Slaapproblemen

Slaapproblemen

Al heel lang kamp ik ermee. Slaapproblemen.
Toen ik klein was bleek ik flinke bloedarmoede te hebben en sliep ik veel.
Waarschijnlijk was dat de enige periode in mijn leven.
Toen ik iets ouder was lag ik vaak wakker in bed. Bang voor de vele gevoelens, dingen die ik beneden hoorde en dingen die ik zag.
Ik was er super goed in om mezelf wakker te houden. Veel te bang om mijn ogen dicht te doen.
Ik zat stiekem onder mijn bureau, dekbed over me heengetrokken en bureaulamp aan. Uren.
Ik wilde en durfde ook niet te slapen waar andere mensen bij waren. Tien uur rijden naar een vakantiebestemming en ik dacht er niet aan om in slaap te vallen. Ik vond het helemaal niet fijn als iemand dat zag.

Tegenwoordig is het niet veel anders. In de hectische tijd die geweest is, de afgelopen 2 jaar, durfde ik bijna niet meer te gaan slapen en werd ik regelmatig helemaal in paniek wakker om pas 2 uur later weer half gebakken in slaap te vallen.
Het is bijna standaard dat ik om 5 uur ’s ochtends wakker word, hoe laat ik ook naar bed ga.
Dan heb ik al zo liggen piekeren en nadenken dat op het moment waarop de wekker gaat ik heel rot, vol in mijn hoofd en moe opsta. En wie kent de ‘strijd’ met de wekker niet, als er de dag erna van alles gepland staat.
Als ik dan wel eindelijk eens slaap en 1 van de kinderen komt toevallig een keer naar me toe ’s nachts dan val ik daarna niet meer in slaap. Best frustrerend.
En ik zal nog steeds nooit slapen als iemand het ziet. Behalve Diana.

Om wat voor een reden dan ook is slapen voor mij geen “natuurlijk” iets. De oorsprong daarvan zal vast wel met iets van vroeger te maken hebben.
Op de een of andere manier associeer ik slapen met “weg” zijn. Ik ben gewend om altijd alert te zijn. Ik durf me niet over te geven aan slaap omdat ik dan niks meer hoor en zie. Maar wat kan er gebeuren? Niet veel waarschijnlijk.
Bovendien kan ik de laatste tijd moeilijk ontspannen en dat werkt uiteraard ook niet echt mee.

Ik heb al van alles geprobeerd om beter te kunnen slapen. Van thee soorten tot melatonine tabletten, schapen tellen en in de periode dat het heel hectisch was zelfs slaapmiddelen via de huisarts. Ook doen we tegenwoordig de wifi ’s avonds uit en ligt de mobiele telefoon ver uit de buurt.
En uiteraard wacht ik elke avond op het zandmannetje 😉

Slaapproblemen

Diana slaapt goed. En dat is fijn.
Maar waar zij zich binnen vijf minuten kan overgeven aan slaap, lig ik nog uren, zo niet een hele nacht wakker. Het is voor mij bijna niet voor te stellen dat je als mens zó snel in slaap kunt vallen maar ik zou het écht een keer wensen.
Ze legt me wel eens uit dat zij slapen anders ervaart dan ik. Voor haar is het heel normaal. Ze ziet en voelt het niet zoals ik. Ik kon me daar nooit goed een voorstelling van maken, de manier waarop zij het ervaart, maar heel langzaam begin ik een beetje te begrijpen wat ze bedoelt en hoe je het anders kunt ervaren.

De afgelopen week ging het iets beter wat slapen betreft. Dat wil zeggen dat ik sneller dan gewoonlijk in slaap viel. En als ik ’s nachts wakker lig is er in ieder geval geen paniek meer. Ik pieker ook minder. Langzaam merk ik dat ik meer vertrouwen begin te krijgen, mede dankzij het engelen-geduld van Diana en gewoon…omdat ze er IS. Dat is mooi. Dus ook met dit stukje dealen we wel weer.
En op de dag, of eigenlijk nacht, dat ik GOED slaap laat ik het meteen weten!

Ik vond nog wat tips omtrent slapeloosheid op Oma weet raad
Op deze site is ook heel veel info te vinden  Tips slaapproblemen 

Heb jij nog slaaptips die echt goed werken? Ik hoor ze graag!

Slaapproblemen

blog handtekening

23 gedachten over “Slaapproblemen

 • Pingback: Slaaphoudingen - Licht op het Hart

 • 27 januari 2016 om 22:24
  Permalink

  Lieve Ellis, al lezend schiet me iets te binnen..
  Heb je magnesium al eens geprobeerd?
  Voor mij een wondermiddel!
  Liefs

  Beantwoorden
 • Pingback: De kracht van lachen - Licht op het Hart

 • 27 januari 2016 om 11:15
  Permalink

  Ik ken ook periodes van slapeloosheid. Een paar jaar geleden lag ik vaak wakker vanwege allerlei zorgen. Dat heb ik gelukkig grotendeels achter me gelaten. Nu heb ik zo eens in de twee maanden één of twee weken dat ik heel slecht slaap. Volgens mij heeft dat te maken met m’n hormonenhuishouding (overgang). Dat ik in de winter te weinig daglicht/vit. D krijg, zal ook niet helpen. Niet fijn en vooral heel erg vermoeiend maar ik weet ook dat zo’n periode weer voorbijgaat. Het is alleen wel heel erg vervelend omdat ik in zo’n periode niet optimaal functioneer (concentratieproblemen en zo) en het daarna altijd weer een tijd duurt voordat ik me weer uitgerust voel.

  Ik begrijp dat jouw fysieke omgeving zó ingericht is, dat daar niets meer zit wat jou ’s nachts uit je slaap zou kunnen houden maar dat het vooral jouw gevoel van onveiligheid is waardoor je niet kunt slapen. Wat erg dat wat er in jouw jeugd gebeurd is jouw volwassen leven nog steeds zo beïnvloedt. Ik hoop dat je er ooit (en voor jou gezondheid het liefst op korte termijn, natuurlijk) op durft te vertrouwen dat slapen niet eng is maar dat het iets is wat ook jíj gewoon mag doen, waar ook jíj je gewoon aan mag overgeven. Het gaat al iets beter, schrijf je. Het begin is er!
  Polly onlangs geplaatst…€ 5 per dag – de score van januari 2016My Profile

  Beantwoorden
  • 27 januari 2016 om 20:28
   Permalink

   Dankjewel Polly,

   Het slechte slapen zal allerlei oorzaken hebben. “Oude” oorzaken en weer nieuwe.
   Sinds ik samen ben met Diana is er wat betreft die oude oorzaken wel e.e.a. aan het veranderen. Ik durf steeds een beetje meer te vertrouwen. En de rest komt ook wel goed. Ik geloof daar gewoon in.
   Jouw woorden: ” dat het iets is wat ook jij gewoon mag doen, waar jij je gewoon aan mag overgeven” zijn voor mij hele mooie woorden die ik even met me meeneem. Dankjewel.
   Lichtophethart onlangs geplaatst…SlaapproblemenMy Profile

   Beantwoorden
 • 27 januari 2016 om 11:07
  Permalink

  Ik herken wel veel van het bovenstaande….ook ik heb met periodes last gehad van slaapproblemen: niet in slaap kunnen komen (terwijl mijn man na 5 minuten al vertrokken is, grrr) of midden in de nacht wakker worden en dan niet meer in slaap kunnen komen of de meest bizarre (enge) dromen hebben. Ik ben ook een keer zo ver geweest dat ik slaapmedicatie kreeg, omdat ik helemaal niet meer sliep. En dan dacht nou moet het toch lukken en zelfs met zo’n pilletje duurde het uren voordat ik de slaap vatte en echt uitgerust wakker was ik nog niet. Het had alles met stress te maken en idd merk ik ook dat in tijden dat ik consequent sport (hardlopen) ik ook beter slaap. En als ik ’s avonds te lang beeldscherm tijd heb gehad dan kan ik ’s avonds ook niet in slaap komen. Daarover gesproken….er stond in de “Wendy” (van december) hierover een interessant artikel….die beeldschermen zijn nog schadelijker dan ik al dacht.
  Ik hoop Ellis dat voor jou gauw de tijd aanbreekt dat je lekker kunt slapen. Het heeft denk ik alles met balans in je leven te maken, de juiste mix van inspanning en ontspanning. Hadden we maar een anti-pieker-knopje hè, zo’n on/off schakelaar, zou dat niet handig zijn?

  Groetjes Kim

  Beantwoorden
  • 27 januari 2016 om 19:51
   Permalink

   Zo’n schakelaar zou ik wel willen! Dat zou heel fijn zijn.
   Ik weet het, de invloed van beeldschermen en ook de invloed van straling, zoals wifi en telefoons. Ik denk dat ik daar ook best last van heb en vandaar dat we de wifi maar uittrekken en het kan toeval zijn maar sindsdien heb ik die paniek ’s nachts niet meer. Ik ben wel wakker, maar ik pieker sindsdien minder dus ik kan gewoon rustig blijven liggen.
   Herkenbaar Kim, zelfs mét pilletje van de dokter nog steeds wakker liggen. Hoe kan het hé?
   Het zal zeker met stress te maken hebben en de goede balans tussen ontspanning en inspanning….working on it ;-).
   Dankjewel voor je lieve reactie xxx
   Lichtophethart onlangs geplaatst…SlaapproblemenMy Profile

   Beantwoorden
 • 27 januari 2016 om 10:19
  Permalink

  Zelf heb ik met periodes ook gekampt met slaapproblemen. Bij mij heeft dat veel met stress te maken en zoals Vlijtig Liesje boven ook zegt, met (on)voldoende bewegen.
  Maar één ding is toch wel een ‘dingetje’… Tijdens mijn opleiding tot psycholoog heb ik geleerd dat in slaap vallen geen passief, maar een actief proces is. Je hersenen moeten daar iets voor ‘doen’ en daar hebben ze het stukken moeilijker mee wanneer je al oververmoeid bent. Wat in die gevallen voor mij heel goed helpt, is zachtjes de radio aanzetten. Dan heb ik iets waarnaar ik kan luisteren en daardoor blijf ik niet piekeren. Ook luisterboeken helpen in zo’n geval goed. Binnen de kortste keren ben ik dan vertrokken naar dromenland.
  sunny mama onlangs geplaatst…EENPANSGERECHT: SPRUITJES MET GEROOKTE ZALM EN GORGONZOLAMy Profile

  Beantwoorden
  • 27 januari 2016 om 19:46
   Permalink

   Kijk dat is interessant Sunny, wist ik niet. Want oververmoeid ben ik denk ik zo onderhand wel dus dan kom je in een cirkeltje terecht. Dus nu de kunst om die cirkel te doorbreken. Ik ga de radio maar eens proberen, wie weet helpt het.
   Dankjewel voor de tips en de info 😉
   Lichtophethart onlangs geplaatst…SlaapproblemenMy Profile

   Beantwoorden
 • 27 januari 2016 om 09:47
  Permalink

  Dit artikel past helemaal bij mij vandaag, ik heb niet zo geod geslapen en doordat ik om 6.00 op moest voor de kinderen kan ik ook niet echt bliven doorslapen. Resultaat…ik ben moe ..hahaha Dat je slaap associeer met “weg” zijn dat lijkt mij ook niet echt makkelijk voor je. Snel in slaap vallen daar droom ik ook van, gaat nooit gebeuren denk ik. Mijn man is er gespecialiseerd in.

  Beantwoorden
  • 27 januari 2016 om 19:44
   Permalink

   Oh ja….vroeg opstaan voor de kinderen. Hier ook en soms is dat dus niet gemakkelijk na de zoveelste gebroken nacht. Als ik eenmaal even op gang ben dan gaat het wel maar dat opstarten, brrr. Hopelijk slaap je vannacht beter!!
   Lichtophethart onlangs geplaatst…SlaapproblemenMy Profile

   Beantwoorden
 • 27 januari 2016 om 09:30
  Permalink

  Ik kan gelukkig meestal wel slapen. Dat komt volgens mij ook wel doordat ik dagelijks hardloop en tegenwoordig ’s middag ook nog eens ruim 50 minuten wandel. En voor ik ga slapen lees ik vaak een boek over rustiger leven of zo.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Wat is jouw status op Whatsapp?My Profile

  Beantwoorden
  • 27 januari 2016 om 19:43
   Permalink

   Bewegen is natuurlijk super goed en ik beken dat ik de laatste tijd minder beweeg omdat dat gewoon niet zo goed kan nu. Maar ik heb altijd super veel gesport en was de hele dag flink actief. Toch is slapen nooit mijn sterke kant geweest. Ik hoop dat als ik weer ga bewegen dat ik dat ook ga merken in de nachtrust.
   Lichtophethart onlangs geplaatst…SlaapproblemenMy Profile

   Beantwoorden
 • 27 januari 2016 om 09:15
  Permalink

  Slapen doe ik de laatste tijd ook niet geweldig. Maar dat komt door een pijnlijke schouder. Wat ik wel doe is naar muziek luisteren. Relaxte muziek. Ik ga er helemaal op in en val dan vaak in slaap. Of en boek lezen. Geen zware kost . Na een bladzijde zeil ik weg . Hopelijk gaat het met de tijd beter voor jou. Goed slapen is zo belangrijk.

  Beantwoorden
  • 27 januari 2016 om 19:40
   Permalink

   Als je lichamelijk ook nog last hebt van iets dan is dat natuurlijk niet heel bevorderlijk voor de nachtrust. Ik hoop dat je schouder gauw wat beter voelt.
   Vroeger deed ik dat ook weleens, muziek opzetten. Misschien is het idee om dat nog eens te proberen.
   Dankjewel xxx
   Lichtophethart onlangs geplaatst…SlaapproblemenMy Profile

   Beantwoorden
  • 27 januari 2016 om 19:39
   Permalink

   Het lijkt me héél fijn om goed te slapen. Om daar gewoon ook eigenlijk niet over na te denken of zo.
   Dus je herkent dat in paniek wakker worden wel? Ik vond dat toentertijd heel vervelend. Gelukkig heb ik dat niet meer zo.
   Slaap lekker voor strakjes 😉
   Lichtophethart onlangs geplaatst…SlaapproblemenMy Profile

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: