit durft te delen. Pesten gaat vaak aan de ogen van volwassenen voorbij. En kinderen durven niet altijd hun mond open te doen, wat jammer is, want dat zou ze misschien een hoop leed besparen. Heftig verhaal en ik hoop voor je dat je je nooit meer zo voelt als toen.
  Margriet onlangs geplaatst…Mijn kind eet niet goedMy Profile

 3. Frederique schreef:

  Wat goed dat je het opschrijft. En wat ontzettend raar en harteloos dat de leraar je alleen liet in het ziekenhuis en dat je daar alleen was. Hoe kan het dat je niet bij je ouders terecht kon? Want je schrijft dat er daarna niet meer over gesproken is. Ook thuis niet. Ik kan het me zo moeilijk voorstellen…Pesten is echt heftig, het beschadigt iets in je denk ik – je ziet hoeveel het nog met je doet zoveel jaren later. Dat begrijpen veel kinderen niet. De pesters zeg maar. Pas later wanneer ze opgroeien zullen ze beseffen (hopelijk…)wat ze gedaan hebben maar ja daarmee maak je het helaas niet goed. Ik heb ook het idee dat pesten door de volwassen omgeving ook vaak niet als serieus wordt ervaren en dat vind ik echt heel erg. Je zou toch denken dat leerkrachten bijvoorbeeld er adequaat op reageren maar dat is vaak niet zo. Heel kwalijk. Een van mijn kinderen werd gepest op een bepaalde basisschool en de juf kon niet veel beter bedenken dan tegen me te zeggen dat ‘hij maar meer weerbaar moest worden’. Dan kun je me behoorlijk kwaad krijgen. Heb hem aan het einde van het schooljaar weggehaald uit die school en op de andere school had hij geen last van pesters. Ik merk wel dat die ervaring er diep inzit bij hem.
  Frederique onlangs geplaatst…10 jaar geleden – TagMy Profile

 4. sunny mama schreef:

  Prachtig en helder verwoord wat pesterijen met een kind (en ook nog lang daarna , als je volwassen bent met je) doen. Ik ben ook gepest en veel dingen zijn herkenbaar: het jezelf afgewezen, geïsoleerd en zelfs vies voelen. Die hel waar je iedere keer weer doorheen moet als je door de schoolgangen loopt. Misschien maar goed dat je het destijds tegen niemand verteld hebt. Ik deed dat wel met als gevolg dat ik zelf de schuld kreeg van het feit dat ik gepest werd. Misschien weten volwassenen (ouders, juffen en meesters) nu beter, maar destijds werd er gezegd: “Als je gepest wordt, dan zul je het daar wel zelf naar gemaakt hebben, andere kinderen worden immers niet gepest – Ga er dus maar eens goed over nadenken wat jij dan verkeerd doet.”
  sunny mama onlangs geplaatst…10 JAAR GELEDEN… (DE TAG DIE MIJ UIT MIJN DIPJE HAALDE)My Profile

 5. Sheila schreef:

  Ik kom voor het eerst op deze blog en schrik al meteen van dit heftige verhaal. Wat goed dat je je ervaring deelt. En ook het lef hebt om dat te doen. Ik haal uit je tekst, want ik ken je niet persoonlijk, dat het een grote stap voor je is geweest om dit te delen.

  Ik vind het vooral vervelend om te lezen dat je er eigenlijk nu nog steeds last van hebt. Die periode uit je leven heeft je gevormd. Doordat anderen jou het leven zuur maakten. Wat erg en ontzettend naar dat je dit hebt moeten meemaken.

  Tegenwoordig gebeurt het nog steeds. Ja, dat klopt. Maar ik ben wel blij dat het serieus wordt genomen. Dat er trainingen worden gegeven aan leerkrachten om het te herkennen én vooral er iets aan te doen. Dat er websites zijn en voorlichting is voor kinderen en ouders. Dat is echt een goede stap in de goede richting.

  Zelf ben ik gepest op de basisschool. Maar ik heb er niet iets aan over gehouden, om het zo te noemen. Het heeft me juist sterker gemaakt. Op de middelbare school was ik ineens het populairste meisje van de school. Heel raar. Maar ik onthield hoe het was en ik nam het voor iedereen op die gepest werd.

  Ik kan je dus alleen maar meegeven om je eigen ervaringen positief te gebruiken. Je eigen angst inderdaad niet projecteren op je dochter (wat gelukkig onnodig leek). Maar gebruik je ervaring om de signalen te herkennen (niet perse bij je dochter, maar bij een ieder). En om dan de juiste steun te bieden. Het inderdaad niet laten bij “is alles goed?”. Jouw ervaring kan juist heel waardevol worden ingezet en dat is tegelijk ook erg goed voor je zelfvertrouwen.
  Sheila onlangs geplaatst…Hoe vanzelfsprekend is een oppas voor je kind?My Profile

  • Lichtophethart schreef:

   Dat verwoord je mooi. Dankjewel voor je reactie.
   Er iets aan overgehouden in die zin dat ik het merk aan onzekerheid bijvoorbeeld. Hoewel ik er niet dagelijks aan terugdenk kan het soms wel even de kop op steken. Je wordt er zo nu en dan mee geconfronteerd.
   De reden om het het op de blog te plaatsen…tja, deels voor mezelf en deels omdat ik hoop er iets goeds mee te doen, in welk opzicht dan ook. Want dat zou mooi zijn, om een ervaring die moeilijk was om te buigen tot iets waar je iets mee kunt. Hoe? Geen idee, maar dat zal ten alle tijden mijn insteek zijn. Dat geeft ook een fijn gevoel.
   Ik en blij dat ik ook een andere kant van het leven heb mogen ervaren!
   Nogmaals, dankjewel. x

 6. Donna Bierling schreef:

  Heftig verhaal. Heel dapper dat je het toch opgeschreven hebt en met ons wil delen. Ik wens je heel veel sterkte bij het stukje voor stukje los laten. Hetzal niet meevallen. Met Diana aan je zijde gaat het hopelijk ooit slijten. Dikke knuffel aan jullie beide. Xxx

 7. Marijke schreef:

  Pffff ik zat me daar toch kwaad te maken!! Zooooo onterecht dit. Helaas proef ik het nog steeds bij je. Maar meis wees ontzettend trots op jezelf je bent gewoon een toppertje!!
  Diaan geef haar ff een hele dikke knuffel van mij!!
  Liefs voor jullie beiden…xxx

 8. Suske schreef:

  Goed om dit alles eens van je af te schrijven. Velen kunnen hier uit leren.
  Groetjes.

 9. Polly schreef:

  Fijn dat het nu goed met je gaat. Dikke knuffel voor jullie allebei! X
  Polly onlangs geplaatst…Zen op zondagMy Profile

 10. Polly schreef:

  Wat goed dat je het hier hebt opgeschreven, Ellis!

  Ik hoop van harte dat er tegenwoordig op scholen beter wordt opgetreden tegen pesters en dat kinderen die gepest worden in hun nabije omgeving een luisterend oor, iemand die het voor hen opneemt, vinden.
  Ik denk trouwens dat ook de ouders op hun verantwoordelijkheid moeten worden aangesproken. Als je soms hoort hoe weinig respect volwassenen voor anderen hebben – vooral als die andere mensen anders leven dan volgens ‘de norm’ – is het misschien onvermijdelijk dat hun kinderen dat gedrag overnemen.

  Overigens hoor ik in mijn werkomgeving ook weleens dat collega’s het gedrag van bepaalde andere collega’s als pestgedrag ervaren. Blijkbaar zijn er altijd mensen die het nodig hebben om zich superieur te voelen door anderen te kleineren. Gelukkig wordt daar bij ons vanuit P&O en management wel tegen opgetreden maar dit gedrag uitroeien is verschrikkelijk moeilijk. Natuurlijk zegt het alles over de pester en niets over de gepeste maar als je het lijdend voorwerp bent, kun je dat niet altijd heel rationeel bedenken.
  Polly onlangs geplaatst…Zen op zondagMy Profile

  • Lichtophethart schreef:

   Dat klopt Polly. Ik kom het helaas ook vaak tegen…respectloosheid tegen elkaar en ik vind dat vaak een moeilijk iets. Wellicht ben ik mede daardoor erg voor respect, ook bij onze eigen kinderen. Hoe kan het toch dat er mensen zijn die zulk gedrag vertonen naar een ander…Ik weet niet of ik dat ooit helemaal zou kunnen begrijpen. Ik hoop alleen maar dat er iets aan gedaan wordt…Liefs voor jou x

 11. Regenboogvlinder schreef:

  Tjonge wat heftig Ellis… wat moet jij je vaak eenzaam, onbegrepen en bang gevoeld hebben.
  Geluk bij een ongeluk dat je klasgenootje je had gezien.. En ik dat je nu gelukkig bent en er durft te zijn! Dikke smuffel!
  Regenboogvlinder onlangs geplaatst…Zwijmelen op Zaterdag met “Olivia Newton John”My Profile

 12. Loene schreef:

  Woooooow! Wat een heftig verhaal, Ellis! Pesten is zó verschrikkelijk om mee te maken. Het moet een hel voor je zijn geweest. Wel ontzettend dapper dat je dit deelt! &hearts &hearts
  Loene onlangs geplaatst…Een eigen bedrijf (juh) willen startenMy Profile

 13. Wilma Rietmeijer schreef:

  Heel dapper om het met ons te delen❤️En heel mooi verwoord ,liefs van Wilma

 14. Ans van Rossum schreef:

  Dank je voor het delen, dapper,diep respect en ik huilde om dat lieve kleine meisje die door deze hel moest!!!!

  Dikke knuffel, ook voor Diana

 1. 15 april 2016

  […] Eerlijk gezegd hou ik niet zo van zwemmen. Voor mijn huid is het nooit zo fijn vanwege eczeem en ik schaam me daar dan toch ook weer voor. Bovendien voel ik me nooit zo fijn in badkleding. Uit een […]

 2. 30 april 2016

  […] een toneelstuk regisseren over het thema Pesten. Een thema wat mij wel raakt, lees er meer over in deze blog. De kinderen die meedoen in het toneelstuk voelen zich anders dan anderen. Zo is er een doof […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: