Ontspanning en innerlijke rust

Ontspanning en innerlijke rust

Moeilijk kunnen ontspannen
Vaak benoem ik het. Nog vaker voel ik het. Namelijk dat ik heel moeilijk écht ontspannen kan zijn en nog moeilijker innerlijke rust kan vinden.
Ik heb al van alles geprobeerd. Maar nooit ben ik echt volledig ontspannen en is mijn hoofd leeg. Zelfs op vakantie kost het me moeite om echt te ontspannen. Het is net alsof ik pas enigszins ontspannen ben als we alweer bijna naar huis gaan.

Ik ken het wel, uit het verleden. Jaren terug ging ik wel eens in Oostenrijk op vakantie. Dan wandelde ik een flink stuk de bergen in en opeens verstomden alle geluiden. Je hoorde alleen nog maar de vogels, krekels en een verloren vliegtuig in de verte. Stilte, zou je kunnen zeggen. En dan kon ik weleens gaan zitten en voelde ik de rust voor een moment over me neerdalen. Maar nooit voor lang want ik had dan ook alweer snel het gevoel dat ik door moest lopen omdat ik nog kilometers moest.
Ik ben ook regelmatig in de Notre Dame in Parijs geweest. Ik ben niet katholiek or what so ever maar als ik daar ging zitten voelde ik ook een soort van rust over me neerdalen.

Ontspanning en innerlijke rust

Ontspanning
Als je ontspannen bent dan stopt alle spanning. Dat klinkt best simpel.
Maar hoe stop je alle spanning?
Hoe ontspannen jullie?
Ik leer steeds vaker denken: alles is goed zoals het is. En dan ervaar ik voor heel even een glimp van een stukje rust. Is het dat dan? Accepteren zoals alles is en loslaten? Ademen?
Ik geloof zeker dat als je écht kunt ontspannen dat je dan beter in je vel zit, minder snel stress ervaart en wellicht ook makkelijker of anders kunt reageren op gebeurtenissen.

Innerlijke rust
Zolang je last hebt van spanningen, en dus niet ontspannen bent, zul je ook geen innerlijke rust ervaren.
Maar wat is innerlijke rust precies?
Het gevoel van rust en kalmte in jezelf. Het gevoel dat alles goed is zoals het is, meevaren met de stroom van het leven. Vanuit innerlijke rust kan ik me voorstellen dat je het helderste ziet en voelt.
Ervaren jullie innerlijke rust? En op welke manier?

Ontspanning en innerlijke rust zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat je makkelijker in het leven staat. Dat je je goed voelt, fit en minder snel last hebt van stress. Ik kan me voorstellen dat je vanuit ontspanning en rust ook meer ruimte hebt om positief te denken en positief te zijn.
Vanuit stress, gejaagdheid en een hoofd vol gedachten lukt dit meestal minder goed.

Ontspanning en innerlijke rust

Enkele tips
Ik zocht enkele tips op om beter te ontspannen:

 • Het besef dat je altijd vrij bent om innerlijke rust te ervaren.
  Je hebt altijd de keuze om je even “los” te maken van alles om je heen. Om het te zien als iets wat zich buiten jezelf afspeelt.
 • Meditatie
  Ik heb zelf altijd moeite om te mediteren maar voor veel mensen werkt het wel. Een meditatie en een visualisatie en ze zijn compleet ontspannen. Mooi muziekje erbij en eventueel een rustige stem die je naar andere oorden begeleid.
 • Mindfulness
  Heel erg in trek in deze tijd geloof ik. De kunst van het genieten van het hier en nu, wordt het wel genoemd. Je kunt er in dit boek meer over lezen en oefenen.
 • Ademen door je buik. Je lichaam krijgt dan meer zuurstof en je hersenen een teken dat er niets aan de hand is. Zeker in een stressvolle situatie is dit een goede oefening.
 • Het leven vaker accepteren zoals het is.
  En dan bedoel ik de dingen die gebeuren en waar je toch niks meer aan kunt veranderen. Makkelijk gezegd, maar ik zelf probeer dit wel steeds vaker.
 • Elke dag een moment creëren waarin je niks hoeft. Gewoon even koffie drinken en niks doen bijvoorbeeld, behalve je koffie drinken.
  Doe iets waar je zin in hebt. Dingen die je fijn vind. Al is het maar 1 dingetje per dag. Wees lief voor jezelf.

  Ontspanning en innerlijke rust

En verder kan een boek lezen, muziek luisteren, kleuren of knutselen ook helpen. Doe iets wat je fijn vind en doe het in het hier en NU. Dat laatste is voor mij in ieder geval echt iets om bewust van te worden want ik kan van alles doen om te ontspannen, zolang ik niet met mijn hoofd in het hier en NU ben lukt het me niet.

Geef je eraan over, omdat het mag en omdat het kan
Ik blijf het moeilijk vinden, vooral in de drukte van alledag. Soms wil ik zo graag even rust en hoe meer ik het wil hoe moeilijker het wordt om mijn draai te vinden. Misschien gun ik het mezelf te weinig of durf ik me er niet goed aan over te geven.
De grootste tip aan mijzelf is wellicht: geef je er aan over, omdat het mag en kan.

Ontspanning en innerlijke rust

blog handtekening

9 gedachten over “Ontspanning en innerlijke rust

 • Pingback: Naar de bergen of de zee - Licht op het Hart

 • 8 januari 2016 om 10:47
  Permalink

  Mooie post! Ik ben ook altijd op zoek naar innerlijke rust. Bij mij werkt het als ik echt helemaal alleen thuis ben, en dan rustig ga zitten.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Pack-Bag®My Profile

  Beantwoorden
 • 8 januari 2016 om 07:59
  Permalink

  Ontspannen zijn is zo ontzettend belangrijk, zelf heb ik deze eigenschap niet van nature meegekregen. Ik kan ontzettend druk zijn in mijn hoofd, en bij mij moet altijd alles snel sneller en snelst en het liefste nu meteen. Vooral doordat ik nu morfinepleisters gebruik is dat gevoel erger geworden. Ik doe nu zo bewust mijn dingen en hang zelf mijn was mindfull op. En mijn nieuwe hobby handlettering en kaarten maken geeft mij zo’n zen gevoel

  Beantwoorden
  • 8 januari 2016 om 12:05
   Permalink

   Wat fijn Debby dat je wel manieren hebt gevonden om dingetjes vanuit rust te doen of rust te krijgen erdoor.
   Heb je ergens gelezen over Mindfull of een cursus gedaan?
   Bewuster dingetjes doen, dat probeer ik ook vaker. Het lukt me het beste als dat fijne dingen zijn.

   xxx
   Lichtophethart onlangs geplaatst…Ontspanning en innerlijke rustMy Profile

   Beantwoorden
 • 7 januari 2016 om 22:48
  Permalink

  Wat ik uit jouw blog proef, Ellis, is dat je heel erg bezig bent met ‘doen’, met actief bezig zijn met het creëren van ontspanning en innerlijke rust. Naar mijn idee hebben ontspanning en innerlijke rust meer te maken met ‘zijn in acceptatie’: durven voelen wat je voelt en accepteren wat je voelt.

  Een hoofd dat leeg is, dat geen gedachten heeft, is voor de meesten van ons een utopie. Het is de kunst niet te blijven hangen in, en je te identificeren met, de gedachten die je wél hebt.

  Als je, bijvoorbeeld, een wandeling maakt waarbij je geniet van de natuur en op een gegeven ogenblik daaruit opschrikt omdat je je realiseert dat je morgen nog naar een ouderavond moet waar je tegenop ziet en die vriendin met liefdesverdriet wilt opzoeken en de boodschappen voor dat verjaardagsfeestje nog in huis moet halen enz. enz., probeer dan eens echt toe te laten wat je voelt en probeer dat in liefde voor jezelf te accepteren. Zeg tegen jezelf: ‘Oké, ik voel me nu even opgejaagd (of boos of verdrietig of…). Dat is niet erg, dat gevoel mag er zijn. Voor alles is een tijd en plaats. Morgen heeft zich nog niet aangediend en ik ga NU weer genieten van dit mooie uitzicht.’ (Ik noem maar een voorbeeld, hoor. ;-)) Mocht dat een gedachtevrij moment opleveren, is dat natuurlijk prachtig. Maar streef er niet naar want dat streven gaat je alleen maar in de weg zitten.

  Ik kan je het boek ‘Voluit Leven’ van E. Bohlmeijer en M. Hulsbergen aanraden. Ik werd zelf in de gelegenheid gesteld de bijbehorende cursus te volgen maar je kunt het ook heel goed als zelfhulpboek gebruiken. Het heeft mij veel inzichten gegeven en mij geholpen meer liefde en mededogen voor mezelf te voelen. (En toch trap ik nog regelmatig in allerlei oude valkuilen, hoor! ;-))
  Polly onlangs geplaatst…EnergieverbruikMy Profile

  Beantwoorden
  • 7 januari 2016 om 23:23
   Permalink

   Lieve Polly,

   Dankjewel voor je reactie. Toeval bestaat niet: ik zei vanmiddag tegen Diana; ‘ik heb vandaag al 3 keer ergens gelezen dat je beter kunt voelen wat je voelt in plaats van er de strijd mee aan te gaan en het weg te stoppen. Dat heeft inderdaad te maken met in acceptatie zijn.
   En nu lees ik jouw woorden, dus het is al de 4e keer dat ik deze woorden lees. Dat zal echt niet voor niks zijn. Nu ik in een beetje een moeilijke situatie zit merk ik helemaal dat ik veel moeite heb met bijvoorbeeld angst of verdriet. Ik vind het moeilijk om een weg te vinden in deze gevoelens en ik ga dus eigenlijk de “strijd” ermee aan. Terwijl, als ik het accepteer en het gewoon laat zijn, dat waarschijnlijk veel meer openingen biedt op den duur.
   Je voorbeeld van de wandeling is een mooi voorbeeld en ik merk dat het me steeds vaker lukt om zo te denken. Want ja, het gebeurt, en ik denk dat dat op zich nog niet zoiets geks is, dat zullen de meeste mensen wel herkennen, dat toch gedachten weer de kop opsteken. Ik kan ze steeds een beetje vaker naast me neerleggen en weer doorademen én wandelen in het nu.
   Echt gedachten vrij zijn lijkt me onwaarschijnlijk. Dat is niet waar ik naar streef…Maar eens echt heerlijk de ontspanning kunnen voelen in je lijf en in je geest, dat lijkt me wel fijn.
   Dankjewel voor de boeken tip, ik ga het opzoeken!
   Liefs,
   Ellis
   Lichtophethart onlangs geplaatst…Ontspanning en innerlijke rustMy Profile

   Beantwoorden
 • 7 januari 2016 om 19:49
  Permalink

  Lieve Loene,

  Heel herkenbaar ook voor mij, wat je schrijft.
  Zeker je stukje over vakantie. Net alsof je eerst moet afschakelen en inderdaad moet wennen aan de nieuwe situatie. Heel vaak zei ik van tevoren tegen mezelf: Zo, en nu ga ik vanaf dag 1 genieten!
  Het is niet zo dat ik niet geniet hoor, maar helemaal ontspannen ben ik niet.
  Hier in huis is het vaak druk en dan nog alle dingen die je wil doen etc. Ook dat herken ik.
  Ik probeer steeds minder verwachtingen te hebben en sommige dingen waarvan ik denk dat ze moeten toch een keer te laten of uit te stellen. En ik merk wel dat die ruimte mij adem kan geven.
  Zullen we vanavond een keer samen diep in en uit blazen? Als we uit blazen laten we alles van vandaag lekker even los. Omdat het mag 😉

  Liefs,
  Ellis
  Lichtophethart onlangs geplaatst…Ontspanning en innerlijke rustMy Profile

  Beantwoorden
 • 7 januari 2016 om 19:14
  Permalink

  Lieve Ellis, wat super goed dat je dit hebt geschreven! Ik heb ook veel last van omrust: ik heb nooit rust. Een blogbericht dat nog gemaakt moet worden, foto’s die nog geschoten moeten worden voor het donker is, huiswerk dat nog gemaakt moet worden, etc, etc…
  Op vakantie heb ik ook nooit rust, ik moet op de een of andere manier ‘wennen’ aan de situatie. Dit heeft veel verschillende redenen, daarom moet ik altijd even wennen aan de situatie op vakantie. Ook s’ avonds: altijd maar bezig zijn met de blog en niet kunnen slapen. Meestal zet ik dan muziek op, maar dit helpt bijna nooit. Ik ga je tips meenemen, hopelijk gaan je tips me helpen! ♡
  Loene onlangs geplaatst…The Parfum TagMy Profile

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: