De heerlijke avondjes komen eraan

kerst cadeautjes kopen. De heerlijke avondjes komen eraan

De heerlijke avondjes komen eraan en we worden weer geconfronteerd met toch best wel luxe problemen. Dat realiseer ik me maar al te goed en steeds meer.
De periode voor Sinterklaas en kerst.
Ons budget is nu niet bepaald zodanig dat de kinderen alles kunnen krijgen wat hun hartjes begeert (en al was het budget wel zodanig dan kunnen ze dat nog steeds niet). Maar Sinterklaas is  een kinderfeest en de pakjes avond hoort er voor de meesten nu eenmaal bij.

Wat kerst betreft, dat vieren we elk jaar bij opa en oma. Gezellig samen zijn, dat is wat voor mij en Diana telt. Voor de kinderen vast ook maar ze weten ook wel dat opa en oma zo rond kerst veranderen in een soort van kerstelfen die voor cadeautjes zorgen.

Goed, cadeautjes dus.
Een deel van het cadeautjes-bedrag van mijn ouders gaat naar een goed doel, dat wel.
Het is verder de bedoeling dat wij aan onze ouder- kerstelfen doorgeven wat de kids graag wensen.
‘Nou, niet teveel hoor mam’, zeg ik nog.
En dan begint de zoektocht. In november ergens al.
Zowel voor Sinterklaas als voor kerst.
Sinterklaas vieren wij, onder ons als gezin, met kleinigheidjes. Geen grote cadeau’s. Dus stickertjes, leesboekjes, een spel om samen te spelen, dat soort dingetjes.
De kinderen hebben uit de speelgoedboekjes, die de brievenbus in vliegen alsof ze door de uilen uit de Harry Potter boeken bezorgd worden, hun verlanglijstje voor Sinterklaas geknipt.
Naar één ding van het verlanglijstje gaan Diana en ik vervolgens tijdens enkele heerlijke avondjes op zoek.
Maar dan moet je het wel kunnen vinden.
We besluiten, wellicht te overmoedig, om ook onze ouder-elfen te helpen en meteen mee te kijken voor kerst.

Online doen we dat.
Makkelijker, denken we.
Dan hoeven we niet 268 winkels af te struinen, in 4 verschillende plaatsen en 34 parkeergarages te doorstaan om vervolgens doodmoe thuis te komen met nog minder dan de helft en te denken: laat maar, ik doe het volgend weekend wel (en zóveel cadeautjes hebben we nou ook weer niet, kun je nagaan).

Nee, wij doen lekker makkelijk. Online is dat zó gepiept.
En de speurtocht begint.
Het ene artikel is uitverkocht en in een andere webwinkel een stuk duurder. Van het andere artikel is er maar 1 maat. en van weer een ander artikel begrijpen we helemaal niks meer van de afmetingen. Zoeken, uitpluizen, prijzen vergelijken, reviews lezen. En dan eindelijk hebben we iets in ons winkelmandje en slaat de twijfel toch weer toe want 7 euro verzendkosten is wel erg veel! Is er niet ergens een winkel waar de verzendkosten gratis zijn? En daar gaan we weer, een nieuw geopende zoektocht.
Dan is het nacht, zijn we doodmoe van het staren naar het beeldscherm, hebben we 0 artikelen in ons winkelmandje en denken we: laat maar, we doen het morgen wel.

Je zou wensen dat Sinterklaas en de Kerstman écht bestonden. Dát zou pas makkelijk zijn.
En als ze dan toch bestaan kunnen ze misschien meteen even regelen dat iedereen over de hele wereld zo’n beetje evenveel krijgt.
Maar zo is het dus niet.

Dus wij zoeken nog even door tijdens onze tijdelijke baan als zwarte piet en kerst elf en weten dat als het heerlijk avondje uiteindelijk is gekomen dat we toch genieten van de blije gezichten van de kinderen als ze een hoopje cadeautjes zien liggen.
Het gaat er niet om hoe groot het is wat ze krijgen. Het hoeven geen Ipads, laptops, stereo’s en weet ik veel wat te zijn. Het gaat om de gezelligheid, het samen zijn. De kriebels die je als kind hebt als je die pakjes ziet. De kriebels die je al hebt vóórdat je de pakjes ziet. Helemaal als je ook nog echt gelooft dat Sinterklaas of de Kerstman die pakjes daadwerkelijk gebracht heeft. Dat voelt heel speciaal en bijzonder.
En het is het gevoel waar het dan om draait, dat zou je voor iedereen wensen.

Het ligt er maar net aan hoe je het zelf brengt. En als ze wat ouder zijn dan maken we er een leuk ander spel van, met minder pakjes wellicht maar wel evenveel gezelligheid en warmte.
Op nog heel veel heerlijke avondjes. Samen.

Lees ook: Ik ben toch zeker Sinterklaas niet.

11 gedachten over “De heerlijke avondjes komen eraan

 • Pingback: Pepernotencake bakken - Licht op het Hart

 • 29 november 2015 om 23:02
  Permalink

  Ojaaa dat Sinterklaasfeest met pakjesavond mis ik toch wel… Hier in Duitsland ist het de weihnachnachtsman (niet het kerstkind, tenminste niet bij ons) die de kadootjes brengt… Ik koop eigenlijk het hele jaar door al kadootjes, dan ga ik iets relaxter in de adventstijd omdat ik dan die rennerei niet heb…
  En zoveel grote en dure kadootjes krijgen de kinderen niet… Kerst heeft een andere betekenis en dat weten ze heel goed…

  Maar op 5 december zetten ze hun schoen en ja, daarvoor rij ik naar Nederland, er komt een letter, strooigoed en een kadootje van Sinterklaas in 🙂

  Beantwoorden
  • 29 november 2015 om 23:17
   Permalink

   Wat mooi Daan, je rijd er echt voor naar Nederland ? … Een echte Hollandse letter D dus en strooigoed.
   Ja kerst zal in Duitsland ook wel heel erg mooi zijn. Ik ( Diana) denk ook vaak terug aan toen ik klein was. Wat spannend was het toch allemaal. Uren zat je te zingen voor die schouw en ik zal het nooit vergeten dat ik een keer de ROE in mijn schoentje aan trof. Nu kan ik er wel om lachen maar toen vond ik het echt niet leuk. Er zat een briefje bij van Piet dat ik die week toch niet zo goed geluisterd had . Dus geen snoep geen kadootje maar de roe.!

   Beantwoorden
 • 29 november 2015 om 12:50
  Permalink

  Wat een heerlijk verhaal weer, mijn complimenten hoor. Ik sluit me voorledig aan bij jullie gedachtengoed. Grote cadeautjes inderdaad niet nodig voor deze dagen. Alhoewel ik wel merk dat de eisen hoger liggen van de jeugd van tegenwoordig. Maar de kunst is om hier een goede balans in te houden. Het gaat er niet om hoe groot en duur het moet zijn, maar om de gezelligheid die we creëren. Want om school hebben ze loodjes getrokken en daar mag je maximaal 3 Euro besteden en dan merk je dat dit best lukt als je maar goed kijkt. 1 voorwaarde is wel, er moet een surprise gemaakt worden. Dus met alle aanwijzingen erbij heb ik er twee geknutseld. Dus het sinterklaasfeest voor school is klaar en voorbereid. Groetjes Lydia

  Beantwoorden
  • 29 november 2015 om 13:12
   Permalink

   Klopt Lydia, de verwachtingen liggen wel eens hoger. En het is maar hoe je daarmee om gaat.
   Hier ook surprise dit jaar en je kunt heel creatief zijn met 3 euro! Dat is nou juist een leuke uitdaging.
   Fijn dat je al klaar bent voor school. We wensen jullie een heeeeele fijne, gezellige Sinterklaas tijd!
   xxx

   Beantwoorden
 • 29 november 2015 om 12:03
  Permalink

  Ik ben het helemaal met je eens. Het gaat niet om hoe duur de cadeaus zijn maar omdat er iemand is geweest die aan je dacht. Al kan ik dat nu wel makkelijk zeggen, want toen ik nog ‘geloofde’ kregen er misschien wel een paar mensen in mijn klas hele dure cadeaus maar over het algemeen kreeg iedereen een beetje hetzelfde. Tegenwoordig hoor ik wel eens dat kinderen iPads in hun schoen krijgen, dat is toch echt niet normaal?! Wel lastig voor de kinderen die nog geloven, want waarom geeft sinterklaas aan het ene kindje een iPad en aan de andere een kleurboek?

  Beantwoorden
  • 29 november 2015 om 13:15
   Permalink

   Mooi gezegd Hanna, dat het erom gaat dat er iemand is geweest die aan je dacht.
   En dat kinderen verschillen zien in het soort cadeau is weleens moeilijk. Hier zal echt nooit een Ipad in een schoen liggen haha, en mochten ze daar ooit over beginnen dan zal ik er wel een creatief verhaal van maken en hun uitleggen dat het daar niet om gaat…Op de een of andere manier (die bedenk ik ter plekke dan wel).
   Een fijne Sinterklaas tijd gewenst, mocht je het vieren!
   xxx

   Beantwoorden
 • 29 november 2015 om 01:24
  Permalink

  Toen wij in januari 50 jaar getrouwd waren hebben de kleinkinderen iets voor ons opgeschreven en zij hadden het over de leuke sinterklaasfeesten bij ons. Dus ik heb het goed gedaan klein beetje jouw opa
  Weet zeker dat het jou ook lukt!

  Beantwoorden
 • 29 november 2015 om 01:22
  Permalink

  Ik heb genoten van je bericht. Het is zo’n leuke tijd vooral met de kids als ze nog geloven. Ik heb het nog een x mee mogen maken met mijn kleinkinderen. Toen wij met de kinderen nog aan Sinterklaas deden was ik eigenlijk al het hele jaar dingen voor Sint aan het inslaan. Zag ik iets leuks hup mee. Ik heb ontdekt dat iets in augustus goedkoper is als tegen sinterklaastijd. En…….is ook beter voor je portemetniks komt niet alles tegelijk. Vond het een leuke sport moet ik zeggen!!

  Beantwoorden
  • 29 november 2015 om 01:23
   Permalink

   Dankjewel Marijke
   Ja het is ook gezellig. En mijn ouders zijn ook wel iets slimmer, die beginnen ook al vroeger. Het was mijn opa die, toen ik klein was, er de grootste happening van maakte. Hij begon in mei al iedereen gek te maken ( op een leuke manier) en als het dan Sinterklaas was dan had hij de gedichten gemaakt en hele raadsels verzonnen die naar een cadeautje leidde. Echt fantastisch was dat. De herinneringen daaraan koester ik. En zulke herinneringen ( oke mijn opa kan ik niet evenaren) hoop ik dat onze kinderen later ook hebben.
   Fijn dat je het nog hebt kunnen meemaken met je kleinkinderen. Ook mooie herinneringen.
   Wat betreft het al beginnen in augustus….ik ga het onthouden. Een beter plan denk ik.
   Liefs xxx

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: