Kinderkamers opruimen

Kinderkamers opruimen

Kinderkamers opruimen
Hoe vaak we ook zeggen: ‘ruim je spullen netjes op’, om de zoveel tijd komen we er niet onderuit en moeten we kinderkamers opruimen. Ik weet niet hoe de kids het voor elkaar krijgen maar vandaag leek het op 1 van de kamers wel een stortplaats.
Waar doe je het beste aan? Samen met je kind opruimen én samen dingen weggooien of eraan beginnen als de kids niet in de buurt zijn?

Samen opruimen
Als je het samen doet leer je ze natuurlijk wel dat ze ook verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun spullen. En je leert ze om dingen ook een keer weg te doen. Als het kapot is bijvoorbeeld.
Maar feit blijft wel dat ze nooit iets weg willen doen. Want ze kunnen alles nog wel voor iets gebruiken of zijn aan dat ene prulletje wat er al maanden ligt te verstoffen opeens zó gehecht dat ze tranen met tuiten beginnen te huilen zodra je er alleen al naar kijkt.
Tja, opruimen mét kinderen schiet natuurlijk nooit zo op en je moet er een hoop confrontaties voor aan willen gaan.

Sneller klaar als je het zelf doet
Doe je het alleen dan ben je, als je geluk hebt, redelijk snel klaar. Kun je al die prulletjes gewoon weggooien en even flink doorwerken. Muziekje op, geen discussies en het is weer opgeruimd en netjes. Maar ja, dat is natuurlijk wel the easy way voor de kids want zo leren ze dus niet dat zij zelf verantwoordelijkheid moeten dragen voor hun spullen. Mama ruimt het toch wel weer op.

Rommel
Vandaag vond ik het wel een klein beetje welletjes. Ik ben echt geen pietje precies maar ik vind wel dat er zuinig met spullen omgegaan kan worden en vind het niet leuk als alles er gewoon maar neergelegd wordt zonder te kijken waar het bij hoort. Resultaat: overal liggen onderdelen van het een of het ander en ik weet totaal niet meer wat bij wat hoort. Er stonden lege dozen, miljoenen blaadjes met tekeningen, losse lego blokjes (aaargh lego is leuk maar het ligt overal), schroefjes, poppetjes, stiften en ga zo maar door. We hebben radicaal opgeruimd en een hoop weggedaan. Zelf dus, zonder kinderen erbij.

Door de bomen het bos niet meer zien
De kinderen zien door hun rommel zelf door de bomen het bos niet meer. Kunnen niks vinden, weten niet waar ze mee moeten spelen. Nu begrijp ik dus waarom want ik zag zelf door de bomen hun bos niet meer.
Nu dus weer wel. En zij waarschijnlijk ook.
En dat wil ik voorlopig (lees: heel lang) zo houden.
Alles heeft een vaste plek en daar moet het gewoon weer terug opgeruimd worden. Zo moeilijk is dat toch niet?
O ja, en een klein stapeltje hebben we laten liggen. Dat mogen ze zelf uitzoeken, opruimen waar het hoort en weggooien. Zo hebben we maar een keertje de middenweg proberen te nemen.
Wij de grote rommel en zij het kleine bergje.

Verwachtingen
Soms vinden we het echt wel eens moeilijk om goed te kijken wat je van kinderen van 8 en 9 jaar kunt verwachten. Wij vinden dat ze echt niet zoveel hoeven te doen hier in huis. Maar als ik dit soort situaties tegenkom vraag ik mij toch af of we daar wel iets meer in mogen verwachten.
Wat de kinderkamers opruimen dus betreft; wellicht moeten zij volgende keer beter hun kamer opruimen en kunnen wij het eventueel nog een keer nalopen als ze er niet zijn.

Als iemand een tip heeft dan horen we het graag! Is het herkenbaar voor jullie?

Kinderkamers opruimen

blog handtekening

9 gedachten over “Kinderkamers opruimen

 • 27 januari 2016 om 12:36
  Permalink

  Eens in de zoveel tijd dan ga ik rigoureus te werk, als zoon op school zit, en dan gooi ik vooral rommel weg, papiertjes, snippertjes, rotzooidingetjes. Het is voor een kind van 9 lastig om alles netjes en ordelijk te maken en houden maar met een beetje hulp van mij, wat richtlijnen 😉 gaat het wel. Hij vindt het niet leuk om te doen, het komt hem vaak niet uit natuurlijk want hij speelt liever dan dat hij opruimt (logisch!!) maar als hij dan een en ander netjes heeft opgeruimd geeft het hem wel een goed gevoel. Kijk, en daar doe ik het voor, het langzame besef, hahaha. Ik zeg altijd tegen hem ¨een opgeruimd bureautje (of kamertje of vul maar in) geeft een opgeruimd hoofd¨…
  Kon ik maar toveren onlangs geplaatst…Ken jij de lezers van je blog?My Profile

  Beantwoorden
  • 26 januari 2016 om 14:45
   Permalink

   Gruwen haha kijk dat is al heel anders.Ik ben heel benieuwd als ze hier gaan puberen in welke staat dan de kamers zijn.

   Beantwoorden
 • 25 januari 2016 om 13:35
  Permalink

  Wat een leuk artikel! het lijkt mij best lastig om heel eerlijk te zijn. Gave en gevariërde artikels maken jullie, super leuk! Fijne dag nog, liefs Florentine

  Beantwoorden
  • 26 januari 2016 om 00:10
   Permalink

   Wat een lieve spontane reactie Florentine.Dank je wel! Ja kamers opruimen. Maar de klus is weer geklaard en de kids gaan het nu netjes bijhouden hebben ze beloofd.;)

   Beantwoorden
 • 25 januari 2016 om 07:56
  Permalink

  Zo om het half jaar ging ik ook samen met mijn dochter haar kamer opruimen en vaak ook een beetje anders/nieuw inrichten. Dat vond ze dan meestal zo leuk, dat ze het zelf graag opgeruimd wilde houden. En zo af en toe was het weleens een rommeltje, maar dat is het bij mij in mijn kamer of in de woonkamer ook. Ik zei daar nooit iets van. Ze ging het altijd zelf wel weer opruimen, wanneer ze die rommel zat was, of wanneer er vriendjes en vriendinnetjes kwamen spelen, want die wilde ze niet ontvangen in zo’n rommelkamer.
  Nee, bij ons is dat nooit een punt geweest.
  sunny mama onlangs geplaatst…DE 4 DINGEN DIE JE NODIG HEBT VOOR EEN LANG EN GELUKKIG HUWELIJKMy Profile

  Beantwoorden
  • 26 januari 2016 om 00:13
   Permalink

   Wat fijn Sunny dat het nooit een punt is geweest bij jullie. Klinkt heel gezellig ik zie het bijna voor me samen opruimen en anders inrichten. Grappig en mooi om te zien dat je dochter zelf de kamer netjes wilde hebben ivm vriendinnetjes en vriendjes. Leuk!

   Beantwoorden
 • 24 januari 2016 om 22:51
  Permalink

  In de tijd van mijn kinderen hadden ze nog niet zoveel speelgoed. Maar ook dan moest er weleens de bezem door. Dat deed ik als ze naar school waren en zo dat ze het ook niet in de vuilnisbak konden zien. Anders haalden ze het achter mijn rug zo weer eruit.
  Maar mijn kleinkinderen das andere koek hé lijken wel speelgoedwinkels. En toen heb ik ook kennisgemaakt met lego. Als ze bij mij hadden gespeeld of gelogeerd zeiden de desbetreffende ouders dat ze eerst op moesten ruimen voor ze weer naar huis gingen.
  Oma dacht dan, liever niet, moet toch alles weer opnieuw doen. Pfff de lego moest ik overal vandaan plukken. Maar ach een half uurtje en alles was weer netjes en op zijn plek. Kijk dat doe je wel als ze er niet elke dag zijn hé.
  Dus kan me de slaapkamers bij jullie heel goed voorstellen ja!!

  Ach geniet er gewoon van straks als ze 12/13 zijn willen ze alleen nog maar chillen……

  Beantwoorden
  • 26 januari 2016 om 00:17
   Permalink

   Haha Marijke ik zie het al jij gooit alles in die vuilnisbak en je rug nog niet gekeerd en de kids halen het weer eruit . ja dat zeg je mooi het zijn ook net speelgoedwinkels! Lego het is prachtig spul zeker weten. Ja dat is ook zo het is ook zo weer opgeruimd.De kamers zien er nu weer tip top uit. Eens kijken hoelang het duurt. X

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: