Een halve traan van geluk

Een halve traan van geluk

Een halve traan van geluk
“Ik heb ooit één keer gehuild van geluk”, vertelt Yannick op een dag tijdens een autoritje.
“o ja?” vraag ik.
“Ja, maar helaas was het maar een halve traan en die bleef ook nog in mijn ooghoek hangen”.

Huilen van geluk
Heb jij weleens gehuild van geluk?
Zo’n moment dat je meemaakt en je spontaan de tranen voelt opkomen en je lachend huilt.
En welk moment was dat?
Wij huilden van geluk bij de geboorte van onze kinderen.
Diana huilde ooit van geluk en opluchting bij een goede uitslag van ziekenhuisonderzoeken.
Ik huilde een keer van geluk tijdens een optreden van een band op Pinkpop, omdat het me zo raakte en ik zo blij was dat ik erbij kon zijn.

Herstellen van emotioneel evenwicht
Het schijnt, volgens onderzoek, zo te zijn dat mensen huilen van geluk om hun emotionele evenwicht te herstellen. Dat verklaart dan ook waarom mensen die ongelukkig zijn soms moeten lachen.
Wanneer je ontzettend blij of gelukkig bent kan het zijn dat je begint te huilen. De positieve emotie is zo krachtig dat hij in balans wordt gebracht door huilen, een “negatieve emotie”.
Als je huilt van geluk, lacht van de zenuwen of schreeuwt van opwinding betekent dit dat je de krachtige emotie sneller onder controle hebt. Je reageert misschien negatief op positief nieuws maar het zorgt er ook voor dat je sneller je emoties onder controle hebt wanneer je te maken krijgt met negatieve emoties zoals angst.
Hier kun je er meer over lezen.

Een halve traan van geluk

Momenten van emoties
Huilen op een redelijk “ongepast” moment herken ik wel. Lees er meer over in deze blog.
Lachen van de zenuwen herken ik ook wel in lichte mate. En soms, als ik iets vertel wat mezelf overkomen is en wat eigenlijk best verdrietig is betrap ik mezelf erop dat ik het bijna glimlachend zit te vertellen. Gek hoe dat werkt eigenlijk.
Ik kan me best voorstellen dat je zo verrast kunt worden dat je ervan moet huilen. Je ziet het weleens op tv bijvoorbeeld.
Hoe dan ook is het huilen van geluk, opluchting, van woede of verdriet e.d. een emotie die teweeg wordt gebracht door een overweldigende situatie, iets dat je zo raakt dat je er emotioneel op reageert. En ik geloof best dat die emotionele reactie, op welke manier dan ook, inderdaad helpt om je emotionele evenwicht weer een beetje in balans te brengen, alleen al door het uiten ervan. En ik denk dat we dat allemaal wel herkennen, toch? Zij het in een halve traan, of in een hele traan ;-).

In dit filmpje van het tv programma de wensboom zie je een mooi voorbeeld van huilen van geluk.
Of dit filmpje van een baby die huilt omdat zijn of haar moeder zingt.

8 gedachten over “Een halve traan van geluk

 • 20 maart 2016 om 10:44
  Permalink

  Ik huil heel vaak van geluk. Ik kan me niet goed herinneren waarom allemaal, want het gebeurt nogal vaak, ik ben gewoon een huilebalk. Soms wat onhandig, maar toch vind ik het niet een hele nare eigenschap. Wist je trouwens dat tranen die van geluk zijn een andere samenstelling hebben dan tranen van verdriet? Google maar eens: tranen onder de microscoop.
  Margriet onlangs geplaatst…ZakgeldMy Profile

  Beantwoorden
  • 21 maart 2016 om 09:30
   Permalink

   Ik ga er eens op googlen. Nu je het noemt herinner ik het me inderdaad, heb er weleens van gehoord. Apart wel he. Hier ook wel een huilebalk, maar niet altijd van geluk haha.

   Beantwoorden
 • 19 maart 2016 om 15:00
  Permalink

  Ik huil heel gauw. Maakt niet uit of het om mensen of om dieren gaat. Ook huil ik als ik dankbaar ben….als je me kent….is dat heel vaak

  Beantwoorden
 • 19 maart 2016 om 12:24
  Permalink

  Ik herken het zeker. Vaak kan ik nog net mijn tranen inhouden. Ik huil zelden misschien dat ik daarom op zo’n moment mijn tranen ook in kan houden.
  Maar kerst 2014 kreeg ik wel zo’n mooi kado voor mijn verjaardag van mijn kinderen en kleinkinderen dat ik toen een traantje moest wegpinken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: