Paasdagen

Paasdagen

Paasdagen
Morgen is het weer zo ver: De Paasdagen zijn er weer.
Voor mij zijn de paasdagen echt een lentefeest.
Ik heb er leuke herinneringen aan van vroeger.
Wij moesten als kind ’s ochtends eerst douchen. Toen we klein waren wist ik natuurlijk niet dat 1 van mijn ouders in de tussentijd paaseieren ging verstoppen in de tuin. Als we beneden kwamen dan zag je opeens een ei in de tuin liggen en blij en enthousiast als je was als kind rende je meteen naar buiten en ging zoeken. Ik had meestal een mandje waar ik alle gevonden exemplaren in deed.
We gingen ook naar mijn opa en oma waar we het paaseieren zoeken nog eens dunnetjes over mochten doen.

Paasdagen

Hetzelfde doen met eigen kinderen
In de periode dat ik ouder werd en nog geen kinderen had kreeg pasen iets minder betekenis. Het paaseieren zoeken was niet meer aan de orde en verder deed ik niet zoveel w.b.t. pasen.
Pas toen ik zelf kinderen kreeg begon dit weer meer te leven.
En het grappige is dat ik altijd hetzelfde heb gedaan met mijn eigen kinderen. Eerst douchen en daarna was de paashaas geweest en gingen ze met hun mandje paaseieren zoeken. Daarna gingen we ontbijten: een lekker paasontbijtje met afgebakken broodjes, een eitje, Jus d’orange en voor ons natuurlijk koffie.

Paasdagen

De christelijke betekenis van Pasen
Mijn dochter heeft een aantal jaren in België op school gezeten en leerde daar over de betekenis van Pasen. Met Pasen wordt de opstanding van Jezus gevierd. Het is een belangrijke christelijke feestdag.
Op goede vrijdag werd Jezus gekruisigd, met Pasen was zijn opstanding.
Als je erover gaat lezen dan staat er zelfs dat zonder de opstanding van Jezus geen christendom zou zijn.

Maar hoezo de Paashaas?
De paashaas is natuurlijk een fictief figuur en komt voort uit een traditie waarin vertelt wordt aan de kinderen dat de paashaas paaseieren brengt. Deze traditie komt voort van de heidense gebruiken bij de terugkeer van de lente. Het ei wordt gezien als het “nieuwe” leven in het voorjaar en de haas is altijd het heidense symbool voor vruchtbaarheid geweest. Op die manier is de paashaas dus ontstaan. Inmiddels is de paashaas uitgegroeid tot hèt symbool van het paasfeest en wordt er ook commercieel goed gebruik van gemaakt.
Hier kun je meer lezen over Pasen, paashazen en de betekenis van Pasen. Het verhaal is uitgebreider dan ik dacht 🙂

Paasdagen

Op televisie
Rond de paasdagen zie je veel films en documentaires e.d. over de kruisiging van Jezus op televisie.
Denk aan Jezus Christ Superstar, The passion of the Christ en het muzikaal-Bijbels evenement The Passion. Op Witte Donderdag wordt dit evenement gehouden op een plein in het centrum van een Nederlandse stad. Dit jaar was het evenement in Amersfoort. Op dit plein is een podium gebouwd en vertellen bekende Nederlanders over het lijdensverhaal van Jezus. Dit wisselen ze af met bekende Nederlandse popnummers. Een groep van 40 personen draagt een wit, verlicht kruis naar het podium op het plein.
En dan heb je natuurlijk nog Monty Python met de film Life of Brian. Deze film is een persiflage op het leven van Jezus Christus Het stukje ‘always look on the bright side of life‘ is vast bekend bij veel mensen. Deze film zorgde voor nogal wat commotie en werd in sommige landen zelfs verboden.

Lentefeest
Voor ons blijft Pasen echter vooral een lentefeest. Wij weten de christelijke achtergrond wel, ook vanuit onze eigen jeugd en opvoeding, maar besteden er hier in huis niet echt aandacht aan.
De kinderen weten de christelijke achtergrond van Pasen ook, maar vinden de paastak versieren, eieren zoeken en knutselen toch net iets leuker :-).

Paasdagen

Hoe vieren jullie Pasen?
Op welke manier je Pasen ook viert, we wensen iedereen hele fijne en gezellige dagen!

 

14 gedachten over “Paasdagen

 • Pingback: Hulp in het huishouden - Licht op het Hart

 • 28 maart 2016 om 11:01
  Permalink

  Ik ben niet religieus en besteed weinig aandacht aan de christelijke feestdagen. Voor mij zijn het tegenwoordig vooral vrije dagen, waarop er niets moet.

  Hoewel wij van huis uit wel godsdienstig waren, leefde het paasverhaal ook vroeger niet zo voor mij. Mijn ouders gingen naar de kerk op goede vrijdag en 1e paasdag (als ik het me goed herinner) maar verder was 1e paasdag een familiedag, waarop we met soms wel 20 mensen aan een uitgebreide broodmaaltijd zaten.

  We kregen altijd wel chocolade-eieren en -paashazen maar ik kan me niet herinneren dat we eieren hebben gezocht. Dat van die nieuwe kleren, zoals Marijke zegt, kan ik me nog wel goed herinneren. Het was vaak de 1e dag dat we, in het geval van een rokje of jurkje, geen maillot meer aan hoefden maar kniekousen aan mochten. Soms was het nog zó koud dat je blote knieën blauw van de kou zagen maar hé, dat liet je natuurlijk niet blijken! 😀
  Polly onlangs geplaatst…Zen op (paas)zondagMy Profile

  Beantwoorden
  • 3 april 2016 om 00:30
   Permalink

   Wat leuk om te lezen Polly van die nieuwe kleding . ik zelf ( Diana) herken dit ook wel een beetje dat ik vroeger als ik nieuwe kleding kreeg het eerst moest bewaren voor de zondag. Maar als kind wil je niets liever dan die nieuwe kleding meteen aan naar school. Ja heerlijke vrijde dagen dat zijn het zeker. En hoe fijn is het als je even niets moet . Behalve eitje eten en genieten van alle chocolade.

   Beantwoorden
 • 27 maart 2016 om 15:59
  Permalink

  In mijn jeugd kreeg je met pasen nieuwe zomerkleren aan. Koud of niet het ging aan. Alles nieuw ook je schoenen. Dat was het enige wat wij deden met pasen. Pas later begon je met eieren eten dan stond er echt een schaal vol!! Ik kan mij niet herinneren of ik ooit een paasmandje heb gekregen. Eieren zoeken was toen denk ik helemaal niet.
  Toen de grote chocolade paaseieren kwamen, echt de een nog mooier dan de ander, ben ik mijn moeder elk jaar tot haar 98e een paasei blijven geven.
  Fred en ik zijn het van huis uit dus eigenlijk niet zo gewend en voor onze kinderen hebben we wel een paar x eieren verstopt. Zij kregen sowieso een mandje met chocolade eitjes en paashaas. Ik gaf nooit hetzelfde dus vond dat wel een sport in de paastijd. In mijn beleving is het nu meer alles het zelfde en weinig fantasie. Bij de bakker staan er een paar als je geluk hebt.
  Wij gaan samen thuis gewoon lekker eten, een wijntje en snoepen en verder geen plannen.
  Geniet van de paasdagen!!xxx

  Beantwoorden
  • 3 april 2016 om 00:45
   Permalink

   Ocherm Marijke 😉 Koud of niet ik zei je ineens staan bibberen in je nieuwe jurkje .
   Ik denk dat dat ook van de laatste jaren veel meer leeft dat eigen zoeken.Wat een mooi gebaar en lief idee elke jaar je eigen moeder een paasei geven.
   Wel lief als je het zelf eigenlijk niet echt gekend hebt en je kids elk jaar een mandje gaf met eitjes en een paashaasje erin. Daar gaat het toch om vinden wij ook gezellig samen zijn en lekker wat eten en drinken en verders niet moeten. X

   Beantwoorden
 • 26 maart 2016 om 18:49
  Permalink

  Voor mij was het vroeger een christelijke feest. Eieren zoeken heb ik niet meegemaakt. Toen we kinderen kregen versierden we het huis met paasboom en voorjaars dingetjes. Doen we nu nog. Tweede paasdag gaan we met mijn schoonfamilie brunchen. Dat is een soort traditie geworden. . Ik wens jullie hele fijne paasdagen

  Beantwoorden
  • 3 april 2016 om 00:33
   Permalink

   Gezellig hoor Donna lekker brunchen met de schoonfamilie. Het versieren van de paasboom paastakken os altijd erg leuk .Het haalt meteen echt de lente in huis

   Beantwoorden
 • 26 maart 2016 om 18:24
  Permalink

  Ik heb morgen ook een terugblik op pasen. Leuk om ieder jaar weer even terug te denken hoe het was. Eieren zoeken. Was altijd best spannend. Je at een paasstol wat je heel bijzonder was.
  Ik blijf waarschijnlijk thuis. Vandaag zit ik bij mijn schoonouders. Als ik puf heb en het is mooi weer dan wil ik wel even naar buiten.
  Verder geen plannen gemaakt.
  fijne paasdagen! xxx

  Beantwoorden
  • 3 april 2016 om 00:35
   Permalink

   Ook lekker toch geen plannen.En nog naar buiten geweest? Ja die eieren zoeken blijft super leuk voor de kids.

   Beantwoorden
 • 26 maart 2016 om 16:43
  Permalink

  Jullie ook heel gezellige dagen! Wij vieren het eigenlijk niet… Mijn ouders waren katholiek opgevoed en zijn na hun trouwen zo erg anti geworden, dat christelijke feestdagen nooit erg gevierd werden. Ja, met wat bijzonders te eten en gewoon gezellig samen zijn, maar ik heb nooit eieren gezocht (bedenk ik me nu). Hm…
  Anuscka Berghoef onlangs geplaatst…Alles in tweevoudMy Profile

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: