Bijgelovig

Bijgelovig

Ben jij wel eens bijgelovig?
Scherven brengen geluk, een gebroken spiegel brengt 7 jaar ongeluk. Als je suiker op tafel knoeit krijg je bezoek en een hoefijzer brengt geluk als je het met de opening naar boven hangt zodat het geluk opgevangen kan worden.

Ladder

Vanaf het moment dat ik ooit, ergens in mijn leven, hoorde dat onder een ladder doorlopen ongeluk brengt, heb ik het nooit meer gedaan.
Ja, misschien die ene keer, dat ik wel moést. Knap lastig is dat wanneer er ergens gewerkt wordt en je moet onder een ladder doorlopen omdat er geen andere weg is. Jammer dan…Of kan ik beter zeggen; pech?
Ik geloof dat het wel meeviel met die pech erna, maar als ik de keuze heb loop ik er toch niet onder door.

Zwarte kat met witte vlek?
Ik ben ook niet zo gek op het zien van een zwarte kat. Niet dat ik iets tegen zwarte katten heb, maar als ik er een zie lopen dan denk ik toch zoiets als oei. Ik geloof dat het ook nog uitmaakt of de kat je aankijkt of niet of dat hij van je weg loopt.
Als ik een zwarte kat zie dan kijk ik altijd meteen of hij niet toch ergens een klein wit plekje heeft of zo.

Afkloppen
Ken je dat? Dat je iets zegt en terwijl je het uitspreekt bedenk je: pfff dat kan ik beter niet zeggen.
Je benoemt bijvoorbeeld dat je kind nu al 2 weken super goed eet. O jee, nu heb ik het gezegd en nu zal het wel weer minder goed gaan! Natuurlijk niet handig om zo te denken en ik vraag me af of je juist door die gedachte de aandacht al verkeerd legt. Wat je aandacht geeft groeit. Maar goed, ik klop dan vaak af. Niet altijd op hout hoor. Of was het zelfs onbewerkt hout? Mensen reageren dan ook weleens met: ‘maar dat is geen hout hoor’. Waaruit ik dus opmerk dat ik vast niet de enige ben die het doet.

Klavertje vier
Vroeger zat ik heel vaak in het gras klavertjes 4 te zoeken. Ik denk dat ik er 1 of 2 keer daadwerkelijk een gevonden heb. Ik deed dan een wens.

Getal 13
Voor het getal 13 ben ik dan weer minder gevoelig. Alhoewel, ik heb liever geen hotelkamer 13 of karretje 13 in een pretpark.

Vallende ster
Als ik een vallende ster zie dan doe ik steevast een wens. Of ze uitkomen? Geen idee eigenlijk. Want ik vergeet het daarna ook snel weer.

Bijgelovig

Waar komen al die bijgeloven toch vandaan?
Het schijnt zo te zijn dat een ladder tegen een muur een driehoek vormt: de Heilige-drie-eenheid. Vroeger werd onder een ladder doorlopen gezien als oneerbiedig en zelfs als duivelsverering. Pas later is het lopen onder een ladder door veranderd in het brengen van ongeluk.

En dan de zwarte kat. Vroeger dacht men dat katten verbonden waren met het kwaad. Denk aan heksen en duivels die, zo geloofde men blijkbaar, konden veranderen in een kat.
Veel mensen geloven tegenwoordig dat het zien van een zwarte kat ongeluk met zich meebrengt.

Vroeger was overmoedig zijn een teken van zonde. Het afkloppen op onbewerkt hout stond in verbinding met de kruisiging van Jezus. Door onbewerkt hout aan te raken (zoals Zijn kruis) werd je herinnerd aan de nederigheid waarmee je Jezus opriep. Eigenlijk zeg je dus ‘sorry’ omdat je zogenaamd overmoedig bent en probeer je door af te kloppen het noodlot af te wenden.

Omdat 12 het getal van perfectie is en 13 daar meteen op volgt, wordt het getal 13 gezien als ongeluksgetal. Beter dan 12 kan het niet en dus is het getal 13 niet best.
Wie heeft dit eigenlijk bedacht?

Als je een klavertje vier vindt dan beschermt het tegen heksen. Of het voorspelt een lang en mooi huwelijk.
Dat wist ik niet, ik deed gewoon een wens.

Ik kan me afvragen waar dit alles toch vandaan komt, hoe mensen erop gekomen zijn.
Maar het heet vast en zeker niet voor niks bijgeloof.
En toch…mocht ik vandaag een ladder tegenkomen dan loop ik er voor de zekerheid toch maar even langs.
En als ik een vallende ster zie blijf ik gewoon wensen doen, veel te leuk!

Bijgelovig

blog handtekening

16 gedachten over “Bijgelovig

 • 12 januari 2016 om 08:55
  Permalink

  Wat leuk om te lezen. Er is genoeg bijgeloof dat ik nog niet eens ken. Ik wil eerst zeggen dat ik neem het niet echt nauw met bijgeloof, omdat ik ben opgegroeid met duizend bijgeloof. Wat je zoveel beperkt. hahaha. Maar als ik jouw artikel verder lees en zie Afkloppen, klavertje vier, getal 13 en vallende ster dan besef ik. Ik ben meer bijgelovig dan ik dacht. Wel geef ik toe. Ik pas het aan als het mij uitkomt. Volgens Thaise mogen we ons haar en nagels niet knippen op woensdag dat volg ik ook, maar als ik het vergeet en het blijkt toch woensdag te zijn. Dan denk ik, dat deed ik niet expres. Dus is niet mijn schuld. 😉

  Beantwoorden
  • 13 januari 2016 om 14:45
   Permalink

   Hihi, als je al dat bijgeloof heel serieus zou nemen dan beperkt dat denk ik behoorlijk. Phoe, stel je voor dat je het allemaal ECHT zou geloven! ;-), word er al moe van als ik eraan denk.
   Sommige dingen doe ik ook een beetje “automatisch” , zoals dat afkloppen en een wens doen bij een vallende ster. Maar ook hier geldt: het is maar net hoe het uitkomt en of ik het wil geloven 😉

   Beantwoorden
 • 12 januari 2016 om 07:43
  Permalink

  Ik heb me ooit eens laten vertellen dat schoenen op tafel armoe met zich meebrengen… Niet dat het gebruikelijk is om schoenen op tafel te zetten, maar soms, wanneer je bijvoorbeeld naar de schoenmaker moet, zet je zonder erbij na te denken weleens een plastic tas met schoenen erin op tafel. Dat gebeurt hier dus niet!
  En telkens wanneer ik per ongeluk iets laat vallen dat daardoor stuk gaat, dan zeg ik automatisch: Scherven brengen geluk. Ik ga er in dat geval graag vanuit dat dit werkelijk zo is. 😉
  sunny mama onlangs geplaatst…GOEDE VOORNEMENS VOLHOUDEN – 4 VALKUILENMy Profile

  Beantwoorden
  • 12 januari 2016 om 08:33
   Permalink

   Jaaaa die schoenen! dat doe ik ( Diana) dus ook nooit. Mijn oma zei altijd Kiend NOOIT de schoenen op tafel dat brengt armoede. Ik haal ze ook meteen weg als ik dat zie.En de scherven daar blijf ik maar in geloven dat ze geluk brengen. Hoe erg het soms ook is als er weer wat aan gruzelementen is gevallen.

   Beantwoorden
 • 11 januari 2016 om 15:17
  Permalink

  Ik denk dat het er aan ligt hoeveel kracht je aan die gedachte van het bijgeloof geeft, want gedachten zijn krachten! Als het je overtuiging is dat iets op die of die manier zal verlopen en je staat er helemaal achter, dan zal het je werkelijkheid worden. Alles is energie ook gedachten. Zie onder andere Louise Hay, Corey van Loon enz.
  Overigens ben ik lang geleden geslaagd voor een heel zwaar examen en dat vond plaats op vrijdag de dertiende….dus tel uit je winst. En dat was het ook voor mij hahaha
  Met liefdevolle groet,
  André

  Beantwoorden
  • 11 januari 2016 om 23:35
   Permalink

   Dat geloof ik zeker, dat het eraan ligt hoeveel kracht je aan de gedachte geeft. Niet alleen met bijgeloof maar met alles. Wat je aandacht geeft groeit. En alles is energie. Probeer maar uit.
   Leuk, je verhaal over je examen, zo zie je maar!
   Lichtophethart onlangs geplaatst…BijgelovigMy Profile

   Beantwoorden
 • 11 januari 2016 om 15:01
  Permalink

  Zo herkenbaar allemaal. Ik klop ook gelijk af maar alleen op hout.
  Zeg ook scherven brengen geluk en loop niet onder een ladder door.
  Vrijdag de 13e denk ik wel altijd als alles maar goed gaat.
  Mijn dochter haar jongste is geboren via een keizersnee op de 13e dat had ik zelf dus nooit gedaan of de 12e of de 14e. Maar alles is verder goed gegaan en tis inmiddels al 9 jaar een schat van een kleinkind.

  Beantwoorden
  • 11 januari 2016 om 23:37
   Permalink

   Ook bijgelovig dus Marijke 🙂
   En gaat het ook meestal goed op vrijdag de 13e? Vast wel 🙂
   En nu niet gaan afkloppen als je zegt van wel he 🙂 haha.

   Liefs x
   Lichtophethart onlangs geplaatst…BijgelovigMy Profile

   Beantwoorden
   • 12 januari 2016 om 00:31
    Permalink

    Ja het gaat altijd goed. ☺
    Ik heb me in bedwang gehouden en gedaan wat jij zei: niet afkloppen….

    Beantwoorden
  • 11 januari 2016 om 23:38
   Permalink

   En daar begint het mee Evelyne, in jezelf geloven. Misschien een mooie kans in 2016…beginnen met geloven in jezelf. Je bent het waard. En de rest volgt vanzelf (en nee, ik bedoel niet bijgeloof) 🙂
   Liefs xxx
   Lichtophethart onlangs geplaatst…BijgelovigMy Profile

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: