Griep, hoe was het ook alweer?

Griep, hoe was het ook alweer?

Griep, hoe was het ook alweer?
Afgelopen week had de jongste van de kinderen, Yben, een griepje te pakken. Koorts, hangerig, keelpijn, hoesten en snotteren, je kent het wel.
Helaas werd ik ook aangestoken. En hoewel het al een hele tijd geleden was dat ik de griep had waren er een aantal dingen waarvan ik dacht: o ja, zo was het ook alweer.

Koude wc bril
Helaas, de koorts of verhoging slaat toe. En waar ik dat altijd aan merk is, buiten het niet lekker voelen, de koude wc bril. Oef, wat vind ik dat erg. Ik stel het al uit om naar het toilet te gaan omdat die wc-bril zó ontzettend koud aanvoelt als je niet lekker bent.
Tip: iemand zo ver krijgen om de bril alvast even voor je voor te warmen. Of er niet op gaan zitten, als dat lukt.

Loopneus
En dan begint je neus zo aan de lopende band te lopen dat de zakdoekjes niet aan te slepen zijn. Wat ik dus op een gegeven moment doe is een zakdoekje in mijn neus stoppen. Tot grote hilariteit van de kinderen.

Hoestbui
Waarom altijd ’s nachts of als je ligt? Nachtenlang word ik geplaagd door hoestbuien. Ik schrik er wakker van en kan niet anders dan rechtop schieten.
Tip: Hoger gaan liggen met je hoofd. Glas water op je nachtkastje en een tip die wel werkt: vicks vapo rub onder je voeten smeren en met sokken aan gaan slapen. Ik heb dit ook bij Yben gedaan met Luuf en het werkte.

Griep, hoe was het ook alweer Griep, hoe was het ook alweer

Waar die thermometer?
Oké, de hoedjes van de oorthermometer zijn natuurlijk nét op als jij een keer koorts hebt. En om de gewone thermometer nu in je bil te stoppen…tja, ik vind dat minder. Dus hoe doe je het dan? Toch maar onder de oksel. Vergeet niet dat de temperatuur onder je oksel gemeten ongeveer één graad lager is. Dus tel er bij het opmeten van de koorts maar een graad bij op.

Koud
Ongelofelijk hoe koud je het kunt hebben als je koorts of verhoging hebt. Kou van binnenuit. Rillen tot en met. Het enige wat helpt is een warme douche maar dat vergt zoveel van je als je niet lekker bent dat ik daar dan ook niet veel zin in heb.
Tip: Tja, een tip…ik weet geen andere dan die douche. Of tegen je partner aan kruipen als je die hebt. Of anders tegen een warme kruik aanliggen. Let wel op dat je bij koorts niet teveel geforceerd gaat opwarmen.

Gek gevoel in benen
Je ligt en je benen voelen zo gek, onrustig. Strekken, intrekken, wat je ook doet het voelt niet fijn en lamlendig.

Duizelig
Heb je even gelegen en je wil opstaan dan begint alles te draaien en wankel je op je benen. Dat komt voornamelijk door je bloeddruk en wellicht het feit dat je minder eet als je ziek bent.
Tip: Begin met zitten en blijf dan minimaal tien minuten zitten. Als dat goed voelt kun je langzaam opstaan. Je zult je vast nog wel slap voelen, maar het komt goed.

Smaak en reuk verdwenen
Ben je zover dat je weer iets kunt eten, dan is opeens al je smaak verdwenen door een verstopte neus bijvoorbeeld. Dus echt lekker is het eten dan nog niet. Ik heb daar niet echt een tip voor maar geloof me, na een paar dagen proef je alles weer en realiseer je je hoe lekker het eigenlijk ook alweer was.

Griep, hoe was het ook alweer

Wist je dat? 
– Niesdruppels 20 minuten lang in de lucht blijven zweven, dus goed luchten.
– Je 2000 tot 4000 keer per dag je gezicht aanraakt. Virussen verspreiden zich dus heel gemakkelijk      via de handen, naar je mond, naar je neus
– Je gsm 10x viezer is dan je wc-bril. He ja, en ik die bril maar poetsen! Dus ook telefoon            schoonmaken, evenals deurklinken, afstandsbedieningen, trapleuningen, toetsenborden en muizen.
– Griep is besmettelijk: 1 dag voor de symptomen tot 5/7 dagen na ziek worden.
Deze weetjes kun je hier terug vinden.

Voor iedereen die met griep te kampen heeft: beterschap! En voor de mensen die nog fris en fruitig rondlopen: houden zo! Was je handen, eet gezond en ga lekker naar buiten.

Griep, hoe was het ook alweer

17 gedachten over “Griep, hoe was het ook alweer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: