Ik ben toch zeker Sinterklaas niet?

 

 

 

 

 

 

De pepernoten liggen alweer in de winkels. Sinterklaasfeest het is bijna weer zover.
Heel wat jaartjes (8 ongeveer) hebben wij mogen genieten van kinderen die vol overgave opgaan in de Sinterklaas wereld.
Mijn dochter van 8 is er zelfs al een aantal jaren van overtuigd dat er een zwarte Piet verliefd op haar is.
We hebben gelachen, genoten en fijne tijden gehad.
Maar dan…Dan begin je te beseffen en je word ermee geconfronteerd dat ze op een leeftijd komen dat het een “kritieke fase” wordt wat betreft het geloven in Sinterklaas. Steeds vaker vang je signalen op van leeftijdsgenootjes die niet meer geloven.

Op de een of andere manier lijkt je kind dat ook mee te krijgen maar blijft steevast geloven!
Dan begint er (weer, zie mijn vorige blog) een lichtelijk schuldgevoel te knagen.
O jee, ik heb mijn kind zijn of haar hele leven iets wijsgemaakt. Je zag er nooit zo het kwaad van in. Natuurlijk dachten wij ook weleens, wat zijn we eigenlijk aan het doen? Maar door enthousiasme van de kids ging je er weer mee door en besefte je dat je ze dit eigenlijk ook niet had willen ontnemen.
Nu zitten onze 2 oudsten in groep 5.
Groep 5, de klas waarin Sinterklaas niet meer uitgebreid in de klas komt maar waar ze Surprise doen. Hoera, de surprise-fase is aangebroken!
Tijdens de ouderavond werd al voorzichtig gebracht dat het wellicht een ideetje kan zijn om je kind te gaan vertellen dat Sinterklaas niet bestaat.
Dus wat nu? Hoe gaan wij vertellen dat de goedheiligman niet bestaat?
We breken er hier al avonden onze hoofden over.
Wat vertel je? Hoe vertel je het en hoe ga je om met de reactie en gevoelens van je kind?
Gaan we voorbereiden wat we gaan zeggen? Of niet?
Iets in ons zegt dat we niet teveel moeten gaan nadenken. Dat we moeten VOELEN wanneer het moment juist is en het dan gewoon rustig vertellen.
Dat ze nu groot genoeg zijn om het GROTE geheim van Sinterklaas te weten.
Hij wel degelijk bestaan heeft en dat iedereen het zo mooi vond en daarom het Sinterklaas “sprookje” voor alle kindjes voort wilde zetten.
Wij zijn benieuwd wanneer jullie het aan jullie kinderen vertelden en hoe ze reageerden!

3 gedachten over “Ik ben toch zeker Sinterklaas niet?

 • Pingback: De heerlijke avondjes komen eraan - Licht op het Hart

 • 25 september 2015 om 20:33
  Permalink

  Ja wie betaald toch al die mooie cadeautjes ? Was het maar waar dat die goeie klaas alles betaalde, dan geloofde ik er ook meteen weer in. Goede manier die jullie hebben toegepast hier. We nemen het mee in ons hoofdje. Dankjewel. Wellicht kunnen we ook eens de vraag stellen hoe het mogelijk is dat Klaas over het dak kan lopen mét paard en al!

  Beantwoorden
 • 25 september 2015 om 20:21
  Permalink

  Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan, ja de December maand staat inderdaad weer bijna voor de deur en de winkels zijn zich net als wij alweer aan het voorbereiden op het grote kinderfeest. Speculaasbrokken, borstplaat, en veel zoetigheid mag weer de kilo's aanvullen op ons lijf. Maar wat maakt het uit als je die blije koppies van de kinderen ziet. Klaar zitten en uit volle borst zingen tot je het gestommel beneden hoort, want als je lief bent geweest zit er zeker een cadeautje voor je in de zak van zwarte piet. Wetend dat je de leugen in stand houdt van die man met die lange baard en de donker gekleurde piet in zijn mooie pakkie. En wanneer ga je de kinderen vertellen dat Sinterklaas en zwarte piet eigenlijk niet bestaat, en dat jij diegene bent die de beurs gebruikt om de cadeautjes in te slaan. Wij Lydia en Anita hebben een eeneiige tweeling van 9 jaar en hebben laatst tijdens het eten van een stampotje poolshoogte genomen bij de boys en gevraagd aan hun wie dit alles toch betaald. Ze keken ons aan en wilde het antwoord van ons horen, maar dit is natuurlijk niet onze opzet,mij willen het graag van hun horen, het antwoord kwam er, als ze cadeautjes krijgen dan geloven ze in Sinterklaas, en krijgen ze niks, dan geloven ze niet in Sinterklaas. Al met al wij hebben gezegd, als je zorgt dat je het hele jaar lief bent en op 5 dec lekker mee blèrt met de deuntjes van het Sinterklaas lied er altijd wel iets in de zak zit. Hoe klein dan ook.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: