Het kerstgevoel van toen en van nu

Het kerstgevoel van toen en van nu

Kerstmis.
Voor de één een warm feestje met lichtjes, versieringen, veel mensen, lekker eten en cadeautjes.
Voor anderen vooral een Heilig feest. En voor weer anderen wellicht een beetje eenzaam of zonder er iets mee te hebben.
Wij zaten samen een beetje te mijmeren over kerst. Het kerstgevoel van toen en van nu. We realiseerden ons dat voor beiden het kerstgevoel veranderd is.

Toen
Diana:
De kerst als klein meisje kan ik me nog herinneren als warm en gezellig . Samen met mama de boom optuigen. Een gezellig gedekte tafel met allemaal lekkere dingen. Mijn lange haren in de pijpenkrullen.
Ik herinner me nog goed de piek en het zilveren metalen vogeltje wat in de kerstboom ging. En de snoep kerstkransjes die er in gehangen werden.
We gingen altijd naar de nachtmis met oma en opa. Als kind vond ik dat toen ik wat ouder werd minder leuk. De saucijzenbroodjes eten na de mis bij oma maakten alles weer goed.
De eerste jaren na het overlijden van mijn moeder, werden papa en ik bij verschillende tante’s en mijn oma en opa uitgenodigd zodat we toch een fijne kerst hadden ondanks het gemis van mama.
Toen ik groter werd en een relatie kreeg nodige ik altijd mijn vader uit. Ik wilde niet dat hij met kerst alleen zou zitten. Dit is eigenlijk altijd zo gebleven.
Toen ik op latere leeftijd zelf moeder werd ervoer ik wat kerst voor een kind kan betekenen. Samen de boom optuigen, kransjes erin, een trein die onder de boom rond dendert, knus maken, een eigen kerstboompje op zijn kamer met lichtjes erin.

Ellis:
Wij vierden altijd Sinterklaas. Mijn opa was de grote spil in dit geheel. En dat vond ik leuk als kind.
Met kerst had ik iets minder. Wij gingen langs familie om vooral heel lang te doen over eten.
Ik vond het vooral altijd erg druk.
Toen ik iets ouder werd had ik door minder leuke ervaringen nog minder ermee. Ik vond het niet fijn om tussen de mensen te zijn want mijn energie raakte daar alleen maar van op en ik was heel verlegen tussen al die mensen.
Toen ik op mijn 19e op mijzelf ging wonen vierde ik geen kerst meer. Ik woonde midden in de stad en liep wel eens door de volop verlichte winkelstraten maar dat was het wel zo’n beetje.
Toen ik zelf een dochter kreeg vierde ik de kerst voornamelijk voor haar. Zodat zij mooie en warme herinneringen zou hebben. Ik vond het toen zelf ook wel weer wat leuker.

Nu
In de afgelopen 3 jaar is ons leven zo veranderd en het kerstgevoel ook.
We vinden het heerlijk om de kerstboom op te tuigen met de kinderen.
En om een kleinigheidje voor elkaar te kopen en om dat op kerstavond met z’n tweetjes uit te pakken en een beetje leuk aan te kleden.
Met de kinderen vieren we eerste kerstdag bij de ouders van Ellis, waar ze cadeautjes krijgen en waar we gaan eten. En tweede kerstdag gaan we naar de vader van Diana.
Voor ons voelt kerst het fijnste als we lekker onszelf kunnen zijn. En om er verder een gezellig samen-zijn van te maken met de mensen waar we van houden (en ’s avonds héérlijk met z’n tweetjes op de bank te kruipen). Grote cadeau’s, mega kalkoenen en een zaal met 25 mensen zegt ons iets minder ;-).

Hoe kijken jullie naar de Kerst? En wat doen jullie allemaal tijdens deze dagen?

Het kerstgevoel van toen en van nu

9 gedachten over “Het kerstgevoel van toen en van nu

 • 26 december 2015 om 16:10
  Permalink

  Ik vind het gezinsgebeuren met kerst het leukst…

  Samen de kerstboom versieren, pakjes inpakken, uitpakken, pannenkoeken bakken (onze traditie geworden met kerstavond)

  Beantwoorden
 • 24 december 2015 om 01:04
  Permalink

  Ik ben jarig 2e kerstdag. Niet echt een leuke dag als kind heb ik nooit een kinderfeestje gehad. Niet dat ik daar toen last van heb gehad hoor maar dat besef je later pas.
  Toen ik getrouwd was kwam iedereen altijd trouw. Maar toen mijn kinderen het huis uitwaren werd het toch anders zit je lekker te tafelen en te kletsen……de bel…….oeps de visite is er al zaten wij nog aan het dessert.

  Op het moment dat mijn 1e kleinkind (17jr inmiddels) werd geboren heb ik mijn verjaardag voor de familie afgeschaft. Nu geniet ik die dag van mijn kinderen en kleinkinderen. Dit jaar een soort brunch gewoon een lekkere smulpartij. Zonder dat erop de klok gekeken hoeft te worden. Heerlijk!!

  En 1e kersdag genieten Fred en ik samen.

  Voor jullie hele fijne kerstdagen en geniet van elkaar en de kids.

  Liefs Marijke

  Beantwoorden
  • 24 december 2015 om 01:18
   Permalink

   jarig zijn op de feestdagen of op oudjaarsavond ,ja dat heeft zijn mindere kanten Marijke.
   En al helemaal als kind. Als volwassenen kun je dat veel beter begrijpen en mee om gaan.
   Dan ben je dus bijna een jarige job;) Ik kan me dat helemaal voorstellen nog lekker te eten en dan hup hup alweer koffie zetten voor de volgende gasten. Hoe gezellig ook maar dat is dan net te veel van het goede.Leuk een lekkere brunch dat hebben wij vorig jaar ook gedaan bij de ouders van Ellis. lekker relaxt en alle tijd. Wij wensen jullie alvast hele mooie en fijne dagen Marijke en alvast een hiep hiep hoera en een dikke knuffel voor jou X

   Beantwoorden
 • 23 december 2015 om 17:35
  Permalink

  Ik ga al jaren naar mijn Petekind. Zij heeft geen contact meer met haar ouders, zodoende is dat zo gekomen. Haar kinderen kijken ook naar mij uit….eigenlijk heb ik ze vanaf de luierperiode zien opgroeien. Toch wel heel bijzonder eigenlijk, in wezen ben ik een soort grootvader voor de kinderen. Daarom ga ik op Kerstavond al naar ze toe en blijf daar ook slapen. De volgende dag, Eerste Kerstdag, ga ik in de middag weer naar huis en de rest van deze dag verwen ik mezelf. De volgende dag, Tweede Kerstdag, komt mijn dochter met haar vriend, dus dan kan ik weer aan de bak met hapjes en champagne of cava, want daar is mijn schattige dochter gek op.. Naar de nachtmis ga ik overigens niet meer….ik eer Al Wat Is wel op mijn eigen manier.
  Groetjes,
  André

  Beantwoorden
  • 24 december 2015 om 00:00
   Permalink

   Wat mooi en byzonder André dat je zo trouw ben aan je Petekind met de kerstdagen. Mooi ook dat je jezelf niet vergeet op eerste kerstdag.Het klinkt heel waardevol zoals je de kerstdagen zo omschrijft . Nee die nachtmis is voor mij ook ver verleden tijd hoor. Kan er nu wel op terug kijken als een herinnering van toen. Wij wensen jou hele mooie en warme dagen toe met de mensen die je dierbaar zijn . Veel liefs van ons X

   Beantwoorden
   • 24 december 2015 om 09:37
    Permalink

    Dank je wel voor de liefdevolle wensen, ik wens jullie liefdevolle en fijne dagen toe…André XX

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: