Het leukste van iets stoms

Het leukste van iets stoms

Gisteren had de oudste van de kinderen, Yannick,  huiswerk meegekregen. Rijtjes met tafeltjes maken. En daar heeft hij een enorme hekel aan.
Dus het begon met gemok en daarna kwamen de tranen. Want niks was opeens leuk op school en Senne had wel altijd leuk huiswerk en hij niet. En hij had een rotdag en niks was meer goed en leuk.

Tja, wat doe je dan. De sommen moesten toch gemaakt worden maar oh wat ging het moeizaam.
Ik probeerde uit te leggen dat hij hetzelfde op school krijgt als Senne. Dat Senne het onderwerp waarvoor ze moet leren deze keer dus niet leuk vindt en dat het heel veel werk is maar dat ze het toch moet maken. Soms krijg je leuke onderwerpen en soms minder leuke onderwerpen. En dat je iets echt niet leuk vind, dat kan een keer. Maar als je daardoor helemaal niks meer leuk vind is het natuurlijk een moeilijkere zaak.

Dus we bedachten een plan. Eerst een plan wat betreft de sommen. Hij moest tafeltjes maken van 6,7,8 en 9. Ik zei: ‘Oke, van al die stomme tafeltjes, welke vind je het leukste?’ Hij keek verbaasd, snikte nog een keer en zei toen:’Ja, dan die van 9, die is simpel!’ En ik stelde voor dat hij eerst alle tafeltjes van 9 zou invullen. En dat deed hij. Zonder probleem. Toen die klaar waren vroeg ik: ‘oke, en welke van al die stomme tafeltjes vind je nu het leukste?’ Die van 6, zei hij. En hij maakte zonder problemen de tafeltjes van 6. Het hele blaadje was opeens heel snel en zonder tranen of gemok af.

Het leukste van iets stoms

En zo is het met alles, zei ik tegen hem. Als je nou weer iets moet doen op school, of waar dan ook, dan geef ik je de opdracht om van dat stoms toch 1 leuk ding te bedenken. En als iets mis gaat probeer je daarna weer te bedenken wat wél leuk was. Want als 1 dingetje niet zo goed gaat wil dat niet zeggen dat het hele leven een ellende is.
Hij dacht erover na en knikte. Ja, dat leek hem wel een idee.
Soms moet je ook dingetjes doen die iets minder leuk zijn, om daarna datgene te kunnen doen wat je wél leuk vindt. En niet alles is niet leuk, er zijn genoeg leuke dingen te ontdekken. Als je maar kijkt.

Later hadden Diana en ik het er nog even over. Want wat ik tegen Yannick zei geldt ook voor ons. Om steeds naar een lichtpuntje te blijven kijken. Ook al is iets moeilijk of niet leuk, bedenk dan eens het leukste van iets stoms.
En dus stond ik vanmorgen toen ik Senne naar school bracht in de file. Ik baalde. En toen dacht ik: oh wacht, het leukste van iets stoms. We zitten lekker warm in de auto, we hebben muziek en we kunnen wat langer kletsen samen. En het voelde meteen anders.

En als het echt heel zwaar is….kijk dan maar even naar dit filmpje haha 🙂

18 gedachten over “Het leukste van iets stoms

 • 16 maart 2016 om 13:29
  Permalink

  Hahaha, wat een grappig filmpje! Ik heb een heeeeeeeeel zwaar leven, haha! Tafeltjes oefenen zijn ook wel héél erg vervelend. Vroeger had ik altijd herrie thuis omdat ik ze moest oefenen. Gelukkig ken ik ze nu, kan goed van pas komen zo nu en dan 🙂
  Loene onlangs geplaatst…Dingen waar ik blij van wordMy Profile

  Beantwoorden
  • 17 maart 2016 om 20:42
   Permalink

   Ik wou dat ik ze ook beter kende want als me nu spontaan vraagt hoeveel 6×8 is dan moet ik toch hard gaan nadenken. Of naar de wc gaan want daar hangt tegenwoordig een tafeltjes wc-poster 🙂

   Beantwoorden
 • 16 maart 2016 om 10:03
  Permalink

  Geniaal, dat filmpje! 😉
  Zo goed gedaan vind ik dat, dat gesprek met Yannick. En zoals je zegt, wanneer je uit je eigen ‘wijsheden’ moet putten om je kinderen een hart onder de riem te steken, is dat soms ook weer eens een goede reminder voor jezelf.
  sunny mama onlangs geplaatst…PAASRECEPT – EIERSTOOFPOTJES MET GROENTENMy Profile

  Beantwoorden
  • 17 maart 2016 om 20:40
   Permalink

   Ja dat filmpje is echt heel leuk. En inderdaad, zo zie je maar hoe dat kan werken met reminders 🙂

   Beantwoorden
 • 16 maart 2016 om 07:57
  Permalink

  Aaahhh…goed opgelost!Laatst moesten wij voor opnames van een programma lang wachten (is altijd). Ik ben toen op mijn smartphone cryptogrammen gaan zoeken. Wij maakten er een spelletje van. Beter dan de hele tijd maar voor je uit zitten staren en de tijd uit te zitten. Nu kan je op die manier je hersens even lekker aan het werk zetten 🙂
  Babs onlangs geplaatst…Review- Argan pure zeep met GhassoulMy Profile

  Beantwoorden
  • 17 maart 2016 om 20:50
   Permalink

   Haha goed opgelost Babs ! Creatief met cryptogrammen op je smartphone 🙂 en nog leerzaam ook. Ja waarom niet. Ben nu even benieuwd voor welk programma je zo lang moest wachten? Zit je zelf in dat programma? Klinkt spannend !

   Beantwoorden
    • 17 maart 2016 om 21:05
     Permalink

     Wat gaaf! Dus jij bent dat kaasmeisje;) Lijkt me super leuk om figurant te zijn.Heb ik ook een hele tijd gewild.Zijn er ook wel een rollen die je liever niet doet?Je hebt vast en zeker ook de toneelschool gedaan ? Echt leuk om te lezen Babs.

     Beantwoorden
     • 18 maart 2016 om 00:07
      Permalink

      Figurant zijn is heel erg leuk en iedereen kan het. Je hoeft geen toneelschool ervoor te hebben. (heb ik niet gedaan) Vaak loop je alleen maar wat rond op de achtergrond, zoals bij een supermarkt. Je mag blij zijn als ze je kiezen en bij AH vroegen ze mij of ik voor het internetfilmpje nog een close-up wilde doen. Superleuk natuurlijk! Als je op min blog “media” typt, dan zie je zoal wat ik gedaan heb, ik heb geen rol aangeboden gekregen..was dat maar waar 😉

 • 15 maart 2016 om 23:12
  Permalink

  Ik zie het al voor me. Yannick in opstand Ellis die wat leuks bedacht en hij het dan een goed plan vindt. In een mum was het gepiept ook nog.
  Echt geweldig dit weer!!

  Beantwoorden
 • 15 maart 2016 om 22:58
  Permalink

  Mooie wijze levenslessen dames. En voor als de tafeltjes de volgende keer toch nog steeds niet leuk zijn nog een paar tips om ze een beetje up te Spicen:
  – maak er een dobbelspel van: bijvoorbeeld door boven een rijtje de kleur of het aantal ogen van de dobbelsteen te zetten. Dobbelen bepaalt dan welk rijtje je gaat maken;
  – maak een memmoryspelletje van een rijtje som met goede uitkomst zijn een setje.
  – oefen de tafeltjes in met een balspel, degene die gooit zegt de som, degene die vangt de uitkomst.
  – of spring de uitkomst op de trampoline of met een springtouw
  – Maak een sommenkleurplaat (kan ook met tafeltjes)
  – tafeltjeskwartet.

  Nout had als kleuter moeite met de cijfersymbolen van 1 tot 10 herkennen. Ik heb ze toen op de trap geplakt. Eerste tree had 1, tweede tree 2 enzovoorts. Bij naar boven gaan kreeg hij dan opdrachten om bepaalde treden over te slaan en toen wist hij de symbolen in een mum van tijd te herkennen. Hij vond het leuk om te doen.

  Maar idd je hoeft het niet altijd leuk te maken, je kunt het ook gewoon leuk gaan vinden zoals het is (of in ieder geval minder erg dan) en dat is iets dat kids ook moeten leren. Knap gedaan Ellis en Diana. Mooi!

  Beantwoorden
 • 15 maart 2016 om 19:39
  Permalink

  Wat mooi opgelost Ellis! En zo leren je kinderen behalve de tafels en andere ‘school’-dingen ook meteen wijze levenslessen! Heerlijk filmpje, één van mijn favorieten… 😉
  Anuscka Berghoef onlangs geplaatst…Alles in tweevoudMy Profile

  Beantwoorden
  • 17 maart 2016 om 20:44
   Permalink

   Geweldig he, dat filmpje. Moet er elke keer weer om lachen. We maken hier in huis ook vaker een grapje en roepen dan: “ik heb een heeeeel zwaaaaar leven, ja maar echt heeeeel zwaar!” De kinderen liggen dan in een deuk 😀

   Beantwoorden
  • 15 maart 2016 om 14:44
   Permalink

   Dat klopt Marga, het is echt zo. Nu de kinderen dit ook laten inzien. Ik las bij jou over eigen verantwoordelijkheid nemen en het is de keuze hoe je naar dingen wilt kijken…en te accepteren wat je niet veranderen kunt. Je woorden zitten in m’n hoofd (en kern). Liefs

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: