Bewegen en zwemmen

Bewegen en zwemmen

Beweging
Beweging schiet er bij ons momenteel nogal in. Ik kan veel minder actief bewegen vanwege mijn rug en Diana beweegt ook een stuk minder.
Ik mis het wel want ik heb altijd veel gesport en vond het heel fijn om te doen.
Ik deed mee aan groepslessen en dat was voor mij ideaal want omdat de lessen op specifieke dagen en tijden waren had ik genoeg discipline om te gaan.
Zodra ik mezelf voorneem om zelf meer te gaan bewegen dan schiet het er al gauw bij in. Zo ook bij Diana. Op de een of andere manier is die zelfdiscipline er dan niet.

Zullen we gaan zwemmen?
Diana had spierpijn. Ze had de vorige dag de garage opgeruimd en had er nu last van.
Ik heb nog steeds last van mijn rug (zie rughernia).
Nadat we in de ochtend samen enkele oefeningen deden die ik heb geleerd in het rughuis opperde Diana opeens:”zullen we gaan zwemmen?”

Niet zo’n zwemmer
Eerlijk gezegd hou ik niet zo van zwemmen. Voor mijn huid is het nooit zo fijn vanwege eczeem en ik schaam me daar dan toch ook weer voor. Bovendien voel ik me nooit zo fijn in badkleding. Uit een kleedhokje komen is bijna net zoiets als uit een paskamer in een winkel komen.
En toch zag ik haar idee dit keer wel zitten. De kinderen waren er niet dus we hadden alle tijd.
Dus op naar het zwembad.

Ontspanning en inspanning
We kozen een zwembad waar een golfslagbad is. Omdat dat gewoon lekker en ontspannend is, een beetje meedeinen op de golven. Er was een stroomversnelling en bubbelbaden en een 25 meter bad waar we enkele baantjes in getrokken hebben. Wat ik overigens na twee baantjes wel gezien had, maar ik ben toch nog een paar baantjes doorgegaan. Goed voor de beweging en een klein beetje inspanning kan geen kwaad.

Bewegen en zwemmen

Zwemmen is gezond
We weten allebei dat zwemmen goed is. Je gebruikt al je spieren en overbelast ze niet. Ideaal dus.
In het warme water functioneren stijve spieren veel beter. Je spieren ontspannen in het water door de bewegingen die je maakt. Sporten op het droge vergt veel meer van je spieren.
Zwemmen werkt ook geestelijk ontspannend en het is goed voor je hart en longen.
Zwemmen schijnt ook goed te werken als je af wilt vallen. Bij intensieve sporten zoals fitness verbrand je voornamelijk koolhydraten. Bij duursporten zoals wandelen, fietsen, hardlopen en zwemmen verbrand je vetten.
Voor mensen met reuma, rsi en rugklachten is zwemmen ook erg geschikt. Zwemmen kan dan echt verlichting bieden en zo heb ik het ook wel ervaren.
Na een kwartier in het water ontspannen de spieren zich. Hierdoor kun je je vloeiender bewegen en voel je je ontspannen en daarnaast verlicht het de pijn.
Verder verstevigt het de houdings spieren. Er is geen schokbelasting die de spieren, pezen, banden en gewrichten moeten opvangen.
Allemaal voordelen, toch?
Hier kun je meer vinden over zwemmen.

Zo heel af en toe toch best fijn
Toen ik zwanger was van mijn dochter heb ik een tijdje gezwommen. Ik kon destijds niet meer sporten en dit leek een goed alternatief om toch in beweging en een beetje soepel te blijven. Ik ging naar een zwembad waar voornamelijk ouderen baantjes trokken. Ik zou dit nu niet meer gauw doen. Het was oké, maar geef mij dan toch maar een groepsles op de sportschool. Ik hoop dat ooit weer te kunnen doen.
Het recreatief zwemmen wat Diana en ik deden vond ik best fijn. Voor zo heel af en toe. Je moet je even ertoe aanzetten om te gaan maar eenmaal in het water is het fijn.

Kinderen en zwemmen
We zullen het de kinderen in ieder geval maar niet vertellen want als ze iets leuk vinden dan is het zwemmen.
Senne heeft haar diploma A, B en C al een hele tijd en kan echt heel goed zwemmen. Ze vind het ook ontzettend leuk om te doen. Ze twijfelt of ze verder wil gaan met zwemmen.
Yannick zit momenteel op zwemles en vind het ook erg leuk. Hij kan niet wachten totdat hij zijn diploma heeft.
En ook Yben vind het geweldig in het water. Hij wil er het liefste in z’n eentje vandoor en lekker zwemmen maar daar is hij toch echt nog te klein voor ;-).
Vroeger hadden wij schoolzwemmen. Dat is tegenwoordig niet meer overal. Senne heeft geluk dat haar school naast een zwembad ligt dus zij heeft 1 keer in de 2 weken wel schoolzwemmen.
Maar het aller leukste vinden ze natuurlijk recreatief zwemmen!

Bewegen en zwemmen
Senne in actie © lichtophethart

Ga jij weleens zwemmen? 

17 gedachten over “Bewegen en zwemmen

 • 19 april 2016 om 14:25
  Permalink

  Ik zwem wel graag. Maar zowel de oudste zoon als de echtgenoot kunnen niet zwemmen.. waardoor we eigenlijk nooit naar een zwembad gingen

  Beantwoorden
 • 19 april 2016 om 08:26
  Permalink

  Ik heb ook heel lang gezwommen , ik vond het heerlijk maar het kostte mij zoveel energie dat ik er iedere keer hoofdpijn van had als ik thuis kwam. Ik vind het zo jammer want ik vond het heel gezellig , elke dinsdagochtend samen met een vriendin gingen we dan naar aqua joggen. Het was een hele leuke club mensen en dat mis ik best wel.

  Beantwoorden
  • 25 april 2016 om 16:01
   Permalink

   Oei dat is minder hoofdpijn van het zwemmen krijgen. ja het is ook super gezellig .Aqua joggen heb ikzelf nog nooit gedaan lijkt me best wel intensief.

   Beantwoorden
 • 15 april 2016 om 21:03
  Permalink

  Ik heb pas op late leeftijd leren zwemmen & toen zwom ‘k wel 1x/week. Enfin, ik was zo goed als verplicht. Ik deed ’t wel graag, maar ging meer met tegenzin omdat ‘k ’t altijd moest alleen doen. Dus dat is dan lichtjes aan uitgedoofd & ga ‘k niet meer zwemmen.

  Beantwoorden
  • 16 april 2016 om 01:46
   Permalink

   Alleen zwemmen lijkt me ook niet zo fijn dus ik kan me er iets bij voorstellen dat je dan geen zin meer hebt om te gaan. Als je alleen moet gaan heb je ook weer die zelfdiscipline nodig en dat is dan weleens moeilijk.

   Beantwoorden
 • 15 april 2016 om 20:44
  Permalink

  Ik ben een echte waterrat. ’t Liefst in natuurwater, maar vroeger kwam ik ook heel vaak in het zwembad. Heerlijk! Baantjes trekken! Niets zo meditatief, ontspannend voor lichaam en geest dan dat! Tegenwoordig komt het er niet meer zo van, vind de herrie in een zwembad vaak erg vervelend, en de chloordampen kan ik ook niet meer tegen… maar af en toe zo’n zwemparadijs: fijn hoor! 🙂

  Beantwoorden
  • 16 april 2016 om 01:48
   Permalink

   Het was ook erg ontspannend. Natuurwater is natuurlijk helemaal fijn, maar ik moet zeggen dat ik het wel lekker vond in het zwembad…!

   Beantwoorden
 • 15 april 2016 om 20:40
  Permalink

  Zwemmen is altijd wel één van mijn favoriete sporten geweest, alleen is het nu met drie kindjes en een man die vaak weg is niet zo simpel.
  Sinds mijn oudste van vijf zwemles volgt, ga ik baantjes zwemmen, terwijl hij les heeft en papa bij de meisjes (3 en 1) blijft. 🙂

  Beantwoorden
  • 16 april 2016 om 01:50
   Permalink

   Fijn dat je baantjes kunt gaan zwemmen tijdens de zwemles! Heb je echt een zwemsport gedaan of ging je zelf graag zwemmen (baantjes bijv)?

   Beantwoorden
 • 15 april 2016 om 20:39
  Permalink

  JA hier is zwemmen de activiteit die ook onze jongste kan. zonder al te veel aanpassingen. Iets waar we als compleet gezin dan van kunnen genieten. Jorja is meervoudig gehandicapt kan niet praten maar als ik tegen mijn partner zeg misschien kunnen we wel gaan zwemmen .Dan gaat ze naar haar badkamer en pakt haar zwemkleding. Zelf vind ik het rondlopen in zwemkleding niets maar als ik drie blije gezichten zie moet ik een offer brengen toch ? 🙂

  Beantwoorden
  • 16 april 2016 om 01:51
   Permalink

   Dat is een heel duidelijk teken dat ze graag gaat zwemmen! Duidelijker kan bijna niet ;-). En ja, als je die blije gezichten ziet dan heb je het er wel voor over, die fijne zwemkleding :-). Fijn dat jullie er samen van kunnen genieten.

   Beantwoorden
 • 15 april 2016 om 18:09
  Permalink

  Jaaaa, zwemmen is heel erg goed. Helaas houd ik er ook niet van.
  Toen ik nog overwinterde zwom ik altijd van oktober t/m half december. Daarna werd het te koud. Dan begon ik weer ergens begin maart tot half april.
  Het voelde altijd wel goed, maar om nou te zeggen, hoi hoi ik ga weer zwemmen, nee dat niet. Nu beweeg ik weer meer met wandelen en fietsen komt ook wel weer.
  Succes met de ruggen… X
  Regenboogvlinder onlangs geplaatst…Vraag en antwoord…My Profile

  Beantwoorden
  • 16 april 2016 om 01:53
   Permalink

   Wandelen en fietsen vind ik ook erg fijn. Al doe ik dat nu even wat minder. Ik heb nooit zo van zwemmen gehouden maar nu eenmaal in het water vond ik het erg fijn. Die rug zal uiteindelijk wel een keer goed komen mag ik toch hopen. Misschien vaker gaan zwemmen, wie weet wat het doet ;-).

   Beantwoorden
 • 15 april 2016 om 17:38
  Permalink

  Ik dacht ff dat jullie een les aqua fitness hadden gedaan. Dat heb ik een x gedaan vond er niks aan. De dames van die groep toen deden het al jaren en vonden het heerlijk.
  Als tiener vond ik het geweldig samen met een stel vrienden en vriendinnen naar het openlucht zwembad in de zomer. We konden ons daar een hele dag vermaken, alleen in de grote vakantie dan hé. Ach in de jaren 50 was dat echt al heel wat dat je dat kon doen, niemand ging zo ongeveer op vakantie.Maar ja dan ga je werken (ik was nog 14) dan is dat over. En op mijn 15e verkering dan krijg je ook een ander leven. Een zwembad was toen niet meer zo interessant.hihi
  Nu zwem ik al jaren niet meer en sinds vorig jaar is dat sowieso voorgoed voorbij.
  Maar………lieve dames ik zou zeggen hou dit erin 1x per week goed voor lijf en leden.
  Plons………xxx

  Beantwoorden
 • 15 april 2016 om 16:45
  Permalink

  Ik ga nooit zwemmen maar zou het eigenlijk moeten doen. Voor mijn rug en conditie. Die is best prut. Maar badhokjes en badkleding…vreselijk. Ook die geur in zwembaden. Dan liever natuurlijk water.
  Goed dat jullie het doen, samen met de kinderen gaan is veel leuker (en dan heb je een goed excuus)
  Ik zie mijzelf niet in mijn eentje in zo een zwembad staan, zou mij zo verloren voelen.
  Babs onlangs geplaatst…Review! Utsukusy Sirtuina’s Home Care PackMy Profile

  Beantwoorden
  • 16 april 2016 om 01:55
   Permalink

   Nee, in m’n eentje zou ik me ook tamelijk verloren voelen in een zwembad. Brrr. Geloof niet dat ik dat ooit zou doen. Natuurlijk water vind ik ook een stuk fijner. Maar het zwembad was deze keer toch echt wel lekker. Volgende keer wellicht met de kinderen (wij moesten het zwembad even uittesten natuurlijk he ;-)).

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: